CNATDCU susține că UE și ONU l-au plagiat pe Florin Iordache

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.03.2023 - 09:52
Florin Iordache - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Decizia de neplagiat în cazul deputatului PSD nu este recunoscută de Ioan-Aurel Pop, președintele instituției care a dat verdictul.

SHARE

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis că Florin Iordache nu a plagiat în teza de doctorat pe care a susținut-o în Republica Moldova.

La acea dată, fostul ministru al Justiției era deputat, iar între București și Chișinău sunt 430 de kilometri.

Motivație halucinantă

După aproape doi ani de la momentul în care am publicat probe ale unui plagiat grobian de tipul copy/paste, CNATDCU a decis că Florin Iordache a furat prea puțin.

Doar 4% din lucarea sa de doctorat este plagiat. Ca urmare, Comisia de analiză a CNATCU a dat verdict de neplagiat.

În „Raportul de analiză, CNATDCU spune că, de fapt, Florin Iordache ar fi fost plagiat și că „sursele de similitudine identificate sunt în proporție de 25% din perioada de după susținere“. 

Realitatea este că Florin Iordache a plagiat din cel puțin zece surse. Printre acestea se regăsesc un interviu acordat de Mihai Răzvan Ungureanu, documente ale Uniunii Europene sau ale Națiunilor Unite, articole din presa românească, diverse comunicate de presă.

Citește și Florin Iordache rămâne doctor, deși a plagiat grobian din interviuri, comunicate, strategii

Florin Iordache a de doctorat, susține CNATDCU, din decizia căruia aflăm că UE și ONU i-au furat ideile fostului ministru al Justiției 

Comisia de analiză a CNATDCU spune că ONU, UE, entități media l-au plagiat pe Florin Iordache.

Teza de doctorat a lui Florin Iordache nu se găsește în România și nici în format electronic pe Internet. Am avut acces la teza de doctorat doar după ce am fotocopiat-o de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Florin Iordache a obținut titlul de doctor, în octombrie 2007, la Universitatea Liberă Internațională a Moldovei, cu lucrarea „Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE“.

4% plagiat se acceptă

„Raportul de analiză“ a Comisiei CNATDCU a fost publicat la finalul lui 2019, la peste un an de la data la care am prezentat probele plagiatului din teza de doctorat a lui Florin Iordache.

Comisia menționează că documentul „care susține nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv existența plagiatului în cadrul tezei de doctorat, a fost depus după 11 ani“.

O precizare nerelevantă. Un plagiat rămâne un plagiat dincolo de coordonatele temporale. Analiza a fost făcută de Comisia de Economie și Afaceri Internaționale din CNATDCU.

Profesorul universitar
Gheorghe Popescu, șeful
Comisiei de lucru care a
stabilit că Iordache nu
a plagiat, a fost coleg
în Parlament cu acesta

Care crede că „seria de pasaje similare preluate de la alți autori din literatura de specialitate… nu sunt susținute de rezultatele verificării cu diferite programe disponibile de analiză a similitudinii, care au evocat procente de similaritate ce nu depășesc nivelul maxim admis.“

Din pasajul de mai sus aflăm că, în România, există un nivel al furtului intelectual care este tolerat.

Câteva rânduri mai jos aflăm și care este procentul de plagiat acceptabil de CNATDCU. „Sursele de similitudine identificate sunt în proporție de 25% din perioada de după susținerea tezei și numai 4% din perioada anterioară susținerii. Un procent de 4% similitudine nu sunține plagiatul“.

L-au furat pe „Ciordache“

Teza de doctorat a lui Iordache are 130 de pagini. CNATDCU admite că Iordache a furat șase pagini. Și mai spune că un sfert (25%) din teza de doctorat a lui Florin Iordache a fost plagiată de alți autori.

CNATDCU ne spune că nu Iordache este cel care a plagiat strategia Uniunii Europene, ci UE a furat-o din teza de doctorat. Nu fostul ministru și-a însușit pasaje din documente ale Națiunilor Unite, ci ONU l-a furat pe Iordache.

Șeful Comisiei de analiză, coleg cu Iordache

Newsweek România a semnalat un posibil conflict de interese. Jurnalistul Sorin Semeniuc a scris că profesorul universitar Gheorghe Popescu, șeful Comisiei de lucru care a stabilit, în ciuda evidențelor, că deputatul Florin Iordache nu a plagiat în teza de doctorat, a fost coleg în Parlament cu acesta.

Popescu și Iordache au fost deputați PSD între 2000 și 2004, iar în 2013, o coaliție din care făcea parte PSD l-a numit pe același Popescu manager la un spital din București.

Popescu și-a arătat disponibilitatea de a ne arăta argumentele care au stat la baza verdictului de neplagiat, apoi nu a mai răspuns apelurilor Newsweek România.

Citește și Șeful comisiei care l-a albit de plagiat pe Iordache i-a fost coleg acestuia în PSD

Fals în acte 

Imediat după publicarea deciziei de neplagiat, Newsweek România a avut un dialog cu președintele Consiliului General al CNATDCU, Ioan-Aurel Pop.

Absolut stupefiant, președintele CNATDCU a precizat că nu a avut cunostință despre documentul care care atestă că Florin Iordache nu a plagiat.

Asta, deși pe document este trecut numele și semnătura lui Ioan-Aurel Pop. Președintele CNATDCU a precizat că nu își recunoaște semnătura și că nu își amintește să se fi discutat o asmenea decizie în prezența sa.

Dat fiind că altcineva a semnat decizia finală de neplagiat în locul lui Ioan-Aurel Pop, avem de-a face cu un fals în acte. Am cerut un punct de vedere de la Ministerul Educației dar nu am primit răspuns.

Citește și Șeful CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, acuză fals în documentul prin care Florin Iordache scapă de plagiat

DOVEZI „Strategia post-aderare a României la UE 2007-2013“ a fost furată de Iordache

„Se pot produce derapaje (cum semnalaţi acum dumneavoastră), despre care preşedintele să nu ştie. De altminteri, după Sărbători, voi expune situaţia în fața conducerii Ministerului Educaţiei şi îmi voi da demisia.

Nu am participat, din păcate, în ultimele şase luni, decât la un Consiliu General (în decembrie), dar nu am putut rămâne până la final (din pricina obligaţiilor de la Academie).

Nu-mi amintesc să se fi discutat o asemenea decizie în prezenţa mea şi nici ca eu s-o fi votat“, a spus, pentru Newsweek România, Ioan-Aurel Pop, care este și președintele Academiei Române.

Președintele CNATDCU: Iordache a plagiat

Parcurgând aceleași probe pe care le-am trimis și Comisiei care a analizat teza de doctorat, Ioan-Aurel Pop ne-a declarat că, în opinia sa, este vorba un plagiat.

„Personal, cred că este vorba despre un plagiat, dar constatarea oficială, conform regulamentelor, o face o comisie de specialişti. Preşedintele CNATDCU nu are voie să intervină în lucrările comisiilor respective, decât dacă s-au făcut erori de procedură.

Preşedintele nu are dreptul să constate un plagiat, ci doar să ia act de concluziile unei comisii de specialişti. Pe de altă parte, cred că decizia acestei comisii nu este definitivă şi că există căi de atac.

Nu cunosc toate detaliile, fiindcă, la noi, regulamentele se schimbă foarte des“, a spus președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop.

Ce a plagiat Iordache

Argumentul că Iordache a plagiat „nesemnificativ“ doar 4% din teza de doctorat e ridicol. Iordache a furat pasaje prin metoda copy/paste, fără indicarea sursei și fără folosirea ghilimelelor.

Am identificat cel puțin zece surse de plagiat, dar foarte probabil acestea sunt mai numeroase, căutarea noastră fiind una rudimentară cu ajutorul „google“.

Iordache a plagiat un comunicat al ONU fără precizarea sursei

Florin Iordache a furat dintr-un interviu consistent acordat de Mihai Răzvan Ungureanu. Florin Iordache și-a însușit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar și din ziare românești.

Ministrul Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depășesc uneori întinderea unei pagini.  Ministrul Justiției plagiază mai ales în partea a doua a lucrării de doctorat, unde ar trebui să fie contribuția originală a autorului.

„A devalizat“ NATO și UE

Primul subcapitol al tezei de doctorat a ministrului Justiției este  identic cu un articol de zece pagini apărut în Analele aceleiași universități de la Chișinău.

Ministrul Justiției își însușește „Strategia post-aderare a României la UE 2007-2013“, fără să specifice acest lucru. La pagina 124 preia, fără ghilimele și citarea sursei, capitolul „Contextul european“ din documentul sus-menționat.

La pagina 80, Florin Iordache copiază două pagini dintr-un comunicat de presă al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTDA).

Demnitarul copiază integral prima pagină a comunicatului, inclusiv modul de aliniere în pagină sau cuvintele scrise cu italic. Menționează într-o singură notă de subsol sursa, dar nu pune ghilimele.

Florin Iordache a copiat până și greșelile de ortografie. În ambele surse apare scris greșit: „achizțiile“.

La pagina 85, ministrul Justiției mai copiază o pagină întreagă dintr-un comunicat al Națiunilor Unite din anul 2001, intitulat „ISD în țările dezvoltate creşte cu 21%“, dar nu citează sursa și nu folosește ghilimele.

Deși a preluat un comunicat, îi pune trei trimiteri către tot atâția autori, unul fiind chiar el însuși.

Primele articole despre plagiatul lui Iordache le-am publicat în ianuarie 2017 în România liberă și pe anticoruptie.md alături de jurnalista Cornelia Cozonac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te