Medicul Vasi Rădulescu a răspuns la 10.000 de mesaje de la români care se tem de vaccinare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 26.10.2021 - 15:11
Medicul Vasi Rădulescu a răspuns la 10.000 de mesaje de la români care se tem de vaccinare. Foto Alex Gâlmeanu
Vasi Rădulescu a contribuit la vaccinarea unor români

Medicul Vasi Rădulescu a avut o idee strălucită pentru a combate propaganda anti vaccinare dusă chiar și de unii doctori: de o săptămână răspunde personal la mii de mesaje venit de la românii care ar vrea să se vaccineze, dar încă au dubii.

SHARE

România are, alături de Bulgaria, cea mai mică rată de vaccinare împotriva COVID-19 din Uniunea Europeană. Imunizarea redusă a făcut ca valul al patrulea al pandemiei de coronavirus să lovească crunt mai ales printre cei nevaccinați. 

Peste 90% dintre pacienții ajunși în stare gravă la ATI și peste 90% dintre persoanelor infectate cu Sars-COV 2 care au murit au fost din rândul celor care nu s-au imunizat cu unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în România. 

Motivele pentru care campania de vaccinare a eșuat în România și pentru care românii au ales să riște cu o boală mortală - peste 3.000 de oameni au murit numai în ultima săptămână - în loc să se protejeze cu vaccinuri care și-au dovedit deja eficiența și siguranța au fost deja analizate pe larg. 

Citește și: 

Morții unei campanii de vaccinare moarte. Cine sunt cei care au îngropat imunizarea României

Cei mai slabi la științe, ultimii la vaccinare: cât de neîncrezători sunt românii în cunoaștere

 

Un medic din București, sătul să vadă cum românii se îmbolnăvesc și mor de o boală pentru care există protecție la formele severe, a decis să acționeze.

Pe 21 octombrie, dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, voluntar, promotor al educației pentru sănătate în cărți și platforme online, a pornit un maraton în timpul căruia răspunde personal oricărei persoane care are nelămuriri în legătură cu COVID-19 și cu vaccinarea împotriva acestei boli. 

Reacția celor care îl urmăresc a fost uimitoare. Doctorul a primit 10.000 de mesaje de la oameni care au dorit să afle mai multe lucruri despre imunizarea față de coronavirus. Iar medicul răspunde, de o săptămână, tuturor. 

Newsweek România a discutat cu dr. Vasi Rădulescu despre acest gest extraordinar al său. 

 

Newsweek România: Care a fost momentul care v-a determinat să porniți această campanie de a primi mesaje de la cei care ar fi vrut să se vaccineze, dar aveau temeri? 

Vasi Rădulescu: Primeam oricum multe mesaje pe social media și am observat că în ultima perioadă majoritatea erau despre vaccinarea anti-Covid.

Urmărind reacțiile oamenilor după ce primiseră lămuriri, mi-am dat seama că asta era nevoia lor cea mai mare: de contact, de o legătură caldă, de limpezirea unor neclarități, de disiparea unor frici.

Am decis imediat să-mi ofer suportul și am anunțat public asta. Având o expunere mare, m-am așteptat sincer să fie foarte multe mesaje. De pe 21 octombrie până acum am răspuns la aproape 10.000 de mesaje și comentarii. Răspund dimineața și seara de la 18.00 până pe la 2.00-3.00. Oboseala e cruntă, dar nu regret nicio secundă când văd cât de mult se bucură oamenii.

Citește și: Vaccinarea unui membru al familiei reduce cu 45% șansa ca ceilalți membri să facă boala COVID

Care sunt cele mai frecvente temeri ale celor care vă scriu cu privire la vaccinare? 

Oamenii au văzut undeva că vaccinurile dau infertilitate sau cancer, iar aici au nevoie doar de explicații simple din partea unui medic. Mulți au diverse patologii și nu știu sigur dacă vaccinarea se poate face sau nu.

Unii primesc informații contradictorii de la medici și cred că aici e o mare problemă - avem nevoie de coerență, de respectarea ghidurilor și recomandărilor oficiale. Unii oameni au doar frici, natural de altfel, care sunt împrăștiate cu un mesaj de încurajare.

Citește și: Experții confirmă: Vaccinarea reduce cu 90% riscul de spitalizare pentru Covid

Ați primit și feed-back de la oameni care s-au vaccinat după discuțiile cu dumneavoastră? 

Public constant mesajele pe Instagram și Facebook. Tind să cred că majoritatea celor care-mi scriu se vor vaccina. Și vor convinge și familia. Chiar am pus de curând mesajul unei doamne care și-a convins mama și bunicii. Pentru mine e o bucurie uriașă.

Din 8.500 de mesaje, ați spus că ați avut doar 7 urâte. E un lucru extraordinar. 

Da. Câteva insulte, atacuri, conspirații. Insignifiant. Marea majoritate a mesajelor au fost calde, respectuoase. Au revenit imediat cu mulțumiri și cuvinte de încurajare pentru mine.

Citește și: Vaccinarea reduce de 5 ori riscul de infecție și de 14 ori riscul de a ajunge la terapie intensivă

Unde credeți că s-a greșit în campania de comunicare, atât cât a fost, a autorităților pe vaccinare?

În mesaj și livrare. Oamenii au nevoie de limbaj cât mai simplu și de conexiune cu un medic care poate vorbi empatic, blând, pe înțelesul lor.

Dacă aveam din timp un centru cu 50 de medici buni care să preia mesajele, probabil eram la peste 70% vaccinare, fără valul 4.

Pentru că eu am văzut clar că oamenii nu sunt împotriva vaccinurilor (cei ferm împotrivă sunt puțini și foarte vocali), ci au niște mici probleme de înțelegere, niște angoase. Sper să salvăm lucrurile măcar în ceasul al douăsprezecelea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te