De ce are Federaţia Rusă o putere atât de mare asupra energiei nucleare folosite în Europa

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.03.2023 - 11:11
De ce are Federaţia Rusă o putere atât de mare asupra energiei nucleare folosite în Europa - Foto: Profimedia Images
De ce are Federaţia Rusă o putere atât de mare asupra energiei nucleare folosite în Europa - Foto: Profimedia Images

Noile surse de energie care tind să înlocuiască petrolul și gazele naturale au fost mai ușor de găsit decât se credea, pentru eliminarea dependenței de supermagazinul nuclear al Rusiei, Rosatom. Noile surse de energie tind să înlocuiască petrolul şi gazele.

SHARE

Evoluţia a fost mai lesnicioasă decât se credea, pentru eliminarea dependenței de supermagazinul nuclear deţinut de statul rus, Rosatom.

De ce are Rusia o putere aşa mare asupra energiei nucleare

Cilindrii centralelor nucleare construite în Rusia, împrăștiaţi în geografia Europei, sunt amintiri vizibile ale rolului crucial pe care Rusia încă îl joacă în aprovizionarea cu energie a continentului.

Europa s-a deplasat cu o viteză uluitoare, pentru a se îndepărta de petrolul și gazele naturale rusești, în urma războiului din Ucraina, conform The New York Times. Dar ruperea dependenței de lungă durată de vasta industrie nucleară a Rusiei este o întreprindere mult mai complicată.

Rusia, prin compania sa nucleară de stat mamut, Rosatom, domină lanțul global de aprovizionare nucleară. A fost al treilea furnizor de uraniu din Europa, în anul 2021, reprezentând 20% din total.

Citeşte şi: fgh

Cu puține alternative pregătite înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a existat un sprijin redus pentru sancțiunile împotriva lui Rosatom - în ciuda îndemnurilor din partea guvernului ucrainean de la Kiev. Pentru țările cu reactoare de fabricație rusă, încrederea în Rosatom este mare.

În cinci țări ale Uniunii Europene, fiecare reactor - 18 în total - a fost construit de Rusia. În plus, încă două sunt programate să înceapă să funcționeze în curând, în Slovacia, iar altele două sunt în construcție în Ungaria, cimentând parteneriatele cu Rosatom mult timp de-acum încolo.

Citeşte şi: fgh

Ani de zile, operatorii acestor centrale nucleare nu au avut de ales. Rosatom, prin subsidiara sa TVEL, a fost practic singurul producător de ansambluri de combustibil fabricate – ultimul pas în procesul de transformare a uraniului în bare de combustibil nuclear – care alimentează reactoarele.

De la invazia Ucrainei, din februarie 2022, unele țări europene au început să se îndepărteze de Rosatom.

Spre americanii de la Westinghouse

Compania de energie din Republica Cehă, CEZ, a semnat contracte cu Westinghouse Electric Company, din Pennsylvania, și compania franceză Framatome, pentru a furniza ansambluri de combustibil, pentru fabrica sa din Temelin.

Finlanda a anulat un proiect cu probleme cu Rosatom, pentru a construi un reactor nuclear, și a angajat Westinghouse să proiecteze, să licențieze și să furnizeze un nou tip de combustibil, pentru uzina sa din Loviisa, după expirarea contractelor sale actuale.

„Scopul este de a diversifica lanțul de aprovizionare”, a declarat Simon-Erik Ollus, vicepreședinte executiv la Fortum, o companie finlandeză de energie.

Trenduri

Bulgaria a semnat un nou acord pe 10 ani cu Westinghouse, pentru a furniza combustibil la reactoarele sale. Și săptămâna trecută, Sofia a mers înainte, cu planurile pentru compania americană, de a construi noi unități de reactoare nucleare.

Polonia este pe cale să construiască prima sa centrală nucleară, care va avea trei reactoare Westinghouse.

Slovacia și chiar Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, au contactat și furnizorii de combustibili alternativi.

Până şi Ungaria

„Vedem multă mișcare reală”, a spus Tarik Choho, președintele diviziei de combustibil nuclear de la Westinghouse, adăugând că războiul din Ucraina a accelerat căutarea de noi furnizori pentru Europa.

„Până și Ungaria vrea să se diversifice”, a spus acesta.

William Freebairn, senior managing editor pentru energie nucleară la S&P Commodity Insights, a declarat că marșul Rusiei în Ucraina, de anul trecut, a marcat în anumite privințe o schimbare majoră.

„În câteva zile de la invazie”, a spus el, „aproape fiecare țară care opera un reactor rusesc a început să caute surse alternative”.

Extinderi de contract

În Ucraina, eforturile serioase de a desfiinţa dominația nucleară rusă au început în anul 2014, după ce președintele Putin a Crimeea și Donbas.

Ucraina, ale cărei 15 reactoare din era sovietică asigurau jumătate din energia electrică a țării, a semnat un acord cu Westinghouse, pentru a-și extinde contractul de combustibil.

A durat aproximativ cinci ani între începutul procesului de proiectare și livrarea finală a primului ansamblu de combustibil, potrivit Asociației Internaționale pentru Energie.

Ucraina „a deschis o cale comercială”, a spus Freebairn. În iunie, Ucraina a semnat un alt contract cu Westinghouse, pentru a-și furniza în cele din urmă tot combustibilul nuclear.

Ghişeul nuclear unic

De asemenea, compania va construi nouă centrale electrice și va înființa un centru de inginerie în țară. Cu toate acestea, lanțul de aprovizionare nuclear este excepțional de complex. Înființarea unuia nou ar fi costisitoare și ar dura ani de zile.

În același timp, Rosatom s-a dovedit un succes, atât ca întreprindere de afaceri, cât și ca vehicul pentru influența politică rusă. O mare parte din ascensiunea sa se datorează a ceea ce experții au numit "un ghișeu nuclear unic”, care poate oferi țărilor un pachet all-inclusive: materiale, instruire, asistență, întreținere, eliminarea deșeurilor nucleare, dezafectare și, poate cel mai important, finanţare în condiţii favorabile.

Durată de viaţă mare

Cu o durată de viață de 20 - 40 de ani, acordurile pentru construirea de reactoare nucleare obligă o căsătorie pe termen lung cu tehnologia rusă.

Cea mai mare constrângere a Rusiei este pe piața combustibilului nuclear. Controlează 38% din conversia mondială a uraniului și 46% din capacitatea de îmbogățire a uraniului - pași esențiali în producerea combustibilului utilizabil.

„Aceasta este egală cu toate statele OPEC, reunite, în ceea ce privește cota de piață și puterea economică”, a declarat Paul Dabbar, membru al Centrului pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia, referindu-se la dominația petrolieră a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te