Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, ale cărui forțe luptă în estul Ucrainei, susține că forțele ucrainene au lansat contraofensiva prin diferite lovituri premergătoare „fazei activă”.
„Ofensiva armatei ucrainene a început deja. Observăm o activitate crescută a aeronavelor inamice, o activitate crescută în jurul perimetrului frontului nostru și în interiorul acestuia.
Deși continuăm să controlăm interiorul frontului nostru, situația din jurul perimetrului nu arată, din păcate, atât de bine. A început. Când va trece în faza activă? Cred că foarte curând. Poate în următoarele zile.”
Ziua 435 a războiului. Rusia pregătește o „acțiune” nucleară
La 2 mai, Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA, a declarat că trupele ucrainene sunt pregătite pentru ofensivă, datorită ajutorului guvernelor occidentale.
Forțele de apărare ucrainene au distrus în ultima zi 28 de piese de echipament militar rusesc, patru puncte de depozitare a muniției, două UAV, patru vehicule blindate de luptă, un sistem de rachete antiaeriene Osa și un sistem de rachete S-300 doar pe frontul Tavriia.
Forțele ruse au efectuat 24 de încercări de a asalta pozițiile forțelor ucrainene.
Aliații lui Putin au amenințat cu folosirea armelor nucleare după ceea ce Rusia a susținut că Ucraina a încercat să-l asasineze cu drone pe președintele rus, o ipoteză ce nu are susținere din niciun punct de vedere, nici măcar „tehnic”.
Indiferent de unde a venit atacul sau ce a vizat acesta, reprezintă o jenă enormă pentru președintele Putin și administrația sa.
Ucraina a lansat și alte atacuri cu rachete împotriva țintelor rusești, dar niciunul la această distanță sau cu această precizie, tehnologia de a construi astfel de drone, mai mari și cu rază mai lungă de acțiune, nefiind accesibilă Kievului.
Cunoașterea dimensiunii vehiculului, ce oferă indicii clare cu privire la modul în care s-a sustras sistemelor rusești de apărare aeriană în drum spre Moscova, și traficul electronic peste și în apropierea țintei, sistemul de ghidare, trebuie că a oferit răspunsuri anchetatorilor ruși, potrivit 19fortyfive.com.
De ce vor aceștia să se creadă că a fost o tentativă de asasinat asupra președintelui Putin, riscând chiar să admită că Moscova este vulnerabilă la atacurile ucrainene?
Specialiștii militari sunt de acord că Moscova pregătește o lovitură majoră ca „răspuns” la tentativa de asasinat, o escaladare și o justificare pentru ceea ce vrea să facă.
CIA, ședință cu ușile închise
Viacheslav Volodin, președintele Parlamentului Rusiei, a sugerat că Rusia ar trebui să lanseze o lovitură nucleară ca răzbunare.
„Un atac asupra președintelui este un atac asupra Rusiei. Nu pot exista negocieri. Vom cere folosirea de arme care sunt capabile să oprească și să distrugă regimul terorist de la Kiev", a spus acesta.
Citește și: Tragedie în lumea sportului. O campioană mondială a fost găsită moartă în casă. Avea doar 32 de ani
„Moscova ia în considerare o varietate de opțiuni pentru a răspunde la atacul ucrainean asupra Kremlinului și nu putem vorbi decât despre pași serioși care sunt în interesul țării”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, potrivit pravda.com.ua.
Peskov a acuzat Statele Unite că ar fi fost în spatele presupusului „atac al Ucrainei asupra Kremlinului”.
Citește și: Premierul Ciucă: „Guvernul va aproba fondurile necesare cheltuielilor cu refugiații ucraineni”
„Știm foarte bine că deciziile cu privire la astfel de acțiuni și atacuri teroriste nu se iau la Kiev, ci la Washington. Și Kievul face ceea ce i se spune să facă. Washingtonul ar trebui să înțeleagă clar că știm asta”.
Rușii depozitează explozivi la centrala nucleară Zaporojie a informat Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei, în urma unei întâlniri săptămânale cu reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din 2 mai, potrivt pravda.com.ua.
Echipamente militare și explozibili au fost depozitați în compartimentul turbinei Unității electrice nr. 4 de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP).
Inspectoratul a subliniat că astfel de acțiuni pun în pericol atât personalul centralei nucleare, cât și locuitorii orașelor și satelor din apropiere.
În urma escaladării situației, directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a ținut o ședință cu ușile închise pentru senatorii americani cu privire la atacul cu drone asupra Kremlinului, potrivit eurointegration.com.ua.
"Încă nu avem prea multe informații. Așteptăm de la directorul agenției. Cel puțin în acest moment, nicio indicație că au fost ucraineni”, a declarat senatorul american Mark Warner pentru CNN.