„În Suedia, avem această posibilitate, să facem studii statistice, deoarece toate informațiile sanitare ale populației sunt digitalizate și se pot face aceste studii retrospective cu un număr impresionant de participanți. 1,8 milioane de persoane au fost testate în acest studiu și peste 800.000 de familii.
„Acest studiu (care arată că o singură persoană vaccinată în familie poate reduce cu 45 la sută riscul de infectare a celorlalți membri - n.r.) este o informație extrem de utilă pentru noi, în România, în acest moment, pentru că poate nu toți în familie sunt convinși să se vaccineze. În familia mea, de exemplu, tatăl meu nu este convins să se vaccineze, dar cum noi toți ceilalți ne-am vaccinat, îl protejăm și pe dânsul”, a explicat medicul Laura Ghibu, stabilită în Suedia, la Digi24.
În mod similar, pot fi protejați de către membrii familiei și copiii ale căror vârste nu permit încă vaccinarea.
Dacă, în cazul familiilor în care se vaccinează un singur membru, șansa ca restul membrilor să se infecteze scade cu 45 la sută, în cazul familiilor în care patru membri din cinci s-au vaccinat proporția a crescut la 97 la sută.
Laura Ghibu a mai atras atenția și că, în cazul în care o persoană vaccinată se infectează, face de obicei o formă de boală mai puțin gravă și nu pune presiune pe sistemul sanitar.