Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele. Ce va face Putin?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.03.2024 - 09:12
Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele. Ce va face Putin? Din punct de vedere pur militar, nimic nu împiedică autoritățile de la Paris să desfășoare unități departe de linia frontului în zone învecinate României sau Poloniei.

SHARE

Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele. Ce va face Putin? Există o modalitate de a fi trimise trupe fără ca președintele rus să le poată considera un motiv de a declara război NATO.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar urmărește cu îngrijorare deciziile țărilor NATO cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina împotriva „operațiunii speciale” a rușilor.

Sosesc trupe franceze lângă România și Polonia pentru a securiza frontierele. Ce va face Putin? 

Franța este cea mai vocală în acest sens, luând în considerare planuri de desfășurare a forțelor pe teritoriul Ucrainei, dacă frontul se va muta spre Kiev sau Odesa, după cum a declarat președintele Emmanuel Macron.

„Din punct de vedere pur militar, nimic nu împiedică autoritățile de la Paris să desfășoare unități departe de linia frontului în zone învecinate României sau Poloniei în scopul declarat, de exemplu, de a proteja spațiul aerian, securitatea frontierei sau comunicațiile maritime”, scrie Telegram/Rybar.

Analiștii militari ruși consideră că scopul declarat nu va necesita un număr mare de trupe, iar francezii nu se vor implica în luptele grele, sângeroase, de lângă Avdiivka sau Bahmut. 

Dar, susțin militarii ruși, dacă francezii vor depăși pozițiile declarate, „vor fi costuri pentru Franța”. 

Telegram/Rybar constată că Ucraina are nevoie de trupe, din moment ce bărbații de vârsta frontului fug din țară și prezinta o înregistrare din regiunea Cernăuți cu reținerea a 34 de tineri de către polițiștii de frontieră ucraineni.

Tinerii voiau să fugă prin România înaintea adoptării legii privind extinderea mobilizării și plătiseră, potrivit jurnaliştilor citați de Telegram/Rybar, 10.000 de euro de persoană. Șoferul autobuzului încasase 340.000  de euro.

„Prin urmare, indiferent de modul în care autoritățile și forțele de securitate ucrainene vor încerca să acopere granițele, vor rămâne lacune: totul va depinde doar de prețul serviciilor oferite”, scrie Telegram/Rybar, fără să facă nicio referire la exodul bărbaților ruși fugiți de „operațiunea specială” a lui Putin.

Putin n-ar avea motiv să se declare agresat de NATO

Soarta războiului, după doi ani când se poate constata o epuizare fizică și tehnologică a forțelor ucrainene, depinde de coalițiile multilaterale de națiuni care trebuie să ajute „în orice mod posibil”, scrie 19fortyfive.com.

Macron a declarat că „Franța va face tot ce va fi necesar pentru a opri Rusia să câștige războiul în Ucraina.

Ca răspuns la declarația lui Macron, Moscova a avertizat că prezența trupelor occidentale/NATO din Ucraina vor duce la un război cu NATO.

Dar nu neapărat, consideră specialiștii militari occidentali, care spun că există o cale de a introduce trupe occidentale în războiul din Ucraina fără ca acestea să servească sub steagul lor național sau sub auspiciile NATO, privându-l astfel pe Putin de o scuză pentru a declara ostilități împotriva Occidentului/NATO.

Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei (ILDU) este o unitate a Armatei Ucrainene (AFU) compusă din străini. ILDU permite recrutarea cetățenilor străini în batalioanele/subunitățile AFU sub comanda Kievului, având un salariu, echipament furnizat și condiții de serviciu identice cu membrii militarii ucraineni.

Un astfel de proiect poate lua în considerare trimiterea de personal european care aparțin anumitor specialități militare și care sunt dispuși să contribuie la obiectivele strategice ale războiului ucrainean pentru a servi contracte pe durată determinată în Ucraina sub auspiciile ILDU, prin clauze/avertismente contractuale speciale.

Pot fi unități formate din compatrioți, comandate de ofițeri din armatele lor naționale, care pot continua să fie plătiți de la ministerele lor de apărare.

Ofițerii de legătură din AFU vor furniza unităților ILDU „autonome” îndrumări tactice pentru a maximiza sinergia cu planurile de luptă AFU, evitând în același timp confuziile cu unitățile ucrainene din apropiere.

Exemple de astfel de trupe europene „autonome” ILDU ar putea include unități de vehicule aeriene de luptă fără pilot (UCAV) care operează drone pentru misiuni de lovitură și recunoaștere, echipaje de apărare aeriană care lucrează cu baterii de rachete sol-aer, echipaj la sol al forțelor aeriene familiarizat cu avioanele de luptă F-16, pe care le va primi Ucraina, și tehnicieni de logistică, întreținere și reparații ale armatei instruiți să lucreze cu cele mai noi echipamente occidentale furnizate către AFU.

Citește și: VIDEO Ce trupe speciale străine luptă în Ucraina. Au apărat Kievul și au respins atacurile rușilor

Acest personal va folosi echipamente moderne din statul lor de origine, pe care le cunosc bine, eliminând necesitatea de a instrui o unitate ucraineană echivalentă în utilizarea lor.

Unitățile vor opera departe de linia frontului, reducând substanțial probabilitatea de luptă directă cu forțele ruse.

Un alt mare avantaj ar fi că aceste contingente ar putea elibera mai mulți soldați ucraineni care în prezent îndeplinesc roluri de sprijin, pentru serviciul de luptă în prima linie.

Citește și: Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina

Detașamentele europene „autonome” ILDU menționate mai sus ar funcționa în uniforme ucrainene și ar fi eligibile pentru medalii/premii acordate de armata ucraineană, astfel Moscova rămâne fără nicio justificare legală pentru a declara război oricărui membru UE sau NATO care trimit astfel de trupe în Ucraina.

Și Moscova dispune de voluntari și mercenari plătiți pentru a lupta alături de trupele ruse în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te