VIDEO Ziua Diplomației Ruse. Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.02.2024 - 23:15
Ziua Diplomației Ruse. Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei. De Ziua Diplomației Ruse, presa critică a evidențiat munca diplomaților ruși în domeniul spionajului și al influenței politice în Europa.

SHARE

 Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei. Un caz recent mai puțin cunoscut este modul în care s-a încercat cumpărarea de către serviciile secrete ale Rusiei, prin „diplomați”, a binecunoscutului partid italian Lega Nord per l'Indipendenza della Padania, un partid de dreapta, federalist, populist și conservator.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, le-a mulțumit diplomaților Comunității Statelor Independente pentru participare la evenimentele din 10 februarie, Ziua Funcționarilor Diplomatici ruși.

Ziua Diplomației Ruse. Cum a încercat Putin să cumpere partidul premierului adjunct al Italiei

„Diplomații au fost întotdeauna dintre principalii piloni ai statului”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Lavrov a adus un omagiu memoriei tuturor diplomaților ruși care au contribuit la dezvoltarea relațiilor internaționale ale Rusiei.

"Astăzi ne amintim de marii noștri predecesori. Ne amintim și de tovarășii care au murit în îndeplinirea datoriei și de cei care au devenit victime ale represiunii politice. Păstrăm mereu această amintire, suntem inspirați de serviciul lor față de patrie", a spus el.

Nu a spus și în context diplomații au devenit victime ale „represiunii politice”.

Cazul Lega Nord este doar unul dintre multe misiuni ale diplomaților ruși care a eșuat.

În 2018, reprezentanți ai partidului de extremă dreapta din Italia Lega au călătorit la Moscova în căutarea finanțării din surse legate de Kremlin. 

Întâlnirea desfășurată la hotelul istoric Metropol de lângă Piața Roșie a fost raportată în 2019, împreună cu detaliile unei propuneri de spălare a 65 de milioane de dolari în sprijinul partidului italian printr-o schemă de tranzacționare cu petrol. 

Ceea ce nu se știa la acea vreme era apartenența profesională a unuia dintre „diplomații” din partea rusă.

După o investigație de luni de zile, The Insider dezvăluie acum că cel puțin unul dintre reprezentanții ruși era ofițer al Serviciului 5 al FSB.

Andrei Harcenko, agent rus de informații, a fost în spatele unei încercări scandaloase de a oferi partidului de extremă-dreapta Lega din Italia 65 de milioane de dolari, ca parte a unui acord petrolier nerealizat, iar discuțiile au fost înregistrate în secret.

De partea italiană se afla Gianluca Savoini, mâna dreaptă a actualului viceprim-ministru al Italiei Matteo Salvini, liderul partidului populist Lega (cunoscut pe atunci sub numele de Lega Nord sau Liga Nordului).

În timp ce ceilalți participanți la întâlnire, atât italieni, cât și ruși, au fost identificați, rolul lui Harcenko ca spion nu a fost niciodată dezvăluit până acum.

Acest detaliu biografic ar putea redeschide încă o investigație (prima a fost închisă) italiană privind corupția internațională.

Harcenko este în prezent atașat lui Igor Levitin, asistent prezidențial al lui Putin și  coleg din Serviciul 5, pe care The Insider l-a identificat recent desfășurând misiuni „diplomatice” în Orientul Mijlociu: la Teheran, la întâlnirea cu prim-vicepreședintele Iranului Mohammad Mokhber în ianuarie 2023 și la Bagdad cu premierul irakian Mohammed Shia' Al Sudani în noiembrie trecut.

Schema propusă de ruși

Referitor la evenimentul care a avut loc la 18 octombrie 2018 la hotelul Metropol din centrul Moscovei, între cești de espresso, glume despre trimiterea italienilor în „gulag-uri” pentru „reabilitare mintală” și discuții despre aventuri extraconjugale, s-a ajuns în cele din urmă la o înțelegere. 

Citește și: Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă

Printr-un intermediar, trei milioane de tone metrice de petrol urmau să fie vândute de o companie energetică rusă nespecificată unui omolog italian, Eni, la un preț de doar 1,5 miliarde de dolari - o reducere de 65 de milioane de dolari având în vedere rata de piață la acea vreme.

Partea leului din această reducere (minus inevitabila „contribuție” către ruși) ar fi fost direcționată în bugetul Lega, care, în martie 2018, devenise al doilea partid ca mărime din Parlamentul italian, controlând 125 de locuri (o cifră care a scăzut la 59 după alegerile din 2022).

Întâlnirea de la Metropol nu a fost una unică. Negocierile privind acordul petrolier „au constat în 40 de întâlniri, desfășurate în principal între aprilie 2018 și februarie 2019”.

Citește și: Europarlamentară letonă, de 13 ani în slujba Moscovei. Vânătoare de spioni ruși la Bruxelles

Procurorii italieni au deschis o anchetă, dar au închis-o vara trecută, explicând judecătorului de instrucție că nu au găsit nicio dovadă că tranzacția petrolieră propusă ar fi avut loc vreodată și nici că Eni a încheiat vreun acord cu o companie petrolieră rusă.

După închiderea anchetei, Savoini a acuzat oculta globalistă de înscenare, iar Salvini amenința cu plângeri

Doar că toate negocierile au fost înregistrate în secret, iar atunci când dovada reală a întâlnirii a ajuns la site-ul american de știri BuzzFeed, a izbucnit un scandal internațional.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te