Ambasadoarea SUA în România, la Doicești: Tehnologia NuScale este sigură. Investiția: 4.000.000.000$

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.03.2024 - 15:46
Ambasadoarea SUA în România, la Doicești: Tehnologia NuScale este sigură. Investiția: 4.000.000.000$ - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, a participat la un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Societatea Națională Nuclearelectrica și compania RoPower Nuclear, la Doicești.

SHARE

Evenimentul «Energie pentru generația următoare» este, totodată, și prima vizită de presă la amplasamentul viitoare centrale de la Doicești care va produce energie folosind tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici.

Ambasadoarea SUA în România, la Doicești: Tehnologia NuScale este sigură. Investiția: 4.000.000.000$

Ambasadoarea a mintit că „U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari”.

La Doicești a funcționat o termocentrală pe cărbune, care a fost demolată. Noua centrală nucleară va avea șase reactoare nucleare e mici dimensiuni, cu o capacitate totală de producție de 460 de megawatti, suficientă să aprovizioneze 46.000 de locuințe.

Discursul complet al Ambasadoarei SUA la București

Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doicești. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat și mai durabil.

După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări.

Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere. U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari.

Investiția lor financiară subliniază angajamentul nostru comun față de un viitor energetic durabil. Recunoaștem că drumul spre progres se bazează pe colaborare, iar acest proiect întruchipează acest lucru.

Echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale și Fluor – forțele motrice din spatele transformării Doiceștiului, pentru ca acest proiect să progreseze. Împreună, putem face Doiceștiul o stea strălucitoare în constelația generării de energie fără emisii de carbon.

Modelul SMR a stârnit interes și atenție mult dincolo de granițele României, rezonând în întreaga Europă și nu numai. Acest lucru se datorează faptului că oferă o cale către o energie nucleară mai sigură și mai scalabilă, oferind țărilor o altă opțiune fiabilă pe baza căreia să obțină securitatea energetică.

Experiența a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranță și securitate.

Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată. Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia familiile și generațiile viitoare.

Pe scurt, proiectul SMR de la Doicești este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA și România. Este o dovadă a lucrurilor mărețe pe care le putem realiza atunci când națiunile colaborează pentru un scop comun.

Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai luminos, mai curat și mai durabil”, a spus ambasadoarea SUA

Citește și: Pe placul Rusiei: Protest AUR la un eveniment la care participă ambasadoarea SUA în România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te