Zece agenți ai serviciilor speciale ruse au fost reținuți în Estonia. Ce misiuni le dăduse Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.02.2024 - 20:26
Zece agenți ai serviciilor speciale ruse reținuți în Estonia - Foto: news.postimees.ee (imagine cu caracter ilustrativ)

Zece agenți ai serviciilor speciale ruse au fost reținuți în Estonia. Ce misiuni le dăduse Putin. Înalți oficiali estoni au anunțat reținerea a zece agenți ruși, membri ai unei rețele care a acționat la instrucțiunile serviciilor speciale rusești.

SHARE

Zece agenți ai serviciilor speciale ruse au fost reținuți în Estonia. Ce misiuni le dăduse Putin.

Prim-ministrul eston, Kaja Kallas, și ministrul de Externe, Margus Tsahkna, au anunțat că „Estonia a oprit cu succes o operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul țării”.

Printre suspecți — reținuți între decembrie și februarie — sunt și indivizii despre care se presupune că ar fi spart geamurile mașinii ministrului de Interne, Lauri Läänemets, și a unui jurnalist local în decembrie, a declarat Serviciul Eston de Securitate Internă.

Zece agenți ai serviciilor speciale ruse au fost reținuți în Estonia. Ce misiuni le dăduse Putin

„Știm că Kremlinul vizează toate societățile noastre democratice. Răspunsul nostru: fii deschis și dezvăluie metodele lor. Acesta este modul de a descuraja acțiunile dăunătoare și de a ne face rezistenți”, a declarat premierul Kallas, potrivit European Pravda.

Potrivit lui Margus Tsahkna, poliția de securitate a reținut 10 persoane suspectate că au urmat instrucțiunile rusești.

"Scopul lor a fost să semene frică, să alimenteze tensiunile și să ne spargă hotărârea de a sprijini Ucraina. Dar Rusia nu va reuși. Rămânem puternici și vigilenți", a scris el.

Serviciul Eston de Securitate Internă, cunoscut sub numele de KAPO, a emis un anunț că au găsit persoane implicate în actele de vandalism de anul trecut împotriva mașinilor ministrului de Interne Lauri Läänemets și a unui jurnalist.

Oficialii de securitate au spus că suspecții dețineau o varietate de roluri în Estonia, în funcție de instrucțiunile de la ofițerii de legătură ruși. 

Unii dintre ei s-au concentrat pe colectarea de informații, în timp ce alții au planificat atacuri care au fost, de asemenea, efectuate, au spus oficialii.

Șeful serviciului de securitate din Estonia, Margo Palloson, a spus că unii dintre suspecții despre care se presupune că au vandalizat monumente nedezvăluite au fost recrutați prin intermediul rețelelor sociale.

Citește și: VIDEO Ziua Diplomației Ruse. Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei

Pe lângă vandalismul menționat mai sus asupra mașinilor ministrului și jurnalistului, acești indivizi sunt suspectați de vandalizarea monumentelor.

Potrivit procurorului de stat, Triinu Olev, cazul se află acum în faza preliminară, iar ancheta nu poate dezvălui toate detaliile.

„Au fost inițiate proceduri în temeiul Codului Penal, care se referă la infracțiunile împotriva securității Republicii Estonia”, a spus el.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a respins, la 18 februarie, un mandat de arestare emis de Rusia, spunând că este doar o încercare de a o intimida pe fondul speculațiilor că ar putea obține un post de top în UE.

Odinioară condusă de Moscova, dar acum membră a UE și NATO, Estonia a fost un susținător al Kievului, iar Kallas a fost unul dintre cei mai vocali critici ai Moscovei de la invazia rusă a Ucrainei.

Citește și: „Caracatița” spionilor lui Putin din anturajul lui Puigdemont. Planul destabilizării democrației UE

Rusia a plasat-o pe ea și alți câțiva politicieni baltici pe o listă de urmărit pe 13 februarie pentru distrugerea monumentelor din epoca sovietică.

„Nu este nimic surprinzător și nu ne este frică”, a declarat ea în marginea Conferinței de Securitate de la München.

Polonia a raportat recent detenția unui cetățean ucrainean despre care se crede că  lucra pentru serviciile speciale rusești.

Un angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Bulgaria a fost, de asemenea, reținut sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te