EXCLUSIV Ce bani a făcut România ducând combustibil nuclear de la Putin la Viktor Orban cu CFR Marfă

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.12.2023 - 18:18
România a făcut bani ducând combustibil nuclear de la Putin la Viktor Orban - Foto: Profimedia Images / Facebook / CFR Marfă
România a făcut bani ducând combustibil nuclear de la Putin la Viktor Orban - Foto: Profimedia Images / Facebook / CFR Marfă
MInistrul maghiar de externe și ministrul energiei Burduja
MInistrul maghiar de externe și ministrul energiei Burduja

România a câștigat bani după ce a transportat combustibil nuclear rusesc în Ungaria lui Viktor Orban, prin intermediul CFR Marfă. Autoritățile susțin că au semnat contractul cu o firmă din Bulgaria. Bulgaria a încasat de 8 ori mai mulți bani ca România pentru transport.

SHARE

România a permis tranzitarea combustibilului nuclear rusesc pe teritoriul țării. Combustibilul nuclear a fost adus din patria lui Putin de o firmă din Bulgaria. 

CFR Marfă, cu acordul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a efectuat 7 transporturi între Bulgaria și Ungaria pentru combustibil nuclear.

Într-un răspuns laconic pentru Newsweek România, CNCAN susține că a încheiat un contract comercial banal.

Citește și: Rusia a tranzitat de 7 ori combustibil nuclear prin România după invazia Ucrainei

UE ar vrea să impună sancțiuni Rusiei și să interzică importurile de combustibil nuclear, dar se lovește tocmai de refuzul Ungariei. Participând la alimentarea cu combustibil nuclear rusesc, România ajută indirect la continuarea „pactului nuclear” dintre Rusia și Ungaria, în detrimentul UE.

Ce bani a făcut România ducând combustibil nuclear de la Putin la Viktor Orban 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, pe care îl publicăm mai jos, CNCAN spune că a încasat 117.000 de lei, o sumă derizorie pentru cele 7 transporturi de combustibil nuclear rus. Adică, 3.000 de euro de transport. 

CNCAN confirmă că au fost 7 transporturi de combustibil nuclear care au plecat din Bulgaria, au tranzitat România și au ajuns în Ungaria și Slovacia.

Dacă această acțiune nu este ilegală, este cel puțin imorală, în contexul invaziei ruse în Ucraina. 

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Newsweek a scris în două rânduri despre aceste acorduri ciudate care au la bază un produs periculos, de proveniență rusă.

Pe 10 noiembrie, am citat portalul world-nuclear-news care scria că Ungaria va transporta, în continuare, combustibil nuclear rusesc. Se făcea referire la o postare a ministrului maghiar de Externe, Peter Szijjarto.

Citește și: De ce are Federaţia Rusă o putere atât de mare asupra energiei nucleare folosite în Europa

Combustibilul rusesc pentru uzina nucleară maghiară Paks era transportat anterior cu trenul prin Ucraina, dar traseul a trebuit să se schimbe după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina anul trecut.

Anul acesta au avut loc trei livrări pe noua rută, adică prin România

Postarea este însoțită de o imagine a ministrului maghiar de Externe, la o masă alături de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Newsweek România a transmis întrebări și ministerului Energiei, care ne-a spus că nu are nicio atribuție în acest transport. 

Ministrul de Externe maghiar a fost foarte transparent și a spus: „Începem să pregătim o nouă interconexiune electrică, iar colegul meu român m-a asigurat că putem continua să transportăm prin România combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea centralei nucleare de la Paks, care va ajunge cu feribotul din Rusia în Bulgaria, de unde va fi încărcat într-un tren și adus în Ungaria, prin România”.

Câteva zile mai târziu, presa bulgară dădea și mai multe detalii: a fost vorba de 7 transporturi prin România, lucru confirmat, în exclusivitate, pentru Newsweek România de autoritățile române.

Autoritățile de la sud de Dunăre spuneau că Bulgaria a luat bani pe aceste transporturi. Acum, aflăm că și România a luat. În timp ce Bulgaria a încasat 150.000 de euro, România a încasat de 7 ori mai puțin pentru transportul combustibilului rusesc: 20.000 euro.

Articolul este AICI și a fost citit de 42.000 de oameni.

Ungaria a cumpărat în 2023 și mai mult combustibil rusesc

Uniunea Europeană a crescut din nou importurile, din Rusia, de combustibil nuclear și servicii pentru reactoarele de concepție rusească ale blocului în 2023, comparativ cu 2021, anul anterior invadării Ucrainei de către Moscova, a anunțat Agenția de Aprovizionare Euratom (ESA), citată de Reuters.

Deși aceste importuri nu fac obiectul sancțiunilor UE, blocul urmărește să își reducă dependența de Moscova. Importurile sale globale din industria energetică nucleară din Rusia s-au menținut stabile anul trecut, în pofida creșterii cererii de energie nucleară determinată de costurile ridicate ale energiei și de un efort de reducere a emisiilor de carbon.

Cu toate acestea, cinci state UE, care operează așa-numitele reactoare VVER, ar urma să depășească anul acesta, din nou, nivelurile importurilor din 2021, după o creștere în 2022, a declarat șeful interimar al ESA într-un interviu acordat Reuters.

Printre aceste cinci țări se află Bulgaria și Ungaria, pe care le unește România prin CFR Marfă. 

Potrivit aceleiași surse, UE ar putea impune sacțiuni Rusiei în privința importului de combustibil nuclear, dar se lovește de refuzul Ungariei.

„Impunerea sancțiunilor UE necesită unanimitatea tuturor celor 27 de membri ai blocului, vot pe care Ungaria - unde monopolul de stat al Rusiei, Rosatom, are contract pentru extinderea centralei nucleare Paks - refuză să-l acorde în cazul energiei nucleare.

Dintre cele cinci țări UE care depind pe deplin de aprovizionarea din Rusia - Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria și Slovacia - doar Ungaria nu a semnat contracte pentru combustibil alternativ, potrivit ESA”, și blochează sancțiunile propuse de UE. 

Astfel, România dă, indirect, o mână de ajutor lui Viktor Orban pentru a continua „pactul nuclear” cu Putin.

Deși transportul de combustibil nuclear rusesc spre altă destinație din Europa nu e ilegal, ne întrebăm dacă nu cumva România se putea abține de la a fi puntea de legătură dintre Putin și prietenul său Viktor Orban. Mai ales că la mijloc au fost 20.000 de euro pe care CFR Marfă i-a încasat pentru transportul de combustibil nuclear rusesc.

Ce sunt combustibilii nucleari

Combustibilii nucleari sunt materiale care fisionează sau fuzionează, producând energie nucleară. Sintagma combustibil nuclear este folosită în analogie cu combustibilii fosili, deși nu suferă procese de combustie, ci de fisiune sau fuziune nucleară. Combustibilii nucleari utilizați în reactorii nucleari conțin izotopi fisili (susceptibili să sufere reacții de fisiune nucleară). Similar, combustibilii nucleari de fuziune vor suferi reacții de fuziune nucleară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te