Zece butoaie cu uraniu au dispărut din Libia. Se poate obține 5,4 kg de material militar

DE Elena Andrei | 16.03.2023 - 16:05
Zece butoaie cu uraniu au dispărut din Libia/Foto: middleeast.com

Zece butoaie cu uraniu au dispărut din Libia, în greutate de 2,5 tone. Uraniul natural au dispărut dintr-o bază ce se află sub controlul generalului rebel Khalifa Haftar, sprijinit de Moscova.

SHARE

Zece butoaie cu uraniu au dispărut din Libia, din care se poate obține 5,4 kg de material militar, ceea ce provoacă îngrijorări organismului de supraveghere nucleară al ONU AIEA.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a informat Națiunile Unite că „10 butoaie conținând 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de minereu de uraniu nu mai erau prezente, așa cum se declarase anterior, într-o bază din Libia".

Zece butoaie cu uraniu au dispărut de la o bază aflată în deșertul Sahara

Nu este clar când a dispărut uraniul sau cine ar fi putut să-l ia.

Potrivit primelor estimări, butoaiele au dispărut, în mare parte, din Sabha, la peste 640 de kilometri de capitala Libiei, Tripoli, în sudul țării, în deșertul Sahara, potrivit metro.co.uk.

Agenția a declarat că va efectua investigații suplimentare pentru a clarifica circumstanțele în care a avut loc îndepărtarea materialului nuclear și pentru a identifica locația actuală a acestuia.

Uraniul natural nu poate fi utilizat imediat pentru producția de energie sau pentru combustibil pentru bombe, deoarece procesul de îmbogățire necesită, de obicei, transformarea metalului în gaz, care este apoi transformat în centrifuge pentru a atinge nivelurile necesare.

Baza, sub controlul milițiilor generalului rebel Haftar

Cu toate acestea, fiecare tonă de uraniu natural - dacă este obținută de un grup care dispune de mijloace tehnologice și resurse - poate fi rafinată în timp până la 5,4 kilograme de material de calitate militară, spun experții, ceea ce face ca recuperarea metalului lipsă să fie importantă pentru experții în neproliferare.

Citește și: Rețea de spionaj rusească, destructurată în Polonia. Monitoriza rutele feroviare spre Ucraina

AIEA a avertizat anterior ONU cu privire la uraniul libian dispărut, subliniind că pentru a se ajunge la acest sit - care nu se află sub controlul guvernului - este nevoie de o "logistică complexă".

Grossi a declarat că o inspecție planificată inițial pentru anul trecut „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și a fost în cele din urmă efectuată marți, 14 martie.

Citește și: Alertă radiologică, în Thailanda. A dispărut un recipient cu Cesiu 137. E puternic radioactiv

„Pierderea informațiilor despre locația actuală a materialului nuclear ridică nivelul de risc radiologic și există îngrijorări legate de securitatea nucleară”, a subliniat Grossi. 

Libia, sub Muammar Gaddafi, a depozitat acolo mii de barili de așa-numitul uraniu "yellowcake" (pulbere de concentrat de uraniu obținută din soluții de levigare, o etapă intermediară în procesul de prelucrare a minereurilor de uraniu) pentru o instalație de conversie planificată cândva, care nu a fost niciodată construită în cadrul programului său secret de armament care dura de zeci de ani.

Inspectorii au eliminat ultimul uraniu îmbogățit în 2009, dar a rămas uraniul "yellowcake", iar în 2013 ONU a estimat că la Sabha erau depozitați 6 400 de barili de astfel de material.

În ultimii ani, Sabha s-a aflat sub controlul autointitulatei Armate Naționale Libiene, condusă de generalul rebel Khalifa Hafter, sprijnit de Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te