Kavalec: „Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului SUA-România”

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.03.2024 - 18:53
Kavalec: „Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului SUA-România” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că proiectul SMR de la Doiceşti reprezintă încă un element important al parteneriatului SUA-România.

SHARE

România este pregătită să devină un centru regional de energie curată, proiectul reactorului modular mic (SMR) de la Doiceşti fiind încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România, a declarat, luni, la Doiceşti, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Kavalec: „Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului SUA-România”

"Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic de la Doiceşti. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat şi mai durabil. După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doiceşti se află în prima linie a acestei transformări", a afirmat ambasadorul SUA.

Citește și: FOTO „Marele” protest anti-SUA, promis de George Simion la Doicești, a strâns 25 de simpatizanți AUR

Declaraţia a fost făcută la evenimentul "Energie pentru generaţia următoare" organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) şi compania RoPower Nuclear, la Doiceşti, unde pe amplasamentul unei foste termocentrale urmează să se construiască prima centrală din România care va produce energie folosind tehnologia reactoarelor modulare mici.

"Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât şi financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susţinere. U.S. EXIM Bank şi Corporaţia Internaţională de Finanţare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanţare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doiceşti, în valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de un miliard de dolari", a spus Kathleen Kavalec.

Conform sursei citate, echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale şi Fluor, forţele motrice din spatele transformării Doiceştiului, pentru ca acest proiect să progreseze.

Citește și: Burduja, la viitoarea centrală nuclearoelectrică de la Doiceşti: „Înseamnă energie cu emisii zero”

"Experienţa a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate. Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluţii de ultimă generaţie pentru a combate criza climatică şi pentru a extinde accesul la energie curată (...). Pe scurt, proiectul SMR de la Doiceşti este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România", a precizat ambasadorul Kathleen Kavalec.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te