Christina Verchere: „România este un loc fascinant. Am descoperit o țară frumoasă”

DE Newsweek România | Actualizat: 16.01.2021 - 23:26

Christina Verchere conduce OMV Petrom din 2018. Director General Executiv și Președinte al Directoratului companiei, deține o diplomă de master în Științe Economice la Universitatea Aberdeen, Scoția.

SHARE

Şi-a început cariera în 1993 și a lucrat mai mult de 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol și gaze, unde a deținut numeroase poziții de conducere în Marea Britanie, SUA, Canada și Indonezia. 

Între 2012-2014, a ocupat funcția de Președinte regional al BP pentru Canada cu sediul în Calgary, iar între 2014-2018 a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, cu sediul în Jakarta, Indonezia.

Christina Verchere a oferit Newsweek România un interviu în exclusivitate despre evoluția OMV
Petrom în ultimii doi ani și, mai ales, în perioada pandemiei de coronavirus.

Newsweek România: Cum vă simțiți în țara noastră? Care este părerea dumneavoastră despre români și despre România?

Christina Verchere: De doi ani și jumătate, îmi face plăcere să numesc România „acasă“ și mă bucur că sunt aici. Am locuit în multe regiuni din lume, dar știam foarte puține despre Europa de Est și România înainte să mă alătur OMV Petrom.

Îmi face mare plăcere să explorez țara și să cunosc oamenii. Cred că România este un loc fascinant, o țară care are atât o istorie îndelungată, cât și multe oportunități pentru viitor. Am descoperit o țară frumoasă, cu oameni foarte calzi și primitori, cu un simț al umorului aparte
și care sunt, în același timp, și foarte muncitori.

Cum a făcut OMV Petrom față pandemiei COVID-19?

Anul trecut a fost plin de provocări atât pe plan individual cât și pentru societate în general – de la sistemul de sănătate, de educație, până la comunitatea de afaceri, în special afacerile mici și mijlocii.

Și noi am fost afectați semnificativ, împreună cu întreg sectorul de petrol și gaze, fiind nevoiți să gestionăm o scădere abruptă a prețurilor la țiței în același timp cu o scădere accelerată a cererii de carburanți și energie, în urma restricțiilor de mobilitate.

Facem parte dintr-un sector critic, pentru că alimentăm cu energie locuințe, spitale și afaceri. De la izbucnirea pandemiei, prioritatea noastră a fost să protejăm sănătatea și siguranța angajaților și clienților noștri, furnizând, în același timp, energia de care țara are nevoie.

A fost un test plin de provocări pentru toată lumea, am fost nevoiți să reorganizăm activitățile, atât pentru cei din birouri, dar mai ales pentru angajații din prima linie, cei care lucrează în producție, în rafinărie și în centrala electrică, precum și în stațiile noastre.

În același timp, trebuie să asigurăm și sănătatea financiară a companiei și am intervenit rapid. Cu măsurile potrivite, am menținut continuitatea afacerii, am progresat cu strategia și ne-am menținut angajamentele față de stakeholderii noștri. Ne-am păstrat politica de dividende progresive, în pofida crizei curente. 

Cred că rolul unei companii mari merge dincolo de performanța financiară pentru acționarii săi și cred că o companie sănătoasă și performantă creează valoare pe termen lung pentru țara în care operează.

Furnizăm 40% din cererea de carburanți și gaze a României și până la 10% din producția internă de electricitate, deci avem un rol semnificativ în peisajul energetic.

În plus, suntem unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat și un investitor important în economia României.

În perioada 2005-2019 am avut contribuții totale la bugetul de stat de peste 30 de miliarde de euro și am investit aproape 15 miliarde de euro în aceeași perioadă. În vremuri dificile, oamenii se așteaptă ca firmele mari să fie rezistente și să livreze. Și asta am continuat să facem în 2020. 

OMV Petrom are circa 10.000 de angajați. Cum sunt aleși și, mai ales, cum sunt instruiți?  

Cred cu tărie că oamenii sunt inima oricărei organizații și că rolul nostru cel mai important,  în calitate de manageri, este să le asigurăm dezvoltarea, să îi sprijinim să își atingă potențialul.

Succesul unei afaceri stă în abilitatea oamenilor de a învăța și de a se adapta în permanență contextului, de a fi agili; de aceea ne concentrăm foarte mult pe învățare și dezvoltare.

Ne concentrăm pe patru zone de competențe: abilități funcționale și tehnice, abilități de afaceri, abilități personale și abilități de leadership.

Ne bazăm în mare măsură pe expertiza internă și credem că experiența practică este cea mai bună cale de a învăța și de a te dezvolta. Cu alte cuvinte, avem o abordare de învățare 70-20-10, adică 70% la locul de muncă, 20% de la alții și 10% cu ajutorul cursurilor. 

Criza COVID-19 a schimbat mult modul în care privim munca, inclusiv mediul de lucru și abilitățile necesare. S-a întâmplat peste noapte și ne-a forțat să identificăm moduri în care să echipăm oamenii cu abilitățile potrivite.

Suntem o organizație de aproximativ 10.000 de oameni, cu o vârstă medie de 45-50 de ani, iar, în martie 2020, în câteva zile, jumătate dintre noi a trebuit să începem să lucrăm de acasă. Nu a fost ușor și a trebuit să ne pregătim oamenii pentru acest nou mediu de lucru.

În timpul crizei, am inițiat un centru virtual de învățare, unde oamenii au putut deprinde noi modalități de lucru, cum să gestioneze echipele virtual, cum să rămână concentrați și conectați în timp ce lucrează de acasă.

Este un proces continuu, care urmează tendințele pieței, pe măsură ce noi abilități și capabilități sunt necesare pentru a ne îndeplini sarcinile. 

Conformarea la reglementările de mediu este esențială pentru companiile moderne. Cum protejează OMV Petrom mediul?

Suntem o companie de energie și vrem să contribuim pentru a avea un mediu mai curat. Cred că tranziția energetică este o călătorie pentru noi toți – companii de energie sau din alte domenii dar și consumatori și autorități publice.

Este un efort comun pe care trebuie să îl facem pentru a putea atinge țintele de reducere a emisiilor de carbon.

Suntem prima companie care sprijină recomandările emise de Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice (TCFD). Prin investiții susținute, am redus emisiile de carbon ale operațiunilor noastre cu 22% în 2019 față de 2010, iar obiectivul nostru este să atingem 27% până în 2025. Emisiile specifice rafinăriei Petrobrazi au fost reduse semnificativ prin investiții de 1,8 miliarde euro, începând cu anul 2005.

Gazele naturale reprezintă mai mult de 50% din producția noastră de hidrocarburi și aici vedem o parte din contribuția noastră la un mediu mai curat. Gazul este soluția cu emisii reduse de carbon pentru producerea energiei electrice, pentru încălzire și mobilitate.

Pentru a ne reduce amprenta de carbon, am dezvoltat inițiative sustenabile în toate segmentele noastre de activitate, care variază de la utilizarea tehnologiilor inovative și mai curate în operațiunile noastre până la dotarea benzinăriilor noastre cu panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. 

Credem, de asemenea, în importanța componentei educaționale. Am lansat programul România Eficientă, fiind deplin conștienți de nevoia de îmbunătățire a eficienței energetice în România, în special la clădiri.

OMV Petrom contribuie cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022.

De asemenea, programul are ca scop să promoveze eficiența energetică la nivel național, prin campanii publice de informare, programe de educație și finanțarea proiectelor destinate îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice.

Continuăm campania ambițioasă de împăduriri, cu programul România plantează pentru mâine. În ciuda contextului dificil, ne-am onorat angajamentul și am reușit să plantăm 550.000 de puieți anul acesta. Intenționăm să plantăm 1,5 milioane de puieți până la sfârșitul anului 2023 și am alocat 4,6 milioane euro în acest scop.

Uniunea Europeană pune tot mai mare preț pe protecția mediului. Cum sunt adaptate planurile companiei în contextul Pactului Verde European (Green Deal)?

Tranziția energetică este una dintre tendințele cheie accelerate de pandemie, iar Uniunea Europeană a legat mecanismele de redresare economică de atingerea obiectivelor climatice stabilite pentru 2030 și 2050.

Anul trecut, autoritățile europene au cerut obiective climatice mai ridicate și adoptarea unor politici publice ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon, în special în producția de energie și în transporturi.

La nivel european, Agenţia Internaţională pentru Energie a observat progrese rapide în reducerea emisiilor de carbon din producția de energie electrică prin înlocuirea cărbunelui cu gaz natural.

Combaterea schimbărilor climatice impune o recalibrare a întregului sector energetic. Prin înlocuirea altor resurse intensiv poluante, gazul natural va contribui la atingerea obiectivelor României de decarbonare.

Gazul natural este combustibilul fosil cu nivelul cel mai scăzut de emisii de carbon și poate fi stocat, comprimat, lichefiat sau separat în hidrogen și carbon.

În ceea ce privește costurile, autonomia, eficiența ecologică și infrastructura, gazul natural este soluția cea mai accesibilă din punct de vedere al costurilor, dar poate avea succes doar dacă există un cadru de reglementare favorabil.

Pe termen lung, gazul natural oferă, de asemenea, o cale realistă spre decarbonare prin conversia în hidrogen. Acest lucru poate asigura, pe de o parte, o cotă de piață pentru gazele naturale după 2050 și, pe de altă parte, permite implementarea la scară largă a altor tehnologii de producere a hidrogenului, inclusiv a electrolizei.

Noul val de inovații și producția de energie curată nu trebuie să excludă din peisaj companiile de petrol și gaze. Au o expertiză valoroasă și o forță de muncă specializată în producția, transportul și vânzarea de produse energetice.

În ceea ce privește transportul, credem că răspunsul la nevoile de mobilitate ale clienților noștri este un mix de combustibili și soluții alternative. Anul trecut, am încheiat două parteneriate, cu Eldrive și Enel X, pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii naționale de reîncărcare și a stimula tranzitul mașinilor electrice în România.

Estimăm că, până la sfârșitul anului 2021, peste 40 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice vor fi instalate în rețeaua noastră regională. De asemenea, ne uităm la soluții de gaz natural comprimat și gaz natural lichefiat, deoarece gazul natural este o opțiune viabilă pentru un transport mai curat.

Impozitarea din România a fost de multe ori un obstacol pentru dezvoltare economică. Care e soluția de echilibru pentru stat și companii?

România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, dar acest avantaj nu poate deveni unul competitiv decât atunci când volumele de gaze sunt scoase din sol și ajung în casele oamenilor și în industrie.

Competitivitatea și stabilitatea fiscală sunt condiții necesare pentru orice investiție pe scară largă și pe termen lung. 

În ceea ce privește nivelul redevențelor, rata de impozitare efectivă specifică pentru producția de gaze din România este cea mai mare din Europa, în timp ce pentru petrol și gaze suntem semnificativ peste media europeană.

Cu toate acestea, la nivel național, în ultimii ani, au fost introduse noi taxe în sectorul de producție, ceea ce a dus aproape la o dublare a redevențelor. E un context dificil pentru dezvoltarea de noi proiecte în sectorul de producție, mai ales acum, când efectele pandemiei au dus la o scădere accentuată atât a cererii, cât și a prețurilor.

La nivelul UE, există o dezbatere intensă cu privire la includerea gazului natural în taxonomia europeană. Taxonomia este un sistem de clasificare a activităților economice sustenabile, prin care Comisia Europeană vrea să încurajeze investițiile în proiecte cu emisii reduse de carbon, pentru a atinge obiectivele Pactului Verde.

Sperăm să vedem gazul natural inclus în taxonomia UE, având în vedere potențialul său de a produce energie cu emisii reduse de carbon.

Este important să finanțăm proiectele de gaze naturale ca soluție pentru a face o tranziție realistă și pentru a atenua șocurile economice.

Gazul natural poate aduce o contribuție eficientă din punct de vedere al costurilor, începând de astăzi până în 2050, când UE îşi propune să atingă neutralitatea climatică.

Întrebarea crucială aici este dacă ne vom crește dependența de importuri, în special din țări din afara UE, care sunt mai puțin orientate spre mediu, sau dacă vom folosi resursele de gaze naturale din producția internă.

Gazele din Marea Neagră reprezintă un potențial uriaș pentru România. Cum poate fi exploatat în beneficiul românilor?

Gazele naturale din Marea Neagră au potențialul de a fi un vector important pentru dezvoltarea economică a țării și a regiunii în general, cu o legătură puternică între securitatea aprovizionării și tranziția energetică.

În afară de România, vedem o concentrare de eforturi și din partea câtorva state din regiunea Mării Negre pentru identificarea zonelor cu potențial de exploatare a hidrocarburilor, incluzând Turcia, Bulgaria și Georgia.

Pentru România, dezvoltarea gazelor naturale din Marea Neagră poate furniza venituri suplimentare către bugetul de stat și investiții. Este o șansă pentru dezvoltarea locală.

Într-un studiu din 2018 realizat de Deloitte, investițiile totale necesare pentru toate proiectele potențiale din Marea Neagră au fost estimate la aproximativ 16 miliarde USD, în timp ce dezvoltarea industriilor conexe, precum petrochimia, producția de energie electrică și transportul ar aduce, suplimentar, 9 miliarde USD.

Așadar, avem aici oportunitatea ca resursele naturale din Marea Neagră să poată contribui la agenda schimbărilor climatice, la agenda economică și la agenda de securitate energetică. Nu găsiți adesea un singur proiect care să le poată face pe toate trei. Și sper că România va începe să producă înaintea Turciei.

OMV Petrom se implică intensiv în sprijinirea societății românești, prin campanii de responsabilitate socială, cum este Țara lui Andrei.

OMV Petrom face parte din fibra economică și socială a României. Rolul nostru este de a furniza energia de care are nevoie țara, de a oferi locuri de muncă și de a contribui la bugetul de stat, în același timp, susținând proiecte relevante pentru societate.

Domeniile noastre de interes sunt sănătatea, educația, mediul și dezvoltarea locală; începând din 2007 am contribuit cu 65 de milioane de euro în proiecte sociale, mii de oameni beneficiind anual de aceste proiecte.

Avem proiecte atât la nivel local, concentrate pe nevoile locale, cât și proiecte mari, naționale, care sunt probabil mai vizibile.

Suntem mândri că sprijinim „Dăruiește Viața“ în construirea primului spital oncologic pentru copii. Prin acest proiect, copiii bolnavi de cancer din România vor avea acces la tratamente medicale adecvate într-un spital modern.

Ne-am anunțat sprijinul pentru acest proiect în urmă cu doi ani și suntem bucuroși să vedem cum progresează. Anul acesta, am avut un parteneriat cu Crucea Roșie pentru a sprijini mai multe spitale din țară să achiziționeze echipamente de testare Covid-19.

În ceea ce privește educația, avem mai multe proiecte emblematice care sunt dezvoltate sub marca „Țara lui Andrei“ și voi menționa doar „România Meseriașă“. Este un proiect de anvergură de sprijinire a educației profesionale, care caută să identifice soluții în acest domeniu.

Din 2015, am lansat o serie de proiecte dedicate învățământului profesional și tehnic, alocând peste 3,5 milioane de euro în proiecte precum „Tabăra Meseriașilor“, „Școala Petroliștilor“, „Liga Elevilor Meseriași“. În cei 5 ani, proiectele au implicat peste 1.300 de elevi, peste 370 de burse acordate elevilor și aproape 300 de profesori care au urmat cursuri pentru dezvoltarea abilităților educaționale.

În ceea ce privește mediul, am menționat anterior „România plantează pentru mâine“, cea mai mare inițiativă de împădurire cu finanțare privată din România, pe care am lansat-o anul trecut. Acțiunile de plantare au un rol esențial în reducerea emisiilor de carbon. Am menţionat şi „România Eficientă“, un program național de patru ani pentru conștientizarea importanței eficienței energetice și finanțarea renovării profunde pentru eficiența clădirilor publice.

Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează angajamentul nostru față de România și societatea românească, de asemenea și prin intermediul multor angajați OMV Petrom care sunt voluntari pasionați ce își dedică timp și energie pentru numeroasele noastre cauze din toată țara. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te