Ucrainenii îi toacă pe ruși în Crimeea. S-400 SAM, distrus de rachete Neptun ucrainene și drone.
La început dronele au lovit „ochii” sistemului – radare și antene, apoi unități ale Marinei au lovit lansatoarele S-300/S-400 Triumph SAM cu două rachete de croazieră Neptun, potrivit mil.in.ua.
Ucrainenii îi toacă pe ruși în Crimeea. S-400 SAM, distrus de rachete Neptun ucrainene
Astăzi, în jurul orei 5:30 dimineața, un grup de drone a atacat un obiectiv la periferia orașului Evpatoria. Localnicii au auzit o serie de explozii puternice, însoțite de un incendiu puternic.
Fotografiile și filmările făcute de localnici au surprins detalii specifice distrugerii unui sistem SAM.
Unul dintre videoclipurile publicate a surprins și momentul lansării anormale a unei rachetei, care imediat după lansare s-a ciocnit cu solul.
După cum s-a raportat anterior, ținta afectată a fost protejată de sistemele SHORAD (sau sistemul de apărare antiaeriană Panțîr-S).
La periferia Evpatoriei, în direcția în care au fost observate exploziile, sunt situate pozițiile sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-300/S-400.
Prezența lor a fost înregistrată pe 28 august între așezările Zaozerne și Molocine folosind imagini din satelit.
Rachetele antinavă Neptun au fost modificate să lovească ținte la sol
Modernizarea rachetelor de croazieră antinavă Neptun pentru a lovi ținte terestre a devenit cunoscută public în aprilie 2023.
Citește și: VIDEO Nava rusă Moskva, scufundată de sistemul de rachete Neptun al Ucrainei. Cum funcționează
Pentru loviturile „la sol”, designerii ucraineni au dezvoltat un nou sistem de ghidare, controlat de satelit GPS, racheta fiind direcționată către o țintă predeterminată.
În zborul final, sistemul de orientare al rachetei în infraroșu caută și captează ținta pe baza unei imagini preîncărcate.
Citește și: VIDEO Rusia a mutat S-300 din Siria în Marea Neagră. Nava militară a trecut „nevăzută” prin Bosfor
S-a raportat că noua rachetă folosește același lansator ca înainte, doar caracteristicile sale au fost modificate: raza maximă de acțiune a crescut la 400 km, iar focosul a devenit mai greu - 350 kg față de 150 kg pentru versiunea antinavă.
La sfârșitul lunii august, Forțele de Apărare ucrainene au reușit să distrugă o parte din S-400 SAM lângă satul Olenivka de la Capul Tarkhankut din Crimeea.