Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!"

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.04.2024 - 18:22
Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!" - Foto: Profimedia Images
Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!" - Foto: Pexels/Dagmara Dombrovska

Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!" Din 2004 încoace, scrie presa maghiară, are loc treptat o recuperare lentă, dar măsurabilă a decalajului.

SHARE

Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!" Din 2004 încoace, scrie presa maghiară, are loc treptat o recuperare lentă, dar măsurabilă a decalajului dintre fostele state de după Cortina de Fier şi Europa Occidentală.

Acest nivel este mult mai ridicat în Republica Cehă sau în Slovacia, de exemplu, observă maghiarii. Chiar și România este înaintea Ungariei, în ceea ce privește convergența reală", a amintit un expert.

Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: România e mai aproape de Occident decât noi!

K&H, un indice economic folosit de Ungaria, estimează că până în anul 2033 Ungaria ar putea atinge 85% din nivelul de recuperare a decalajelor existente Est-Vest, în timp ce România ar putea ajunge la 100%, dacă se menține dinamica actuală.

Să vedem deci câţiva indicatori macroeconomici comparativi România - Ungaria. 

România, în 2022, avea un PIB de 300 de miliarde de dolari, în timp ce Ungaria avea 177 de miliarde de dolari. Ceea ce este oarecum logic, pe undeva, având în vedere că România are 19 milioane de locuitori, în timp ce Ungaria are 9,6 milioane, adică jumătate.

Citeşte şi: Unde se trăiește mai bine, în România sau în Ungaria? De ce se simt maghiarii „trași pe sfoară”?

PIB-ul României pe cap de locuitor a fost în anul 2022 15.786 $, în timp ce al Ungariei a fost de 18.390 $. Se estimează că în anul 2028 vom sări de 26.000 $, în timp ce Ungaria are o prognoză de aproape 30.000.

Dar optimismul e relativ şi ungurii văd viitorul negru. La jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6%, faţă de media UE, în timp ce în România a fost de 76,7%.

Ţara noastră se apropie acum de Polonia, care are 80%. Principalul program de ştiri al televiziunii de stat din Ungaria, Hirado, a scris în decembrie de parcă ar fi trebuit să contrazică aceste date:

Citeşte şi: Ungaria blochează intrarea în Schengen, pe alte coordonate. Care este noua motivaţie

"Potrivit datelor Eurostat, România nu a depăşit Ungaria, în ceea ce priveşte creşterea economică, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, în 2022 - reiese din calculele Institutului Nézőpont, transmis agenţiei ungare de presă de stat MTI."

Totuşi, dacă intri puţin în analiza subiectului, descoperi că maghiarii sunt pesimişti. Peste 40% dintre întreprinderi se așteaptă la o deteriorare a situaţiei economice, în timp ce doar o treime consideră că situația economică internă se va îmbunătăți, conform economx.

Foto: Pexels/Dagmara Dombrovska

Mediul de business maghiar dă impresia că merge pe urmele celui din România, desprinzându-se de factorul politic, pe fondul neîncrederii în Cabinetul Orban.

Citeşte şi: Katalin Novák: "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede"

"Politica economică a Guvernului nu mai este foarte importantă pentru antreprenori, numărul companiilor care planifică pe baza acesteia scăzând de la 49%, la 28%", arată sursa citată anterior.

Indicele de creștere a companiilor mari, K&H, care arată așteptările anuale ale marilor companii autohtone, a scăzut din nou, în principal din cauza percepției negative continue asupra mediului economic gestionat de cabinetul de la Budapesta.

Etanșarea pieței muncii, pe de altă parte, este favorabilă, în acest moment, însă, potrivit unui expert maghiar, "nivelul angajării s-a aplatizat în perioada trecută, așa că este puțin probabil ca obiectivele stabilite de Viktor Orbán, în domeniul pieței muncii, să poată fi realizate".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te