Astronomii au descoperit un obiect misterios. Se crede că e din afara sistemului solar

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.07.2025 - 20:55
Telescop negru, pe fundalul unui cer albastru-alburiu, noaptea - Foto: Pexels/Lucas Pezeta
Telescop negru, pe fundalul unui cer albastru-alburiu, noaptea - Foto: Pexels/Lucas Pezeta
Cer înstelat, în timpul nopţii - Foto:. Pexels/John Mackintosh
Cer înstelat, în timpul nopţii - Foto:. Pexels/John Mackintosh

Astronomii au descoperit un obiect misterios. Se crede că e din afara sistemului solar. Obiectul acesta ciudat ar putea fi o dovadă suplimentară că rătăcitorii interstelari sunt obișnuiți în galaxie.

SHARE

Nu este o pasăre, nu este un avion și cu siguranță nu este Superman - dar pare a fi un vizitator din afara sistemului nostru solar, potrivit astronomilor care au descoperit un nou obiect care trece prin vecinătatea noastră cosmică.

Obiectul, numit inițial A11pl3Z și cunoscut acum sub numele de 3I/Atlas, a fost raportat pentru prima dată marți de telescopul de studiu Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) din Río Hurtado, Chile.

Potrivit NASA, analizele ulterioare ale datelor colectate de diverse telescoape înainte de această dată au extins observațiile până la 14 iunie, fiind efectuate și alte observații. Drept urmare, experții au prefigurat traseul vizitatorului.

Astronomii au descoperit un obiect misterios. Se crede că e din afara sistemului solar

Aflat acum la aproximativ 666 de kilometri de soare și călătorind din direcția constelației Săgetător, se crede că obiectul se deplasează zburând prin sistemul solar cu aproximativ 60 km/s față de Soare, pe o orbită extrem de excentrică, hiperbolică.

Acest lucru sugerează că, la fel ca obiectul în formă de trabuc 'Oumuamua, care a apărut în anul 2017, și cometa 2I/Borisov, care a apărut în 2019, este un vizitator venit de departe.

Dr. Mark Norris, lector senior în astronomie la Universitatea din Central Lancashire, a declarat, conform The Guardian:

Citeşte şi: Astronomii au descoperit o stea care a explodat de două ori. Supernovei nu i-a fost de-ajuns

„Dacă se confirmă, va fi al treilea obiect interstelar cunoscut din afara sistemului nostru solar pe care l-am descoperit, oferind mai multe dovezi că astfel de rătăcitori interstelari sunt relativ comuni în galaxia noastră.”

Cer înstelat, în timpul nopţii - Foto:. Pexels/John Mackintosh

Deși natura noului vizitator nu a fost inițial evidentă, Centrul Planetelor Minore a dezvăluit că au fost observate semne provizorii de activitate cometară, menționând că obiectul are o coamă marginală și o coadă scurtă. Drept urmare, obiectului i s-a dat numele suplimentar de C/2025 N1.

Citeşte şi: Un asteroid cât Marea Piramidă din Giza se apropie cu 77.300 km/h de Pământ. Ce spune NASA

Deși unii experți au sugerat că obiectul ar putea avea un diametru de până la 20 km – mai mare decât roca spațială care a distrus dinozaurii non-aviari – se pare că locuitorii Pământului nu trebuie să-și facă griji.

NASA a declarat:

„Cometa nu reprezintă o amenințare pentru Pământ și va rămâne la o distanță de cel puțin 1,6 unități astronomice [aproximativ 240 de milioane de mile].”

Se precizează că obiectul va ajunge la punctul său cel mai apropiat de Soare în jurul datei de 30 octombrie, apropiindu-se la aproximativ 209 de milioane de mile de stea - sau chiar pe orbita lui Marte.

Citeşte şi: Ziua în care vom putea vedea cu ochiul liber cele 7 planete. Când are loc „parada planetară”

Se așteaptă ca cometa să părăsească apoi acest sistem solar și să se întoarcă în cosmos. Norris a spus:

„Pe măsură ce se apropie, se așteaptă să se lumineze, mai ales dacă se dovedește a fi o cometă și nu un asteroid. Până când va ajunge la cea mai mică apropiere, va fi o țintă relativ ușor de observat pentru astronomii amatori.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te