Moscova denunţă „isteria” excesivă a Occidentului în legătură cu procesul lui Navalnîi

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 03.02.2021 - 17:47
Imagine de la protestul pro-Navalnîi/FOTO: Getty
Imagine de la protestul pro-Navalnîi/FOTO: Getty

"Isteria" ţărilor occidentale cu privire la procesul şi condamnarea ulterioară a opozantului rus Aleksei Navalnîi depăşeşte orice limită şi relevă o atitudine părtinitoare, a declarat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.

SHARE

„Isteria pe care am văzut-o în timpul procesului judiciar în cazul Navalnîi depăşeşte orice limită. Societăţii i se ascunde că în Occident legile privind manifestaţiile, mitingurile şi diverse proteste sunt mai severe decât cele din Rusia', a afirmat şeful diplomaţiei ruse la o conferinţă de presă cu omologul său iordanian, Ayman Safadi.

Justiţia rusă l-a condamnat marţi pe opozantul Aleksei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare, comutând de fapt o sentinţă cu suspendare din 2014, care la vremea respectivă fusese calificată drept 'arbitrară' de către CEDO.

Din condamnare vor fi scăzute lunile în care Navalnîi s-a aflat în arest la domiciliu, opozantului rus rămânându-i astfel să execute doi ani şi opt luni de închisoare.

La aflarea deciziei tribunalului, susţinătorii ai lui Navalnîi - cea mai critică voce la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse - au ieşit în stradă în diferite oraşe din Rusia, într-o nouă zi de proteste soldate cu peste 1.400 de reţineri, cele mai multe la Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse a luat apărarea acţiunilor poliţiei la aceste manifestaţii şi la manifestaţiile precedente în sprijinul lui Navalnîi, afirmând că, în Occident, reacţia forţelor de ordine este în general mai dură.

Lavrov a declarat că media occidentale care acoperă manifestaţiile în sprijinul lui Navalnîi au tendinţa să se concentreze doar 'pe reacţia poliţiei la acţiunile protestatarilor', omiţând din relatările lor acţiunile participanţilor la manifestaţii, care uneori dau dovadă de 'agresivitate'.

Rusia respinge toate criticile occidentale privind arestarea lui Navalnîi şi faţă de recurgerea disproporţionată la forţă de către poliţie împotriva manifestanţilor la acţiunile de protest din 23 şi 31 ianuarie în sprijinul opozantului rus, în cursul cărora au fost arestate peste 10.000 de persoane.

Înainte de Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat 'acţiunea fermă' a poliţiei faţă de manifestanţii care au cerut eliberarea lui Navalnîi, a cărui organizaţie - Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) - intenţionează să continue lupta în pofida represaliilor şi a încarcerării liderului său.

O mişcare de protest de o amploare inedită după o pauză de mai mulţi ani a început în toată Rusia după arestarea la mijlocul lunii ianuarie a lui Aleksei Navalnîi la revenirea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit în luna august cu agent neurotoxic de tipul Noviciok cu caracter militar.

Ţările occidentale, între care SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie, precum şi organizaţii pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International, au condamnat trimiterea la închisoare a lui Navalnîi şi au cerut eliberarea sa imediată.

În afară de numărul mare al persoanelor reţinute, OVD-Info - organizaţia care monitorizează persecuţiile în Rusia - şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu relele tratamente aplicate manifestanţilor arestaţi, în timp ce pe reţelele de social media se înmulţesc mărturiile celor ţinuţi şi câte 48 de ore în dube ale poliţiei, fără mâncare, apă sau posibilitatea de a merge la toaletă, întrucât secţiile de poliţie sunt arhipline.

Canalul de televiziune independent Dojd a difuzat marţi o înregistrare video postată pe Instagram de un manifestant. 'Au trecut peste 40 de ore de la arestarea noastră (...) Practic nu ne dau deloc de mâncare. În ultimele nouă ore am fost într-un autobuz, fiind obligaţi să stăm în picioare', a spus el, potrvit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te