VIDEO Rusia a mutat S-300 din Siria în Marea Neagră. Nava militară a trecut „nevăzută” prin Bosfor

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.08.2022 - 16:28
Rusia a transferat un sistem S-300 din Siria în Marea Neagră/foto: warzone

Imaginile din satelit au confirmat că Rusia a redislocat un sistem de rachete sol-aer (SAM) S-300 din Siria, iar observatorii spun că bateria este în tranzit spre Marea Neagră pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina.

SHARE

Bateria S-300 Masyaf a fost trimisă în Siria în 2018 drept „cadou” pentru acolitul lui Putin, președintele sirian Bashar Al Assad.

Nu a fost amplasată la baza aeriană rusească de la sud de Latakia sau în portul Tartus - unde se află mai multe sisteme avansate de apărare aeriană rusești, ci în interiorul țării și trebuia să protejeze obiective critice siriene.

Deși s-a pretins că este un sistem sirian, în anii care au trecut, a devenit clar că Rusia a păstrat controlul asupra acestuia. Acum, se pare că Moscova și-a luat „cadoul" înapoi și l-a expediat în Marea Neagră.

Firma privată de informații ImageSat Intl. a publicat imagini care arată garnizoana acum goală a bateriei din apropiere de Masyaf, în Siria. Imaginile au surprins vehiculele bateriei aliniate în Tartus, la baza navală a Rusiei, pentru a fi încărcate pe nava de „marfă” Sparta II.

Sparta II nu a rămas mult timp în Tartus, după cum a remarcat H I Sutton (@CovertShores) pentru navalnews.com. Nava sancționată de SUA, fiind cunoscută ca transportator de echipamente militare rusești, a trecut prin Bosfor la adăpostul întunericului în Marea Neagră la 24 august, iar cunoscutul observator de nave Yörük Ișık (@YorukIsik) a postat imagini video de la acest tranzit.

Urmărirea prin satelit a arătat că nava s-a apropiat de Novorossisk, o bază importantă a Flotei Marinei ruse din Marea Neagră, situată la mai puțin de 160 de kilometri de Strâmtoarea Kerci și de Crimeea, înainte de a ajunge, sâmbătă.

În primele zile ale războiului, Turcia a închis strâmtorile pentru navele de război, în conformitate cu Convenția de la Montreaux din 1936.

Citește și

„Clubul Leilor”: Cum a pătruns o agentă GRU în inima NATO. Deconspirată de prostia spionajului rus

Ministerul rus de Externe suspendă eliberarea pașapoartelor biometrice, să-și salveze spionii

Nu este clar cum se încadrează tranzitul Sparta II, cu echipamente militare rusești la bord, în diplomația complicată a Rusiei, Ucrainei, Turciei și NATO.

Bateria S-300 Masyaf, despre care se crede că este un S-300PMU-2 avansat (denumire NATO: SA-20B Gargoyle), ar fi tras asupra avioanelor de luptă ale Forțelor Aeriene israeliene în timpul atacurilor aeriene israeliene din 13 mai. 

Rusia a desfășurat SAM-urile în 2018, după ce un SAM sirian SA-5 (S-200) a doborât un avion de supraveghere rusesc Il-20 Coot deasupra Mediteranei de Est în timpul unui raid israelian asupra Latakiei, ucigându-i pe toți cei aflați la bord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te