Cosmin Ghiță, despre Centrala Nucleară Cernavodă: E una dintre cele mai performante la nivel global

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.10.2024 - 15:34

Șeful Nuclear Electrica, Cosmin Ghiță, a vorbit pentru Newsweek România, în cadrul unui interviu cu Sabin Orcan, despre planurile de dezvoltare de la Centrala Nucleară de la Cernavodă și de ceea ce se va întâmpla în viitor pentru ca energia în România să fie mai ieftină.

SHARE

Directorul Nuclear Electrica, Cosmin Ghiță a acordat un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România în cadrul căruia a vorbit despre planurile de dezvoltare de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, dar și despre prima Centrala cu mini-reactor nuclear din Europa care va fi construită la Doicești, județul Dâmbovița.

Cosmin Ghiță, despre Centrala Nucleară Cernavodă: E una dintre cele mai performante la nivel global

Aceste proiecte majore vor ajuta România să devină cu adevărat independente din punct de vedere energetic.

Întrebat cât este de sigură Centrala Nucleară de la Cernavodă, șeful Nuclear Electrica, Cosmin Ghiță spune: "Trebuie să vă menționez că centrala nucleară de la Cernavodă este una dintre cele mai performante la nivel global (...). Performanța este dată de Unitatea 2 și de Unitatea 1, care au ocupat o bună perioadă de timp locurile 3, respectiv 1, la nivel global în materie de performanță, iar acest lucru nu se poate obține fără a avea un standard de securitate nucleară extrem de ridicat.

Noi întreprindem colaborări cu numeroși experți internaționali în securitate nucleară și asigurăm monitorizare constantă și actualizări ale planurilor noastre de riscuri Și de fiecare dată încercăm să venim cu îmbunătățiri pentru a diminua acestea".

Șeful Nuclear Electrica a precizat că, în momentul de față, Centrala Nucleară de la Cernavodă asigură un procent cuprins între 18 - 20% din totalul energiei electrice consumate de români.

"Între 18% și 20% (energie furnizată de Centrala Nucleară de la Cernavodă prin reactoarele 1 și 2 n.red). Depinde de momentul zilei și de nivelul de consum", a declarat Cosmin Ghiță.

Citește și: Ambasadoarea SUA în România, la Doicești: Tehnologia NuScale este sigură. Investiția: 4.000.000.000$

De asemenea, întrebat ce planuri de dezvoltare are Nuclear Electrica pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, Cosmin Ghiță spune: "Să terminăm reactoarele 3 și 4. Am făcut cei mai mulți pași în dezvoltarea acestui proiect, pe care l-am început la finele anului 2020. 

Citește și: Ministerul Energiei: SUA sprijină constant dezvoltarea capacității de energie nucleară a României

Proiectul va avea 3 faze, printre care "reevaluarea structurilor și dacă sunt ok și de a vedea ce soluții ar fi necesare pentru asigurarea apei de răcire și să luăm autorizațiile de la CNCAN și Uniunea Europeană pentru proiectul tehnic al unităților 3 și 4. E un proiect mai modern față de proiectul de referință care e Unitatea 2. Aceasta a fost pusă în funcție în 2008, deci am adăugat mai multe inovări tehnologice care au avut loc și bune practici dobândite. Tehnologia e de proveniență canadiană - CANDU, datorită faptului că structurile de la Cernavodă nu pot găzdui o altă tehnologie decât CANDU.

Este o tehnologie care are foarte multe sisteme de siguranță Este una dintre cele mai complicate de operat însă este complicat de operat pentru că are foarte multe sisteme redundante Adică dacă pică ceva, un echipament este indisponibil în cadrul ansamblului central și de fiecare dată ai două sau trei redundanțe pentru acel echipament Un backup care intră în funcțiune Și chiar și în cazul unor posibile accidente, acest lucru se întâmplă Totodată, tehnologia aceasta are un factor de capacitate foarte ridicat și permite încărcarea cu combustibil online Adică în timp ce funcționează Nu trebuie să fac o oprire pentru încărcarea cu combustibil", a precizat șeful Nuclear Electrica.

Reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară din Cernavodă vor dubla producția de energie 

Directorul Nuclear Electrica spune că Reactorul 3 și 4 ar urma să fie puse în funcțiune până în 2031, iar acest lucru ar dubla practic producția de energie din prezent.

"Reactorul 3 ar trebui la finele anului 2030 și reactorul 4 o diferență de 9 luni după, deci 2031. Practic vom dubla capacitatea noastră actuală de producere a energiei, adică vorbim de încă 1.440 MW instalați. Bineînțeles că aceste proiecte, împreună cu Centrala de la Doicești, vom asigura undeva între 30% și 35% din necesarul de energie al țării", a declarat el.

Citește și: 275 mil. $ pentru Reactoarele Modulare Mici (SMR) din România, de la SUA și parteneri multinaţionali

"În mod cert mai multă electricitate va conferi o siguranță în aprovizionare și, totodată, oferirea de energie în bandă, cât și energie în bandă cum sunt mini-reactoarele pentru consum localizat, adică pentru consumatori care sunt amplasați lângă.

Va permite o stabilitate mai mare a sistemului energetic, mai ales când ai o amprentă destul de mare de regenerabile și, per ansamblu, o să ai o ofertă mai mare, prețuri bineînțeles mai scăzute pentru că energia nucleară nu este purtătoare de CO2 și ca atare nu trebuie plătite taxele de CO2. De asemenea, o să aducă o stabilitate mai mare sistemului de transport și distribuție, lucru care tot are un impact pozitiv în facturile noastre, ale tuturor", a mai explicat șeful Nuclear Electrica.

România va avea prima centrală cu mini-reactoare nucleare din Europa

Șeful Nuclear Electrica, Cosmin Ghiță, a vorbit despre proiectul pilot al mini-reactoarelor nucleare care vor fi construite în țara noastră printr-un parteneriat cu Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud.

"Noi vom face un proiect de referință la Doicești, care va fi multiplicat în mai multe amplasamente. Proiectul este în parteneriat cu  Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia". 

Citește și: Selecția amplasamentului la centrala nucleară SMR de la Doicești respectă abordarea AIEA

Cosmin Ghiță spune că centrala cu mini-reactoare nucleare va avea o capacitate de 462 MW/ instalație.

"Avem în plan să facem mai multe (centrale cu mini-reactoare nucleare n.red), bineînțeles dacă proiectul se dovedește a fi unul de succes. Ea poate fi o soluție foarte bună pentru înlocuirea centralelor pe cărbune. La nivelul Europei Centrale și de Est sunt aproximativ 130 de centrale care urmează a fi scoase din uz în următorii 15 ani. Multe din aceste centrale au aceleași funcțiuni cum au și CET-urile în România. De fapt ele chiar reprezintă - Atât trebuie să ajute comunitățile pentru a se încălzi cât și să dea electricitate marii industriei, energofage.

Citeşte şi: Kavalec: „Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului SUA-România”

Primul modul din cele șase, adică primul reactor, vrem să îl punem în funcție până la începutul anului 2030, urmând ca următoarele module să se instaleze la o distanță de aproximativ șase săptămâni", a declarat șeful Nuclear Electrica. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te