Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar"

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.06.2024 - 11:41
Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar" - Foto: Facebook
Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar" - Foto: Facebook

Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar". Premierul maghiar Viktor Orbán s-a aflat la Salonta, într-o vizită neanunțată.

SHARE

Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar". Premierul maghiar Viktor Orbán s-a aflat la Salonta, într-o vizită neanunțată public.

El a participat la un eveniment de campanie electorală al UDMR Bihor, unde le-a spus oamenilor să voteze acest partid, la alegerile europarlamentare, fără a se referi la alegerile locale din România, programate la aceeași dată.

Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar"

În discursul său, Orbán a deplâns soarta minorității maghiare, spunând că este greu „să te trezeşti în fiecare zi că ceilalţi sunt în majoritate, într-o ţară care 1.000 de ani a fost parte a Regatului ungar”.

Începând cu secolul al XI-lea, regatul maghiar a început să ocupe Transilvania, prin colonizări succesive de saşi, pecenegi, cumani, uzi sau cavaleri teutoni. Un rol important l-au avut secuii. În 1541, Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent.

A urmat apoi administraţia austriacă (sec. al XVII-lea - 1868) şi imperiul dualist (1868 - 1918). În nici un caz nu este vorba despre 1.000 de ani de regat ungar în Transilvania, ci despre diferite forme succesive hegemonice, directe sau indirecte.

Primarul László Török i-a întâmpinat pe premierul ungar, pe președintele UDMR, Hunor Kelemen, și pe parlamentarii din județele Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Arad și Timiș, invitați la evenimentul de campanie.

Citeşte şi: Cum va fi sancţionat dur Viktor Orban, de liderii UE. Miliarde $, decontul pentru prietenia cu Putin

Primarul Salontei a amintit că, la 3 iunie 1606, în urmă cu 418 ani, prințul István Bocskai i-a așezat în localitate pe cei 300 de haiduci care luptau de partea sa și că acesta a fost începutul noii istorii a orașului Salonta, numit de edil Nagyszalonta.

La poalele Turnului Ciunt, unde se află Muzeul Memorial "János Arany", László Török a declarat: "Turnurile noastre sunt încă în picioare, ne păstrăm credința, misiunea, pentru că aici, în Partium, este dificil să trăim cu ideea că comunitatea noastră se confruntă cu provocări, uneori mai dificile decât în Ținutul Secuiesc".

Citeşte şi: Viktor Orban pune biruri crunte pe benzinari. Ungurii fac plinul în România

Magistratul i-a făcut un cadou simbolic lui Viktor Orbán: un pumn de pământ din satul în care s-a născut și a crescut cel mai mare poet epic maghiar, János Arany.

Vorbind despre miza alegerilor locale și europene, Hunor Kelemen, președintele UDMR, a declarat că oamenii simt că fiecare are un simț al responsabilității naționale, o responsabilitate care s-a întărit în ultimele trei decenii, în urma schimbării de regim.

Citeşte şi: Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!"

Hunor Kelemen i-a cerut premierului maghiar să îl încurajeze. Președintele Federației a subliniat că este nevoie de cinci sute de mii de voturi pentru ca comunitatea să-și arate forța, pe care comunitatea maghiară din România o poate menține apoi dacă în Parlamentul European există europarlamentari angajați pentru schimbare și pace.

În același timp, a subliniat el, trebuie să rămână puternici în administrația locală. "Nu avem altă cale de a supraviețui, decât să câștigăm, trebuie să câștigăm fiecare alegere", a spus președintele UDMR.

Hunor Kelemen l-a prezentat pe Viktor Orbán ca pe un politician care a condus partidul său la victorie electorală de unsprezece ori și care a fost în fruntea schimbării în Europa.

"O chestiune de viaţă şi de moarte"

"Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European. Vă îndemn să trimiteți cât mai mulți eurodeputați maghiari pro-pacea în Parlamentul European, pentru că aceste alegeri ar putea decide dacă Europa poate ieși în sfârșit din acest război sau dacă va fi târâtă în el", a declarat Orbán la Nagyszalonta.

"Pentru întreaga națiune ungară, este aproape o chestiune de viață și de moarte să nu eșuăm la niște alegeri în care sarcina este să sărim pragul de 5% și să avem o voce internațională.

Foto: Facebook

Dacă există în sfârșit un loc unde cauza maghiară poate fi reprezentată, iar noi nu suntem capabili să trimitem un reprezentant, este o problemă, este un semn de slăbiciune. Iar adversarii noștri nu vor ezita să profite de acest lucru!"

O lume maghiară completă

Orbán a spus că nu merită să ne întrebăm dacă votul etnic are un viitor. "Atâta timp cât există o bază etnică, există un viitor", a spus el. După cum a spus el, pentru o lume maghiară completă - pe lângă instituțiile educaționale și ecleziastice - este nevoie de reprezentare politică.

Orbán a subliniat de asemenea importanța unei Ungarii puternice. Fără patria mamă, a spus el, a fi o minoritate ar fi insuportabil. "Haideți să arătăm că suntem o națiune adevărată", a spus premierul.

În discursul său, el a reiterat sprijinul guvernului ungar pentru candidatura președintelui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO și pentru aderarea deplină a României la Schengen, conform Maszol.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te