Zelenski își devorează binefăcătorul. Percheziție la oligarhul Kolomoiski într-un dosar de corupție

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.02.2023 - 10:41
Ihor Kolomoiski- Foto: Unian.info
Ihor Kolomoiski- Foto: Unian.info

Autoritățile ucrainene au percheziționat casa unui miliardar influent în ceea ce un aliat al președintelui Volodimir Zelenski a catalogat ca fiind o reprimare radicală a corupției în timpul războiului care ar schimba țara, scrie Al Jazeera.

SHARE

Ihor Kolomoiski deține acțiuni la două companii petroliere, Ukrnafta și Ukrtatnafta, care au fost confiscate conform legii marțiale în noiembrie anul trecut, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a descoperit delapidarea a peste 1 miliard de dolari.

„Orice criminal care are îndrăzneala să facă rău Ucrainei, mai ales în condiții de război, trebuie să înțeleagă clar că îi vom pune cătușe pe mâini”, a declarat șeful serviciului de securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, pe canalul SBU Telegram.

Au fost efectuate raiduri separate la biroul fiscal și la casa lui Arsen Avakov, care a condus forțele de poliție ucrainene în calitate de ministru de interne în perioada 2014-2021.

SBU a promis represalii împotriva „oamenilor ale căror acțiuni dăunează securității statului în diverse sfere” și a anunțat că va da mai multe detalii în următoarele zile.

Kolomoiski, cercetat în prezent într-un dosar de fraudă în SUA, s-a aflat de ani de zile în centrul acuzațiilor de corupție și al disputelor judiciare, despre care donatorii occidentali au spus că trebuie rezolvate pentru ca Kievul să continue să obțină sprijin.

Mulți s-au întrebat, de asemenea, dacă Zelenski va acționa împotriva lui Kolomoiski, după ce președintele Ucrainei a devenit faimos într-un sitcom de la postul său de televiziune. De altfel, sprijinul lui Kolomoiski a fost esențial în evoluția lui Zelenski și câștigarea funcției prezidențiale.

David Arakhamia, un membru senior al Partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, a confirmat percheziția casei lui Kolomoiski, precum și raidurile separate.

Arakhamia a spus că întreaga conducere a Serviciului Vamal urmează să fie demisă și oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării au primit notificări prin care se informa că sunt suspecți într-un caz.

„Țara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, atunci statul însuși va veni și îl va ajuta să se schimbe”, a scris Arakhamia pe aplicația de mesagerie Telegram.

Într-o declarație, procuratura generală a spus ulterior că „corupția în timp de război este jaf”.

Schimbarea guvernului

Lupta de lungă durată a Ucrainei împotriva corupției a căpătat o importanță vitală, deoarece invazia Rusiei a făcut ca Kievul să se bazeze puternic pe sprijinul occidental și trebuie să efectueze reforme pentru a se alătura UE cu 27 de națiuni.

Citeşte şi: Transparency International: România rămâne una dintre cele mai corupte țări din UE

Raidurile au loc cu câteva zile înainte de un summit al Uniunii Europene în care se așteaptă ca Ucraina să facă pași concreți pentru aderarea la blocul de 27 de membri.

În discursul lui Zelenski de marți seara, el a discutat despre alte măsuri anticorupție care vor intra în vigoare.

„Pregătim noi reforme în Ucraina. Reforme care vor schimba realitatea socială, juridică și politică în multe feluri, făcând-o mai umană, transparentă și eficientă”, a spus el.

Citeşte şi: Ungaria critică "ofensa" Suediei în privința Turciei după ce un danez pro-Kremlin a ars Coranul

Săptămâna trecută, peste o duzină de înalți oficiali au fost revocați din funcțiile lor, în urma unei serii de scandaluri și acuzații de corupție. 

Odată cu afluxul de fonduri occidentale, Zelenski, care a intrat în funcție promițând să combată corupția înainte de începerea invaziei, speră să curețe imaginea țării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te