VIDEO Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea. Cum arată

DE Adina Mutăr | 08.03.2024 - 21:42
Turcia construiește nave de război cu care Ucraina ar putea recupera Crimeea - Foto: navyrecognition.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta a efectuat o vizită la șantierul unde i se contruiesc nave de război.

SHARE

Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea.  președintele ucrainean a vizitat șantierul naval, înaintea unei întâlniri cu ușile închise cu omologul său turc la Biroul Dolmabahce din Istanbul.

Zelenski a primit un raport despre gradul de pregătire și dotare a corvetei „Ivan Mazepa” și despre stadiul de construcție al celei de a doua nave.

Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea. Cum arată

Zelenski a mulțumit cu recunoștință Turciei pentru „sprijinul de încredere acordat Ucrainei”.

„Țările noastre, întreaga regiune și securitatea alimentară globală necesită securitate necondiționată a navigației în Marea Neagră. Putem realiza acest lucru lucrând împreună”, a subliniat Zelenski.

Zelenski a exprimat, de asemenea, interesul Kievului pentru consolidarea cooperării bilaterale și a coproducției cu companiile turcești de apărare.

El a adăugat că au nevoie, de asemenea, de asistența Turciei pentru eliberarea prizonierilor de război ucraineni și a „întregului nostru popor, inclusiv tătarii din Crimeea, ținuți captivi de Rusia”.

Ulterior, cei doi președinți sunt așteptați să țină o conferință de presă comună.

Zelenski a semnat un decret privind atribuirea numelui „Hetman Ivan Vigovski” celei de a doua corvete clasă Ada, produsă de Turcia pentru Ucraina.

Citește și: VIDEO Ministrul britanic al Apărării, la Kiev: „Haideți să facem Ucraina să câștige acest război”

Corveta ucraineană Hetman Ivan Mazepa este o navă de clasă Ada, măsoară 99,56 metri lungime, are o lungime de 14,4 metri și un pescaj de 3,89 metri.

Cu o deplasare de 2.300 de tone, funcționează printr-o centrală CODAG cu o capacitate instalată de 31.640 kW. Propulsia este realizată de o turbină cu gaz, două motoare diesel.

Nava are o viteză economică de 15 noduri și o viteză maximă de 29 de noduri. Raza sa este de 3.500 de mile marine la 15 noduri.

Caracteristicile corvetelor Hatman

Hatman Ivan Mazepa poate opera până la 21 de zile cu suport logistic sau timp de 10 zile autonom. Găzduiește un echipaj de 93 de marinari, inclusiv ofițeri de aviație, cu cazare suplimentară pentru până la 106.

Senzorii și sistemele sale de procesare includ GENESIS CMS, radar de căutare SMART-S Mk2, sonar, GPS, LAN, ECDIS, UniMACS 3000 IPMS, radar în bandă X și un radar de control al incendiului.

Citește și: Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele. Ce va face Putin?

Pentru războiul electronic și momeli, folosește Aselsan ARES-2N, sisteme laser/RF, bruiaj ASW și SSTD.

Nava este înarmată cu un tun OTO Melara Super Rapid de 76 mm, un Aselsan GOKDENIZ de 35 mm și două Aselsan de 12,7 mm.

Sistemul său de rachete include opt rachete anti-suprafață Harpoon, rachete antiaeriene VL MICA-M și două torpile MU90 de 324 mm.

Facilitățile de aviație ale navei pot găzdui elicoptere S-70B Seahawk ASW și vehicule aeriene fără pilot (UAV).

„Vă mulțumim pentru parteneriat, președintelui Republicii Turcia și tuturor companiilor de apărare din Turcia și Ucraina, care lucrează împreună pentru a face pacea mai strânsă și mai de încredere”, a declarat Zelenski.

Flota ucraineană așteaptă să primească o serie de corvete „hatman” construite la șantierele navale turcești.

Nu este raportat câte nave intenționează să achiziționeze regimul de la Kiev, până în prezent au fost comandate doar două corvete de acest tip. 

Marina ucraineană a primit oficial și două dragatoare de mine de la Marea Britanie, care nu au ajuns în Ucraina pentru că Turcia nu permite traversarea prin Strâmtoarea Bosor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te