La Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A) s-au acordat sporuri de peste 6.200.000 lei în 2023 pentru doar 299 de angajați.
Sporurile acordate pentru anul 2022 au fost de 6,4 milioane de lei.
Cele mai mari sporuri pentru condiții grele de muncă le iau, așa cum se întâmplă în tot sistemul bugetar, directorii și șefii, deși aceștia beneficiază de cele mai bune condiții de muncă.
6.000.000 lei sporuri la Autoritatea Sanitară în 2023
Așa cum reiese din documentul de mai jos, secretarul A.N.S.V.S.A beneficiază de un spor pentru condiții vătămătoare de muncă, colosal, de 4.500 lei pe lună (30% din salariu). Este poate cel mai mare astfel de spor acordat în sistemul bugetar românesc.
Directorii și șefii iau același spor, pentru că muncesc în condiții grele, de 3.700 - 4.000 lei.
Directorii sunt primii și la sporuri
Într-un răspuns exclusiv pentru Newsweek România, A.N.V.S.A.S. susține că „acordă aceste sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă deoarece implică risc de îmbolnăvire sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate, datorate condițiilor specifice de desfășurare a activității”. Este vorba de un spor de 30% din salariu.
Citește și: Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile de sute de lei pentru praf și „antenă”
A.N.S.V.A.S. ne comunică și faptul că directorii și șefii sunt în prima linie a luptei împotriva cărnii infestate, a mizeriei din magazine și, de aceea, trebuie să primească cel mai mare spor de condiții grele de muncă din instituție, adică 3.800 - 4.500 lei.
Evident este o minciună. Șefii stau la birou și nu ies pe teren.
Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite
Aberația continuă: consilierul juridic, care muncește în birou, ia spor pentru condiții vătămătoare de 2.600 lei pe lună.
Până și șoferul, care nu luptă cu bolile, bacteriile sau microbii, ia 1.000 lei spor de condiții vătămătoare.
Dacă angajații care merg pe teren sunt îndreptățiți să primească sporuri pentru condiții periculoase (suma e discutabilă), care e rațiunea de a acorda cele mai mari sporuri pentru condiții grele de muncă șefilor, directorilor și consilierilor care stau toată ziua la birou?
Conflict de interese?
Autoritatea Sanitară ne-a precizat că aceste sporuri se dau pe baza unui buletin emis de către Direcția de Sănătate publică a muncipiului București. Acest buletin spune, nici mai mult, nici mai puțin, că „întreg personalul prezintă risc de îmbolnăvire prin contagiune cu agenții biologici ai zoonozelor... agenți care pot provoca boli grave la om și constituie un pericol serios pentru lucrători”.
Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite
A.N.S.V.S.A. ne transmite, în acest fel, că directorii, secretarii, șefii de birou, consilierii și șoferii intră în contact cu alimente contaminate sau cu animale bolnave și își pun viața în pericol. Ceea ce nu e adevărat. Un alt exemplu - consilierul de achiziții publice ia spor pentru condiții grele de muncă de 2.700 lei, deși nu face muncă de inspecție.
Cum explică sporurile indecente Autoritatea Sanitară
Într-un răspuns pentru Newsweek România, Autoritatea Sanitară spune că sporurile acordate în 2023 sunt de 6,2 milioane de lei, iar cele din 2022 ajung la 6,4 milioane lei.
Aceste sporuri sunt acordate doar angajaților din aparatul central al instituției, adică unui număr de 299 de oameni.
Alte sporuri primite de angajați sunt cele de TBC - 75%, spor de izolare de 25%. Un spor de 10% se acordă celor care lucrează în apropierea frontierei. Un alt spor de 15% se acordă celor care lucrează la munte.
Pe acestea nu le găsiți cuprinse în primul document de mai sus.
Concluzie: La Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor se dau printre cele mai mari, dacă nu cumva cele mai mari, sporuri pentru condiții grele de muncă.
Deși nu intră în contact cu alimentele contaminate sau cu animale bolnave, așa cum se întâmplă în cazul inspectorilor, cele mai mari sporuri pentru condiții grele de muncă le iau șefii din birouri: secretarul, directorii, șefii de departament sau consilierii.