VIDEO Tatarski, posibil asasinat de unitatea 29155 a GRU, aviz lui Prigojin. Daria, sacrificată

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.04.2023 - 23:32
Daria Trepova-Foto: Profimedia Images

Vladlen Tatarski, posibil asasinat de unitatea 29155 a GRU, aviz lui Prigojin. Daria Trepova, presupusa autoare a asasinării prietenului lui Prigojin, ar fi trebuit să moară în atentat.

SHARE

Tatarski, posibil asasinat de unitatea 29155 a GRU, iar Daria Trepova urma să fie sacrificată, fiind doar un „instrument” racolat de pe canalul Telegram. 

I s-a oferit să se mute la Kiev în funcția de redactor într-una dintre publicațiile media, dar pentru asta a trebuit să demonstreze că știe să se descurce cu „propaganda rusă”.

Daria Trepova, racolată pe Telegram, trebuia să moară

Prima sarcină a fost să meargă la Librăria Frunze și să-l întâlnească pe Vladlen Tatarski acolo, pentru a face un reportaj foto. Apoi, a primit credit ca jurnalist.

Următoarea instrucțiune primită prin mesaj a fost să meargă la Moscova, unde un „obiect secret” i-a fost predat printr-un șofer de taxi. 

Revenită la Sankt Petersburg, Daria a primit noua sarcină de a-l întâlni pe Tatarski la cafeneaua lui Evgheni Prigojin, de pe Universitetskaya. 

I s-a comunicat să-i dea acestuia pachetul: „Predați bustul, scrieți ceva despre eroii PMC Wagner și apoi vom acționa”, potrivit Telegram.

Potrivit mărturiei acesteia, nu știa de bombă, de aceea s-a și așezat în imediata apropiere a coletului, în care era montat dispozitivul exploziv, alături de alte cinci sau șase persoane. 

După explozie, Trepova a înțeles că acel colet, dus de ea, fusese dispozitivul ce l-a ucis pe Tatarski și că ea trebuia să fie sacrificată.

Șocată, a fugit din club și s-a plimbat haotic cu taxiuri pentru a scăpa de cei care presupunea că o urmăresc, pentru că nu murise în club.

Și-a tăiat și părul tot ca să nu fie recunoscută. 

Experții în explozivi cred că bomba a fost activată de la distanță, printr-o cartelă SIM, ceea ce înseamnă că adevăratul criminal era în afara cafenelei. 

Misiunea „Frunze” și mesajul său pentru „succesorul” lui Putin

Interesant numele acelei librării, din prima ei „misiune”, ce aduce cu numele fostei Academii militare „Frunze", fondată la Moscova în anul 1918 ca academie a Statului Major, denumită în onoarea lui Mihail Frunză, lider bolșevic în timpul Revoluției Ruse din 1917, care a ajuns ulterior președintele Sovietului Militar Revoluționar (adică Ministrul Apărării).

Tatăl lui era de origine română, iar mama rusoaică. Mihail Frunză era considerat drept un potențial succesor al lui Lenin, iar moartea lui a rămas neelucidată. 

Suferea de ulcer gastric, dar refuza să se opereze. Internat în spital în 1925, după o criză severă de ulcer, la presiunile lui Stalin și Anastas Mikoian a fost operat.

În timpul operației a fost otrăvit cu cloroform, cu toate că operația era considerată una de „rutină”, i s-a administrat o doză de șapte ori mai mare decât cantitatea normală de cloroform ce se folosea pentru anestezie.

Și Evgheni Prigojin, care a înființat compania de mercenari Wagner, cu care câștigă miliarde de dolari în misiuni în Africa, se considera „succesorul” lui Putin și încearcă să capete capital politic de pe urma războiului, criticând conducerea armatei ruse.

Tatarski, posibil asasinat de unitatea 29155 a GRU

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au sugerat că forțe din Rusia ar fi implicate în uciderea lui Tatarski și acesta ar putea fi un „avertisment” destinat lui Prigojin.

Citește și: O unitate de asasini ruși de la GRU bântuie prin Europa. Care sunt țintele

„Prigojin se află la Bahmut pentru că nu este sigur pentru el în Sankt Petersburg. Există restaurante care explodează acolo”, a declarat Serhi Cherevatîi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Alți analiști consideră că asasinatul poartă „semnătura” unității de elită top secret 29155 din cadrul agenției de informații militare GRU din Rusia, trimisă în misiuni de asasinat.

Citește și: Fostul președinte rus Medvedev a cerut companiei Wagner asasinarea ministrului italian al Apărării

Militarii acestei unități sunt veterani decorați care au luptat în cele mai sângeroase războaie ale Rusiei, inclusiv cele din Afganistan, Cecenia și Ucraina. 

Operațiunile sale sunt atât de secrete, conform evaluărilor efectuate de serviciile de informații occidentale, încât nu este cunoscută celor mai mulți operativi GRU.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te