Zeci de mii de canadieni comemorează copiii indigeni uciși în școlile misionare

DE Adina Mutăr | 02.07.2021 - 20:17
Zeci de mii de canadieni comemorează copiii indigeni uciși în școlile misionare/Foto: reuters

Zeci de mii de canadieni au schimbat culorile tradiționale de roșu și alb de Ziua Canadei pentru a îmbrăca cămași portocalii, pentru a comemora copiii victime ale școlilor misionare pentru indieni.

SHARE

Se estimează că 10.000 de oameni s-au adunat în London, Ontario și marșuri au avut loc în Montreal, Thunder Bay și alte orașe.

Termenul „genocid” a fost folosit de premierul Justin Trudeau pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat copiilor indigeni începând cu anii 1820.

În total, 139 de școli pentru indigeni au fost înființate în toată țara - ultima fiind închisă în 1996 - și 150.000 de copii indigeni au fost luați de la părinți și obligați să frecventeze aceste școli, în „scopul de a insufla sălbaticilor cultura albilor”.

Nenumărate abuzuri s-au petrecut în aceste școli, părinții neavând voie să facă vizite. Cadavrele a 1.148 de copii au fost găsite în ultimele cinci săptămâni în arealul unde au funcționat școlile.

Mulți alții au fost dați dispăruți la vremea când au fost internați. Directorii școlilor invocau diverse maladii pentru a justifica decesele, dar supraviețuitorii au povestit atrocitățile comise de personalul alb. Cadavrele copiilor erau uneori arse în crematoriile școlilor, altele îngropate fără identitate.

Citește și

Statui ale reginei Victoria şi reginei Elisabeta a II-a, dărâmate de protestatari în Canada

Scandal - monstru în Canada: 4 biserici catolice din Columbia Britanică, incendiate

 

Protestele din această săptămână au fost generate de aceste descoperiri macabre.

Sărbătorile tradiționale de Ziua Canadei au fost anulate în multe comunități, iar Trudeau a declarat că, pentru unii, 1 iulie „nu mai este o zi de sărbătoare”.

„Descoperirea îngrozitoare a rămășițelor a sute de copii pe locurile fostelor școli din Columbia Britanică și Saskatchewan ne-a făcut pe bună dreptate să reflectăm asupra eșecurilor istorice ale țării și a nedreptăților care există încă pentru popoarele indigene și multe altele din Canada", a declarat Trudeau. „Noi, canadienii, trebuie să fim sinceri cu noi înșine cu privire la trecut”.

Trudeau s-a întâlnit joi cu Phyllis Webstad, supraviețuitoare a școlii Sf. Eugen din Columbia Britanică, unde săptămâna aceasta au fost descoperite 182 de morminte nemarcate.

Ea este fondatoarea Societății Cămașa Portocalie și a Zilei Cămășii Portocalii. Webstad a purtat o astfel de cămașă în prima zi la școală, dar a fost dezbrăcată de către călugărițe, care socoteau culoarea indecentă. Fetița avea doar șase ani și a trecut prin toate grozăviile școlilor pentru indigeni, păstrând vie în minte cămașa ei portocalie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te