VIDEO Nava rusă Moskva, scufundată de sistemul de rachete Neptun al Ucrainei. Cum funcționează

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.05.2022 - 19:09
VIDEO Nava rusă Moskva, scufundată de sistemul de rachete Neptun al Ucrainei. Cum funcționează / FB

În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.

SHARE

 Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.

Federația Rusă nu recunoaște nici azi că nava amiral a Flotei Ruse a Mării Negre a fost scufundată de ucraineni, chiar și în fața evidențelor. Kremlinul consinuă să spună că Moskva s-a scufundat după ce un incendiu izbucnit la bord a afectat sistemele de muniție. 

Citește și: FOTO&VIDEO Exerciții militare desfășurate de NATO în Europa, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina

Lovirea crucişătorului Moskva a fost însă posibilă datorită faptului că rachetele anti-navă Neptun pot fi detectate de sistemele radar doar în momentul lansării, când acestea se ridică în aer. După lansare, detectarea acestor rachete este aproape imposibilă, deoarece se deplasează la o altitudine de câţiva metrii de nivelul mării.

Citește și: VIDEO Avioane americane EA-18G Growler, misiune de poliție aeriană la granița Ucrainei. Atacă mortal

Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, a explicat însă cum s-a ajuns aici, dar și cum sistemele de pe crucișător ar fi putut fără mare dificultate să contracareze racheta. E vorba de un lanț întreg de erori de la mentenanță până la nivelul precar ar marinarilor ruși, arată defenseromania.

„Rușii nu sunt pregătiți din punct de vedere tehnologic cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Pentru că dacă ei aveau localizate mijloacele de lansare a acestor rachete (n.r. - sistemul de rachete de coastă RK-360MT Neptun), și le vedeau că se mișcă, că se mobilizează, se adună, se pregătesc de lansare, ar fi știut să își pregătească armamentul la bord”, a precizat comandorul român care a amintit și de faptul că ucrainenii au beneficiat de un sistem de informații foarte complex pus la dispoziție de americani.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.