Năsui, USR: Retragerea sprijinului Elenei Lasconi a fost brutală. Nu l-a ajutat nici pe Nicușor Dan

DE Stelian Negrea | Actualizat: 29.04.2025 - 11:05
Nicușor Dan și Elena Lsconi - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu
Nicușor Dan și Elena Lsconi - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu
Claudiu Năsui, vicepreședinte USR. Sursă foto: Facebook
Claudiu Năsui, vicepreședinte USR. Sursă foto: Facebook

Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, a comentat în exclusivitate pentru Newsweek România că Elena Lasconi nu merita puciul din partid pus la cale de Moșteanu și Fritz, că acesta nu l-a ajutat nici pe Nicușor Dan și că există acum un val de susținere pe rețelele de socializare.

SHARE

Stelian Negrea, senior editor Newsweek România: USR a ținut-o din scandal în scandal. După scorul dezastruos al echipei Drulă-Barna la europarlamentare, Elena Lasconi a fost locomotiva care v-a scos din noroaie.

A ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale. Și nu numai, dar a și crescut scorul partidului la parlamentare cu vreo 50%, asta în condițiile în care erați în picaj total cu vechea conducere. Ce s-a întâmplat de i-ați luat gâtul?

Năsui, USR: Retragerea sprijinului Elenei Lasconi a fost brutală. Nu l-a ajutat nici pe Nicușor Dan

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR: În primul rând nu sunt de acord cu anumite premise pe care le enunțați. Fiecare suntem răspunzători pentru acțiunile noastre. Nu i-am luat niciun gât doamnei Lasconi. Chiar dacă nu sunt de acord cu ea, trebuie să spunem adevărul.

Da, doamna Lasconi a făcut un mare bine USR într-un moment foarte greu. A obținut un scor extraordinar la alegerile prezidențiale, un scor și un loc pe care nu o dădea niciun sondaj. Asta, dacă e să vorbim de sondaje. Nu merita să i se întâmple ce i s-a întâmplat.

Stelian Negrea: Dacă a fost așa bună, de ce i-a retras USR sprijinul?

Claudiu Năsui: Aș contesta că i-a retras USR sprijinul. Oficial, doar congresul USR poate să-i retragă sprijinul, iar acela nu s-a întrunit.

Stelian Negrea: A fost o conferință de presă în care colegii dumneavoastră au zis clar că USR îi retrage sprijinul.

Claudiu Năsui: Aveți dreptate, așa au zis. Dar cred că au anticipat puțin prea repede ce ar zice congresul dacă s-ar întruni. Dar nu vreau să intru în labirintul juridic intern al USR și nici în jocurile interne de putere. Aș zice că sunt două probleme cu acțiunea aceea. Una juridică, alta politică.

După mine, greșeala politică este că au decis asta după ce tocmai rămăsese definitivă candidatura. Deci au lăsat-o în offside într-un moment în care nu se mai putea retrage oficial, doar neoficial. Problema juridică e separată. Anume că nu acel for putea să-i retragă sprijinul. Dar asta e altă problemă.

Stelian Negrea: Deci colegii dumneavoastră au greșit?

Claudiu Năsui: Eu zic că și ei și Elena Lasconi au greșit.

Stelian Negrea: Ei de ce au greșit?

Claudiu Năsui: În primul rând, totul a fost nenecesar de brutal. Decizia retragerii candidatului, dacă o luai, trebuia să o iei înainte să depui candidaturile. Și în al doilea rând, pentru că dacă n-ai luat decizia asta în timp util, atunci fie o iei de comun de acord cu ea, fie o iei astfel încât să nu afectezi partidul și nici candidatul pe care vrei să-l ajuți. Nu arunci nava la apă, după care o scufunzi.

Stelian Negrea: Colegii dumneavoastră zic că nava nu mai era bună. Nu mai stătea bine în sondaje.

Claudiu Năsui: Eu pot să înțeleg asta. Dar cea mai corectă decizie atunci ar fi fost să iasă de pe navă. Fie să zică ceva înainte. Nu e ca și cum nu se știau lucrurile și în momentul depunerii candidaturii ei. Nu te obligă nimeni să susții un candidat în care nu crezi. Înțeleg foarte bine motivele pentru care colegii mei au făcut ce au făcut, și pot fi chiar de acord cu unele dintre ele. Dar unele lucruri în viață fie le faci la timpul lor, fie nu le mai faci deloc. Sau le faci, dar într-un mod diferit. De exemplu, dacă nu-ți place nava pe care ai lansat-o la apă, ieși de pe ea, dar nu încerca să o scufunzi.

Stelian Negrea: Adică cum?

Claudiu Năsui: Aș zice că e o gradație de acțiuni posibile. De la cea mai extremă la cea mai puțin extremă, ar fi așa: Unu, a o susține înfocat pe Elena Lasconi, așa cum vedeam în clipul domnului Valeriu Nicolae. Doi, a o susține moderat. Trei, a nu-i face campanie. Patru, a-l susține deschis pe Nicușor Dan. Și cinci a-l susține pe Nicușor Dan, mergând până la încercarea de a bloca campania doamnei Lasconi. Ei au mers dintr-o extremă în alta ultra rapid.

Stelian Negrea: De ce credeți că au ales să facă asta așa?

Claudiu Năsui: Am o idee, dar nu vreau să speculez pentru că n-am susținut acea decizie. Nu știu nici ce au discutat cu Nicușor. Culmea e că nu i-au făcut bine nici măcar lui. Mai ales că electoratul USR nu e genul de electorat care să voteze cum zice partidul.

Adică, cine vota cu Nicușor Dan înainte de mișcarea asta îl votează și după. Și cine nu-l vota înainte, nu-l votează nici după. În schimb, la doamna Lasconi am văzut că a apărut o efervescență mare pe rețelele sociale pe care nu o vedeam înainte. Tocmai pentru că acum pare că este ea împotriva tuturor.

Stelian Negrea: De aceea vrea să se distanțeze Nicușor de USR?

Claudiu Năsui: Iarăși, nu vreau să speculez de ce face anumite lucruri. Dar îl înțeleg. Cred l-ar fi ajutat mai mult dacă doar ieșeau și ziceau că ei îl susțin pe el și atât. Fără să încerce să mai facă alte lucruri contra doamnei Lasconi ca să-i afecteze campania.

Sau, dacă chiar voiau ca doamna Lasconi să nu-și facă campanie, trebuia să facă mișcarea asta înainte de depunerea candidaturilor. Care, apropo, avusese loc la puțin timp înainte. Cred că cu doar o săptămână înainte erau toți în spatele ei și aplaudau la depunerea candidaturii.

Stelian Negrea: De ce nu i-au retras sprijinul înainte de depunerea candidaturilor?

Claudiu Năsui: Aici trebuie spus, un coleg din Biroul Național, domnul Cezar Drăgoescu, a încercat de câteva ori să aibă această discuție înainte de depunerea candidaturilor. Dar nimeni nu l-a băgat în seamă. Nici Elena, nici majoritatea din Biroul Național.

Așa că, lucrurile au mers pe pilot automat conform ultimei decizii de congres, și restul e istorie. Aici a greșit și Elena. Vedeți, de aceea e bine să trăim în adevăr. Să tranșăm lucrurile clar și să știm o treabă.

Stelian Negrea: Dumneavoastră n-ați participat la acel vot. O susțineți, deci, pe Elena Lasconi?

Claudiu Năsui: Cu atâta cenzură de stat nici nu știi ce mai ai voie să spui. Nu cred că are nevoie de susținerea mea. Vedeți tragedia cu toată mișcarea asta este că acum partidul este în șah. Nu e clar cum poate să facă campanie nici pentru un candidat, nici pentru celălalt. 

Stelian Negrea: Nu cred că se mai întâmplă pe undeva ce se întâmplă la dumneavoastră în partid.

Claudiu Năsui: S-o mai întâmpla și pe la alte partide.

Stelian Negrea: Nu cred. Cel puțin eu nu știu. Elena Lasconi îi acuză pe colegii dumneavoastră de sabotaj și îi amenință cu plângeri la diverse instituții. Unele le-a făcut deja, altele așteaptă. Credeți că au bază aceste plângeri?

Claudiu Năsui: Eu nu am făcut niciodată rău USR. Nu am zis de rău de USR. Nu o să mă apuc acum. Chiar și atunci când nu am fost de acord cu calea pe care merg colegii mei, am preferat să mă abțin decât să fac rău echipei din care fac parte.

Stelian Negrea: Dar ce zice doamna Lasconi de USR e foarte grav. Se fac și plângeri penale. Domnul Moșteanu i-ar fi închis pancartele la el în birou și a trebuit să-și facă unele cu cariocă. I-a tăiat accesul la bani în timpul campaniei electorale. Pare grav.

Claudiu Năsui: USR nu este un partid perfect. Nu știu exact ce plângeri se fac. Cred că este evident pentru toată lumea că avem probleme interne. Nu vreau să pun reflectorul pe ele, dar nici să ascund adevărul. Elena Lasconi se simte trădată pe bună dreptate. A avut un partid în spate. A ajuns în turul doi. Acum conta pe sprijinul aceluiași partid, care, culmea, i l-a dat. Dar după ce și-a depus candidatura, surpriză, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu e ușor. Îi înțeleg supărarea. Are dreptate cu unele lucruri. Nu are cu altele.

Stelian Negrea: Cu ce are dreptate și cu ce nu are?

Claudiu Năsui: Are dreptate să acuze baronizarea USR-ului. E un adevăr, nu are sens să ne ascundem de el. Dar și ea a greșit enorm. Nu e totul vina celorlalți colegi.

Stelian Negrea: De exemplu cu ce?

Claudiu Năsui: Cu ce a greșit ea? 

Stelian Negrea: Da.

Claudiu Năsui: Nu vreau să intru în detalii, dar putea să facă lucruri bune și a făcut opusul lor.

Stelian Negrea: Dați un exemplu.

Claudiu Năsui: De exemplu, a mințit-o cineva că în Biroul Național nu se iau decizii politice. Nu o să-i dau numele. Adică, i-a zis cineva că în forul care, în teorie, conduce un partid politic, nu se iau decizii politice. Cică doar administrative. Iar ea a crezut persoana respectivă. Vă dați seama?

Stelian Negrea: Cum adică?

Claudiu Năsui: S-a întâmplat la episodul cu moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ciolacu. Eu cred că USR trebuia să voteze la acea moțiune împotriva guvernului Ciolacu. Mai ales că, era ultima șansă a României să scape de creșterile de taxe pregătite. N-am obținut nici măcar o discuție în Biroul Național. Darămite un vot.

Până la acel moment USR era, în teorie, contra guvernului Ciolacu. Aici i s-a zis doamnei Lasconi că poziționarea politică nu se stabilește în Biroul Național. Și că Biroul Național e un for mai mult administrativ. Iar ea l-a crezut. Și deodată ce să vezi, că la vot în parlament USR a fost de partea guvernului Ciolacu. Asta, în timp ce comunicarea oficială a partidului zicea că guvernul Ciolacu-Nordis trebuie să-și dea demisia.

În fine, asta a fost un caz. Dar au mai fost. Am ajuns să discutăm doar subiecte minore în Biroul Național, excluderi de membri, modificări de regulamente de admitere.

De parcă acelea erau prioritare. Iar subiectele majore politice erau tranșate fără nicio discuție, fără niciun vot și aflam și noi de ele de la televizor. Nu zic că nu trebuiau discutate și subiectele mici administrative, dar era clar că măcar deciziile politice importante ar fi trebuit votate, nu să ne vină din cer. Iar ea a acceptat asta.

Stelian Negrea: Aici pare mai mult greșeala ei decât a celorlalți.

Claudiu Năsui: Este. De aceea vă ziceam că și ea a greșit.

Stelian Negrea: Deci nu o susțineți?

Claudiu Năsui: Nu cred că e nicio tragedie că nu o susțin. Nu mi-a cerut sprijinul. Nu m-am lipit de ea la conferințe de presă sau la lansarea candidaturii și nici n-am participat la execuția ei. Prefer așa.

Stelian Negrea: La USR se tot repetă povestea asta și cu Nicușor Dan, și cu Cioloș, acum și Lasconi. Care ați zice că e principala problemă a USR-ului pentru că ajungeți mereu așa?

Claudiu Năsui: Pare un deja vu, într-adevăr. Cred că sunt mai mulți factori, dar dacă ar fi să căutăm un factor principal ar fi baronizarea. Acolo are dreptate doamna Lasconi. O să se supere unii oameni că zic asta, dar știți cum e, primul pas ca să rezolvi o problemă este să recunoști că ai o problemă. Iar dacă nu recunoști că ai o problemă, n-ai nicio șansă să o rezolvi vreodată. Primul pas este să recunoaștem. USR a plecat la drum ca un partid democratic, acum trebuie să facem ceva să redevenim asta.

Stelian Negrea: Cine sunt baronii? Puciștii?

Claudiu Năsui: Nu o să nominalizez pe nimeni. Nu fac atacuri la persoană și nu îmi critic colegii în extern. Trebuie, însă, să putem vorbi de o problemă fără să o personalizăm sau să atacăm pe cineva. Vă zic de pe acum că și Dominic Fritz și Ionuț Moșteanu sunt oameni buni care pot face bine. Ca persoană pasionată de științe sociale, cred că problema nu e la oameni. E natura umană să vrei să-ți maximizezi interesul.

E natura umană a celor care ajung în funcții de putere sau bănoase să nu vrea să le piardă. Să vrea să rămână eterni pe ele. Decât, poate eventual contra altor funcții și mai bănoase sau cu și mai multă putere. Eu nu critic oamenii, ci un sistem care duce la rezultatul acesta.

Stelian Negrea: Elena Lasconi zice că e despre oameni și că vrea să-i dea afară pe cei care au fost lângă ea și apoi au trădat-o.

Claudiu Năsui: Nu cred că are cum. Și chiar dacă ar avea cum juridic, nu asta e soluția. Pentru că problemele sunt mai profunde decât atât. Nu pot fi rezolvate prin a da pe cineva afară. Baronizarea, de exemplu, e un fenomen. Iar acela nu se rezolvă prin excluderi. Maxim, asta ar duce la rotirea baronilor. Dar atât. Degeaba îi dai pe unii afară, dacă vin alții în locul lor. De aceea eu nu dau vina pe unii colegi, ci pe sistemul de reguli.

Stelian Negrea: Iarăși începeți cu sistemul.

Claudiu Năsui: Păi, iarăși sistemul. Englezii au o vorbă „hate the game, don’t hate the player”. Pentru că sistemul de reguli determină în proporție covârșitoare cum va arăta rezultatul. Sunt mulți oameni foarte mișto în USR. Vă dau un exemplu, unul dintre cei mai mișto oameni pe care i-am întâlnit este Irineu Darău. Un om inteligent, cu multă putere de muncă, cu simțul sacrificiului și mișto din toate punctele de vedere.

Mă doare sufletul când o văd pe doamna Lasconi că-l atacă doar pentru că sunt pe părți diferite ale baricadei. Ar trebui să înceteze. Putem coexista și dacă avem opinii diferite. Sunt o grămadă de oameni buni în USR. Oameni autentic profesioniști care ar putea face multe.

Stelian Negrea: Ce i-ați recomanda doamnei Lasconi?

Claudiu Năsui: Să facă campanie pozitivă. E un moment pentru a discuta problemele interne ale USR-ului, dar ea e în campanie electorală. Sigla USR va fi lângă numele ei pe buletinul de vot. Oamenii au înțeles că avem o răscoală în partid, nu mai trebuie să adauge și ea la asta. Iar dacă unii colegi din USR au greșit, și pot fi de acord că au greșit, nu este un motiv să greșească și ea la rândul ei.

Deci să facă campanie pe ce ar face ea, nu anti. De altfel, asta le-aș recomanda tuturor să facă, nu doar ei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te