EXCLUSIV 126 de licențe auro-argintifere și metale rare, smulse de la Guvern și date unui funcționar

DE Petru Zoltan | Actualizat: 18.11.2020 - 21:45
Nicolae Turdean/FOTO: rferl.org

O lege aflată acum pe masa președintelui Iohannis la promulgare transferă semnătura de pe zăcăminte de resurse minerale cu potențial de miliarde de euro de la Guvernul României la șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit că, în urma modificării Legii minelor, licențele de concesiune nu vor mai acordate în urma unui proces laborios de către Guvernul României prin Hotărâre de Guvern, ci vor fi acordate de președintele ANRM.

Ce spune ANRM, în replică la articolul din Newsweek România?

Citește și: EXCLUSIV Marele jaf al resurselor din subsol: licențele de exploatare, date fără acordul Guvernului

"Aceste prevederi legale au în vedere un număr limitat de asemenea licenţe, respectiv licenţele de exploatare pentru materiale de construcţie, încheiate în perioada 1999-2019 şi care încă nu au fost aprobate prin Hotărâre a Guvernului, în vederea intrării în vigoare. Dintre aceste 456 de licenţe, un număr de 330 de licenţe au ca obiect exploatarea de resurse minerale utilizabile în construcții (roci metamorfice, roci eruptive şi roci sedimentare de importanţă locală)."

Ce nu spune ANRM, însă, este că restul de 126 de licențe sunt pentru exploatări auro-argintifere și metale rare. Adică resurse extrem de prețioase ale țării.

Citește și: Feroase și neferoase de 81 de miliarde € în subsolul românesc

Miza reală: licențele de miliarde de euro

O altă dezvăluire făcută de Newsweek România este privitoare la modificare legislativă prin care licențele de concesiune aflate în posesia companiilor de stat, de exemplu, MinVest Deva și Remin Baia Mare vor fi vândute de lichidatori. La ce preț, dar mai ales către cine, în contextul în care statul român este titularul de drept al bogățiilor din subsolul concesionat?

Actualul președinte al ANRM, Nicolae Turdeanu, a declarat că "Acum pot fi transferate de la companiile aflate în insolvență. Nu le vinde ANRM, le vinde lichidatorul. Sunt companii vechi, cum sunt Remin Baia Mare sau Minvestul. Transferul nu se va face gratuit. Cum să se facă gratuit? Doamne, ferește, doar nu e cadou...”

Ce spune Agenția acum: "Soluţiile legislative privitoare la transferul licenţelor de concesiune neintrate în vigoare au avut în vedere necesitatea clarificării şi adaptării prevederilor legislative la situația economică rezultată în cei 17 ani de aplicare a legii, determinată în special și de adoptarea unor noi soluţii legale în domeniul insolvenţei. Legea minelor nr. 85/2003 fiind anterioară prevederilor legale privind insolvenţa, astfel cum au fost adoptate prin Legea nr. 85/2014 privind procedurile de insolvenţă nu oferea căile legale de rezolvare a situaţiilor de transfer al licenţelor deţinute de titularii intraţi în insolvenţă."

Agenția Națională pentru Resurse Minerale, condusă de Nicolae Turdean, a emis un drept la replică prin care confirmă dezvăluirile făcute de Newsweek România despre modificările aduse Legii minelor de controversatul deputat Florin Roman.

Nicolae Turdean nu suflă o vorbă despre pericolul poluării apelor curgătoare și nici despre prețurile la care vor fi vândute licențele deținute de companiile de stat Remin Baia Mare și MinVest Deva. Dar mai ales despre cine va prelua aceste licențe valoaroase. De exemplu, Remin Baia Mare deține 16 licențe de concesiune a activităţilor miniere de exploatare valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan. Cealaltă companie, MinVest Deva, a vândut licența pentru aurul de la Roșia Montană. O afacere controversată în urma căreia România riscă să piardă aproximativ patru miliarde de euro în urma procesului deschis de canadieni de la Gold Corporation la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Golurile miniere, „veritabile depozite de deșeuri”

Newsweek România a scris că deputatul Florin Roman împreună cu Sorin Ioan Bumb, de la Comisia pentru Industrii și servicii au definit „golul minier” ca „volumul rezultat în urma extracției resursei minerale, în subteran, care prezintă stabilitate structurală cu sau fără lucrări inginerești, care poate fi utilizat în alte scopuri, după încetarea activității miniere”. În ce scopuri? Nu se știe, dar specialiștii care au lucrat la noua Lege a Minelor, lege nepromulgată, încă, susțin că în aceste goluri miniere se pot depozita deșeuri.

Ce spune ANRM? „Golurile miniere rezultă, în principal, în urma exploatării sării, având în proporţie de peste 90% o stabilitate certă. Până în prezent aceste goluri miniere au fost transformate în sanatorii sau spaţii recreative. În prezent se studiază posibilitatea utilizării lor ca depozite de gaze naturale sau pentru reinjectarea dioxidului de carbon”.

Însă tot ANRM recunoaște că, după închiderea "unor anumite exploatări miniere pe bază de premise temporare de exploatare", acestea au fost transformate în amenajări piscicole.

"Unele din acestea, au devenit veritabile depozite de deşeuri menajere sau deşeuri rezultate din activităţi de demolare, faţă de care s-au dispus măsurile legale de remediere în colaborare cu Garda Naţională de Mediu", susține ANRM.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te