O unitate de asasini ruși de la GRU bântuie prin Europa. Care sunt țintele

DE Adina Mutăr | 08.10.2019 - 23:50

O unitate de elită top secret din cadrul agenției de informații militare GRU din Rusia este trimisă în misiuni de asasinat în Europa, relatează The New York Times.

SHARE

Cunoscută doar ca unitatea 29155, „grupul este format din ofițeri cu experiență, care au lucrat și lucrează sub acoperire, călătorind în Europa pentru a comite asasinate și alte acțiuni care au ca scop destabilizarea Occidentului”, a dezvăluit un fost ofițer GRU pentru Times.

Unitatea 29155 acționează de cel puțin un deceniu, însă serviciile secrete occidentale au descoperit-o recent, printr-o muncă în colaborare a patru agenții de informații. Încă nu este clar cât de des este mobilizată unitatea și deci nu se poate prevedea când și unde vor lovi operativii acesteia.

S-a plecat de la o directivă din 2012 a Ministerului rus al Apărării, prin care se dădeau bonusuri financiare la trei unități pentru „realizări speciale în serviciul militar”. Una era unitatea 29155. Alta, unitatea 74455, care a fost ulterior implicată în interferențele în procesul electoral din SUA, din 2016. A treia era unitatea 99450, ai cărui ofițeri au fost implicați în anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Fostul ofițer GRU a dezvăluit pentru Times că unitatea 29155 este specializată în pregătirea pentru misiuni „diversioniste, în grup sau individual - sabotaje, crime, orice”.

„Sunt tipi serioși care acționează acolo”, spune fostul ofițer. „Sunt ofițeri care au lucrat sub acoperire și ca agenți internaționali.”

Misiunile acestei unități diferă de altele, tot din GRU, prin faptul că necesită deplasări în străinătate, nu se pot executa din confortul unui birou din Moscova.

Unii sunt veterani decorați ai celor mai sângeroase războaie ale Rusiei, inclusiv cele din Afganistan, Cecenia și Ucraina. Operațiunile sale sunt atât de secrete, conform evaluărilor efectuate de serviciile de informații occidentale, încât nu este cunoscută celor mai mulți operativi GRU.

Serviciile secrete occidentale bănuiesc că unitatea 29155 este responsabilă pentru o serie de operațiuni rusești care au fost considerate anterior fără legătură una cu alta.

I s-au găsit „urmele” în campania de destabilizare din Moldova, apoi în otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria și tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. Acum, serviciile secrete occidentale au descoperit și că tentativa de omor a unui fost spion rus și a fiicei sale la Londra anul trecut a fost tot o misiune a acestei unități.

Ceea ce îi derutează oarecum pe occidentali este că aceste misiuni n-au fost un „succes”. Ori, dacă sunt agenți atât de experimentați, cum să dea atâtea rateuri? Fostul șef de informații din Estonia, Eerik-Niiles Kross, consideră că „inexactitatea este intenționată”.

„Acest tip de misiuni au devenit parte a războiului psihologic. Vor să transmită determinarea de a recurge la misiuni extreme. Vor să terorizeze. Este o parte a jocului”, a declarat Kross pentru Times.

În urma colaborării, agențiile de informații occidentale au început să se clarifice asupra arhitecturii de bază a unităților secrete ale GRU. În lunile anterioare alegerilor prezidențiale din 2016, ofițerii americani au descoperit două unități cibernetice ale GRU, cunoscute ca 26165 și 74455, care au intrat pe serverele Comitetului Național Democrat și ale grupului de campanie al lui Clinton și apoi au publicat mesajele interne.

O fotografie făcută în 2017, îl arată pe comandantul unității 29155, generalul maior Andrei V. Averianov, la nunta fiicei sale, în costum gri și papion. În fotografie, se află alături de colonelul Anatoli V. Cepiga, unul dintre cei doi ofițeri inculpați în Marea Britanie pentru otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, cu agent neurotoxic Novicioc.

Deși o forță de elită, unitatea pare să funcționeze cu un buget mai scăzut. Conform unor surse rusești, generalul Averianov locuiește într-o clădire din epoca sovietică, aflată la câteva blocuri de sediul unității și conduce un VAZ 21053 din 1996, un sedan fabricat de Rusia.

Serviciile de informații occidentale au început să pună cap la cap misiuni și agenți implicați. În 2016, au fost identificați doi agenți ruși implicați în tentativa de asasinat a primului ministru din Muntenegru și ocuparea clădirii Parlamentului.

În tentativa de asasinat asupra lui Skripal și a fiicei sale autoritățile britanice au expus doi suspecți, care au călătorit sub nume false, fiind identificați de site-ul de anchetă Bellingcat drept colonel Cepiga și Alexander Mișkin, cei doi care au transportat agentul neurotoxic la domiciliul lui Skripal din Salisbury, înregistrați pe camerele de luat vederi.

Dar operațiunea a fost mai complexă decât au dezvăluit oficialii la acea vreme.

Exact cu un an înainte de otrăvire, trei operativi ai Unității 29155 au călătorit în Marea Britanie, posibil pentru o misiune de „recunoaștere”. Unul era Mișkin. Un al doilea bărbat s-a folosit de numele Serghei Pavlov, iar un al treilea, care a călătorit sub numele Serghei Fedotov, a supravegheat misiunea.

Recent, anchetatorii britanici au stabilit că doi dintre acești ofițeri - bărbații care au folosit numele Fedotov și Pavlov - făcuseră parte dintr-o echipă care a încercat să-l otrăvească pe dealerul de arme bulgar Emilian Gebrev în 2015. Ceilalți operativi ai unității 29155 sunt cunoscuți doar sub numele „legendate”: Ivan Lebedev, Nikolai Kononikhin, Alexei Nikitin și Danil Stepanov.

Echipa a încercat de două ori să-l ucidă pe Gebrev, o dată la Sofia și din nou, o lună mai târziu, la casa sa de la Marea Neagră.

„Puteți vedea că există un program de misiuni concertate - și, da, implică adesea aceiași oameni. Apreciem că există o amenințare permanentă din partea G.R.U. și a celorlalte servicii de informații ruse”, a declarat Alex Younger, șeful serviciului secret britanic MI6.

În 2006, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care permitea asasinatele în străinătate. În același an, o echipă de asasini ruși a folosit un izotop radioactiv de poloniu pentru a-l ucide pe Aleksander V. Litvinenko, un alt fost spion rus, la Londra.

Autoritățile britanice au atribuit uciderea lui Litvinenko Serviciului Federal de Securitate (FSB), din care a făcut parte și Putin, care concurează adesea cu G.R.U.

Însă celelalte, tentativele de asasinat ale lui Skripal și Gebrev, dealerul de arme bulgar, tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, atribuite unității 29155, au eșuat. Dar au speriat.

Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a redirecționat întrebările reporterilor Times despre unitatea 29155 către Ministerul rus al Apărării. Ministerul nu a răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te