Ucrainenii au inventat o rachetă și au distrus sistemul „de neînvins” al Rusiei, S-400 Triumpf SAM din Crimeea.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a confirmat că o nouă rachetă ucraineană a lovit S-400, dar nu a spus ce armă „modernă” a fost folosită.
Ucrainenii au inventat o rachetă și au distrus sistemul „de neînvins” al Rusiei, S-400
„Lansatorul S-400 din Crimeea a fost distrus de o nouă rachetă ucraineană. Racheta era nouă. Racheta era absolut modernă. Da, acesta este noul nostru produs, care s-a dovedit a fi absolut impecabil”, a scris Danilov pe X.
Kievul a sugerat anterior că va folosi arme noi pentru a efectua lovituri la distanță lungă, în Crimeea ocupată.
Jurnalistul ucrainean Butusov a scris că sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 a fost distrus în Crimeea cu ajutorul unei rachete de croazieră ucrainene R-360 Neptune modificată, potrivit WarZone.
Aceasta a distrus și o parte extrem de importantă a complexului S-400 - stația radar „Podlet K1”, ce asigura controlul aerian asupra părții de vest a Mării Negre și asupra teritoriul regiunii Herson.
Informațiile militare ucrainene - HUR - a publicat înregistrări video ce se presupune că arată distrugerea unei baterii rusești de apărare antiaeriană S-400, lăudată de Putin ca „imbatabilă”, în apropierea satului Olenivka, Capul Tarhankut, în Crimeea.
The battery of a Russian S-400 air defense system deployed near Olenivka in the Crimea was attacked by the Ukrainians.
— Status-6 (@Archer83Able) August 23, 2023
According to HUR MO, one launcher was destroyed. From what is seen in the footage, it can be presumed that other equipment was damaged to a certain degree too. pic.twitter.com/IlIWUlShqi
Racheta „originală”, de tipul cele care a distrus nava amiral Moskva
Racheta este cel mai bine cunoscută pentru scufundarea navei amiral a Flotei Mării Negre - Moskva.
Se pare că racheta antinavă ar fi fost transformată într-o rachetă de croazieră de atac terestră.
Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone ale ucrainenilor în Crimeea. O bază a Flotei Mării Negre, decimată
Rachetele Neptune erau foarte limitate ca număr când războiul a început, producția în timpul războiului fiind problematică.
În cele din urmă, Ucraina a primit RGM-84 Harpoon de la țările NATO pentru a-și consolida capacitatea antinavă și a menține flota Rusiei de la Marea Neagră departe de țărmurile sale.
Citește și: VIDEO Războiul în direct: O tonă de exploziv plastic în linia de apărare a rușilor îi aruncă în aer
Transformarea unei rachete de croazieră antinavă într-o armă de atac terestră nu este atât de simplă pe cât pare.
Amploarea dificultății depinde de mulți factori, inclusiv de capabilitățile hardware ale rachetei, ce tipuri de profiluri de zbor sunt necesare pe uscat și cât de adaptabilă trebuie să fie țintirea acesteia.