Anchetat de DNA că ar fi dat mită pentru o autorizație de construcție, ridică un bloc în Sectorul 1

DE Stelian Negrea | Actualizat: 02.08.2022 - 09:08
Construcția din sectorul 1 - FOTO: Newsweeek

Un afacerist judecat și achitat pentru că ar fi dat mită pentru obținerea unei autorizații de construcție ridică un bloc în sectorul 1 al cărui primar a declarat război mafiei imobiliare.

SHARE

Blocul nou din spatele blocurilor vechi

La doi pași de Primăria Sectorului 1, chiar în spatele blocurilor construite în stil comunist pe șoseaua Titulescu, se profilează scheletul unui bloc pe stil nou.

Citește și: VIDEO 28,6 milioane €/km, cel mai scump tronson din Autostrada Sibiu - Pitești. Inaugurare în 2028

Camioanele care vin să descarce aici materiale de construcții blochează îngusta stradă Veronica Micle, iar muncitorii își strigă unul altuia comenzi de la etajele blocului care se construiește. Forfota a reapărut după ce fundația fusese abandonată aproape doi ani.

Citește și: VIDEO Cum ne afectează câștigurile și beneficiile noile taxe care intră de azi în vigoare

Anul trecut însă au reînceput în forță lucrările pentru construcția blocului cu șase etaje, pe baza unei autorizații de construcție din 2019. Adică în mandatul fostului primar PSD, Dan Tudorache, anchetat în mai multe dosare pentru corupție.

Nici beneficiarul construcției nu este un necunoscut pentru procurorii anticorupție.

Constantin Cornel Georgescu, investitorul imobiliar din strada Veronica Micle, a fost reținut și anchetat de DNA în  2015 pentru că ar fi dat mită tocmai pentru obținerea unei autorizații de construire pentru o clădire în Tulcea.

Trei luni mai târziu, Georgescu a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită.

Deține cea mai mare companie de construcții din Tulcea, Coral SA, care are numeroase contracte pe bani publici,  dar și o serie de alte afaceri în zonă. Este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din acest județ.

Georgescu a declarat pentru Newsweek România că dosarul său de la DNA a fost închis în urmă cu patru ani:”Dosarul de la DNA s-a închis în 2018 pentru că fapta nu există”.

Omul de afaceri susține că va investi 2,5 milioane de Euro în acest bloc care este deocamdată singura sa investiție imobiliară din București. 

În urmă cu șapte ani, alături omul de afaceri, mai fusese reținut de DNA primarul al orașului Tulcea, Constantin Hogea. În plus mai fuseseră cercetaţi sub control judiciar soţia edilului tulcean, Valeria Hogea, pentru complicitate la luare de mită, arhitectul şef Valer Constantin Pop, respectiv secretarul Maria Brudiu, ambii din cadrul Primăriei Tulcea, acuzaţi de abuz în serviciu.

După această afacere, Hogea a fost exclus din PNL cochetând cu PSD.

El a condus orașul Tulcea timp de patru mandate până în 2020.

“La data de 26 octombrie 2007, inculpaţii Hogea Constantin, Pop Valer Constantin şi Brudiu Maria, în calitate primar, arhitect - şef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat şi eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a se fi obţinut avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare. Această acţiune a avut ca urmare obţinerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite. Urmare a înţelegerii avută cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel dar şi în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia din urmă, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii şi execuţie lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă”, se preciza în comunicatul DNA din mai 2015.

Fiul omului de afaceri, Victor Georgescu, a candidat în 2018 pe listele PD-L pentru primăria Tulcea, fiind susținut atunci chiar de către primarul căruia tatăl său i-ar fi acordat mită.

Georgescu senior afirmă că nu a fost implicat politic:” Nu am fost implicat politic si nu am sponsorizat partide. Fiul meu cel mare, Victor Georgescu, a fost membru PDL-PNL -tineret intre anii 2007-2015 cand si-a dat demisia din organizatia Tulcea. Nu am avut nicio relatie cu Primaria sect 1 si nici cu alt sector sau Primaria Generala. Pe domnul Tudorache nu l-am întâlnit niciodată. Pe doamna Clothilde Armand am văzut-o la oficierea unei căsătorii anul trecut însă nu o cunosc”.

Primăria Sectorului 1: Nu avem ce face

Primăria Sectorului 1 a răspuns întrebărilor Newsweek România astfel: „Conform R.L.U. P.U.G. - Municipiul București, aprobat prin H.C.G.M.B. nr.269/21.12.2000, având valabilitatea prelungită prin H.C.G.M.B. nr.877/2018, amplasamentul din strada Veronica Micle nr.29 se încadrează în subzona M2 subzonă mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+14 niveluri cu accente înalte de peste 45 metri. Amplasamentul mai sus menționat a fost studiat prin PUD „Str. Veronica Micle nr.29, construire imobil de locuințe colective 2S+P+3E - 2S+P+3E+4Er-5Er”, aprobat cu H.C.L.S1 nr.362/31.10.2017, Aviz nr.169/16.10.2017 și plan de reglementări anexă vizat spre neschimbare, documentație de urbanism prin care au fost reglementate condițiile de construibilitate pe teren (retrageri față de limitele de proprietate, volumetrie, circulații etc.). Menționam faptul  că documentația mai sus menționată a fost aprobată cu respectarea H.C.L.S1 pentru aprobarea regulamentului local de implicare în elaborarea sau revizuirea Planurilor de urbanism și de amenajare a teritoriului.  (....) Având în vedere prezentarea tuturor actelor, avizelor/acordurilor, studiilor de specialitate (Studiu Geotehnic), Expertizei tehnice etc., solicitate prin certificatele de urbanism mai sus menționate și fiind întrunite toate condițiile legale, s-a  emis autorizația de construire menționată mai sus. Competența instituției noastre este de a verifica valabilitatea actelor și avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism și respectarea condițiilor impuse prin acestea”.

 

Afaceristului imobiliar trimis în judecată de DNA, Poliția Sectorului 1 susține că nu i-au găsit nici o neregulă: ”La verificările efectuate sub aspectul disciplinei în construcții de către Poliția Locală Sector 1 la șantierul din strada Veronica Micle nr.29 s-au constatat lucrări de construire în curs de execuție în baza Autorizației de Construire nr.542/47/M/13439/30.10.2019 emisă de Sectorul 1 al Municipiului București pentru imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+Ds+P+3E+E4r+E5r și împrejmuire, inclusiv instalațiile interioare aferente, lucrările fiind executate cu respectarea prevederilor autorizației de construire și planurilor vizate spre neschimbare anexă la aceasta. Precizăm faptul că proiectantul, executantul și beneficiarul lucrărilor au obligația de a respecta prevederile autorizației de construire pe toată durata de execuție a lucrărilor de construire, până la finalizarea acestora, cu realizarea integrală a numărului de apartamente și de locuri de parcare autorizate.”  

La rândul său, Georgescu senior spune că a fost călcat de câteva controale de la Primăria Sectorului 1 însă nu fără să constate nereguli: ”Au fost mai multe controale ale Primăriei de la începerea execuției.  Controalele nu au constatat nereguli. De relația cu autoritățile se ocupă constructorul. De autorizare s-au ocupat proiectanții în toate cazurile”.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te