Xi Jinping „ocupă” Africa. Peste 100 de militari din 40 de țări africane, chemați la Beijing.
Africa înseamnă 54 țări în ONU (28% din voturi) și o cantitate enormă de resurse, în special pământuri rare, aur, diamante, petrol și gaze, dar și rute importante pentru China în proiectul „Drumul și centura”, intitulat și „drumul mătăsii”.
Aproape 100 de ofițeri militari din peste 40 de țări africane, inclusiv Egipt, Mozambic, Tanzania și Kenya, vizitează China până la 15 mai.
Xi Jinping „ocupă” Africa. Peste 100 de militari din 40 de țări africane, chemați la Beijing
100 de oficiali militari din 40 de națiuni africane au început luni o vizită de 10 zile în China, potrivit unui comunicat oficial citat de Anadolu.
Ofițeri din țări precum Egipt, Mozambic, Tanzania și Kenya vor vizita China până la 15 mai, la invitația Ministerului Apărării al țării.
În timpul vizitei, delegația va participa la activități de schimb de experiență și va vizita mai multe orașe, inclusiv Beijing, Changsha și Shaoshan din provincia centrală Hunan, a anunțat ministerul.
La începutul acestui an, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a promis un miliard de yuani (136 de milioane de dolari) în ajutor militar pentru Africa în timpul unei călătorii în Namibia, RD Congo, Ciad și Nigeria.
Wang a oferit un program de instruire a 6.000 de soldați și 1.000 de ofițeri de poliție pe întreg continentul.
Vizita delegației africane are loc după încheierea unui exercițiu comun de antrenament al forțelor aeriene ale Chinei și Egiptului, Vulturii Civilizației 2025, care s-a desfășurat pe parcursul a 18 zile și a avut loc la o bază aeriană egipteană.
China oferă Africii arme, instructori, educație militară
Pe lângă ajutor și vânzări de arme, Beijingul folosește educația militară pentru a-și promova interesele în Africa.
Mii de militari africani participă anual la programe de educație și formare în China. Un singur colegiu militar chinez a dat zece șefi ai apărării, opt miniștri ai apărării și câțiva foști președinți printre absolvenții săi africani.
Pentru China, Africa înseamnă 54 țări în ONU (28% din voturi), populație de 1,4 miliarde, mare parte trăind în sărăcie, cantitate enormă de resurse, în special elementele ale pământurilor rare, aur, diamante, dar și petrol și gaze.
Însă realitatea include și puciuri militare, bande de trafic de droguri, grupări teroriste, instabilitate; corupție la nivel de conducere, fie civilă, fie militară.
Prezența Chinei în Africa este vastă și cuprinde sferele diplomatice, de securitate și economice. Are ambasade în toate cele 54 de țări africane.
Abordarea Chinei în Africa are ca obiectiv principal proiectul Belt and Road (BRI), Global Development Initiative (GDI) și Global Security Initiative (GSI). Împreună, acestea extind investițiile în infrastructură ale Beijingului, dezvoltarea capacităților și angajamentul în securitate regională ca platforme pentru a propaga modelul de guvernanță al Chinei în Africa.
Primele destinații africane ale investițiilor chineze au fost Africa de Sud, Niger, Republica Democrată Congo, Egipt și Coasta de Fildeș, Nigeria.
În Republica Democrată Congo se află probabil cel mai mare zăcământ de litiu din lume. China încearcă să pună mâna pe această resursă valoroasă, cu concesiune controlată de o companie australiană.
În jurul Africii, China a construit o mulțime de proiecte de infrastructură: calea ferată Mombasa – Nairobi, care a fost prima în Kenya în ultimii 122 de ani, baraje, clădiri guvernamentale, turnul emblematic din noua capitală administrativă a Egiptului, Parlamentul din Zimbabwe și sediul Uniunii Africane, toate „cadouri” ale Chinei.
Ajutorul Chinei și vânzările de arme către țările africane au crescut semnificativ în ultimii ani în țările din Africa sub-sahariană. Șase țări africane – Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Seychelles, Tanzania și Zambia – au primit fiecare peste 90% din armele lor din China.
Exercițiile și schimburile militare ale Chinei cu țările africane s-au intensificat, de asemenea, în ultimii ani, adesea cu accent pe Marina militară.
Citește și: SUA, Out of Africa. Trump retrage trupele și închide ambasadele. Rusia și China ocupă locurile
China a efectuat 40 de schimburi de experiență militară cu parteneri din Golful Guineei și și-a desfășurat Marina în operațiuni anti-piraterie. Beijingul a luat în considerare 13 țări pentru acces militar, inclusiv Angola, Kenya, Seychelles și Tanzania.
Prezență militară a Chinei, deocamdată doar în cadrul operațiunilor ONU
Aproape toată prezența militară chineză în Africa este în cadrul operațiunilor ONU de acolo. Peste 80% dintre forțele de menținere a păcii chineze sunt dislocate în Africa, iar peste 32.000 de soldați chinezi au servit în misiunile ONU acolo, cel mai mare număr dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate.
China își folosește desfășurarea de menținere a păcii pentru a-și susține propriile obiective. În Africa, acestea includ un mijloc legal de a-și proteja investițiile masive, de a obține abilitățile militare necesare și de a-și spori reputația de superputere binevoitoare în creștere, implicată activ în sistemul ONU.
Citește și: Cum îi dau țeapă lui Trump firmele din China? Exportă marfa în SUA prin terțe țări cu acte măsluite
Se apreciază că există 5.000 de firme de securitate înregistrate în China, care angajează 4,3 milioane de foști militari ai armatei APE și Poliția Armată Populară. Între 20-30 sunt autorizate să opereze în străinătate cu 3.200 de contractori individuali.
În prezent, multe companii au primit oficial permisiunea de a folosi arme în îndeplinirea sarcinilor.