SUA aruncă o armă hipersonică în „curtea” Rusiei. S-a ridicat la 254 km, viteză: 7,2 Mach.
Gestionat de Divizia R&D a Forțelor Aeriene ale SUA, în parteneriat cu Laboratoarele APL și Centrul Spațial German, acest zbor de testare a atins o altitudine impresionantă de vârf de 254 km.
SUA au ales Norvegia pentru testul vehiculului hipersonic BOLT-1B pentru a profita de mediul unic și de capacitățile oferite de regiune. Zonele îndepărtate și slab populate ale Norvegiei asigură un cadru sigur și controlat pentru testarea cu mize mari, scăzând riscurile pentru populație.
SUA aruncă o armă hipersonică în „curtea” Rusiei. S-a ridicat la 254 km, viteză: 7,2 Mach
Caracteristicile geografice ale Norvegiei, inclusiv terenul variat și apropierea de Atlanticul de Nord, permit o gamă largă de profiluri de zbor și scenarii operaționale.
În timpul testului, vehiculul BOLT-1B a finalizat cu succes 400 de măsurători diferite, cruciale pentru înțelegerea zborului la viteze hipersonice. Investigația s-a concentrat asupra modului în care fluxul de aer în jurul carenei vehiculului la aceste viteze cauzează rezistență și încălzire aerodinamică semnificativă.
Interesting Engineering raportează că datele culese din acest experiment îi vor ajuta pe oamenii de știință și ingineri să perfecționeze modelele de vehicule hipersonice, inclusiv rachete.
Viteza hipersonică, definită ca orice viteză care depășește 5 Mach, necesită o înțelegere profundă a modului în care aerul se comportă în jurul obiectelor la viteze atât de mari.
Vehiculul de testare hipersonic BOLT-1B este vital în dezvoltarea rachetelor hipersonice din SUA. Oferă perspective esențiale despre aerodinamică, rezistență la căldură și tranziții ale stratului limită la viteze hipersonice.
Prin investigarea acestor elemente, SUA pot dezvolta arme hipersonice mai eficiente și mai puternice, care oferă precizie de mare viteză, o componentă cheie în tacticile moderne de apărare.
Rivalizează cu Kinzhal-ul rusesc
BOLT-1B este esențial pentru a reduce diviziunea tehnologică, Rusia desfășurând deja mai multe sisteme hipersonice, precum Avangard și Kinzhal, care reprezintă provocări semnificative pentru măsurile actuale de apărare.
Citește și: VIDEO De ce îi e frică lui Putin de rachetele SUA Tomahawk din Germania. Până unde pot lovi?
Experimentând și perfecționând tehnologii prin proiectul BOLT-1B, SUA susțin atât strategiile ofensive, cât și cele defensive. Perspectivele obținute în urma acestor teste sunt cruciale pentru ca viitoarele rachete hipersonice americane să rivalizeze sau chiar să le depășească pe cele ale Rusia, păstrând un echilibru vital al puterii.
Citește și: VIDEO SUA au testat bateria hipersonică Dark Eagle, de 800.000.000$. Lovește China în câteva secunde
Lansat de obicei dintr-o rachetă de rapel, BOLT-1B atinge altitudini semnificative înainte de a se separa și de a-și continua coborârea hipersonică.
Un design inteligent îi permite să imite condițiile din lumea reală cu care se vor confrunta viitoarele arme hipersonice sau vehicule spațiale, facilitând cercetările esențiale pentru a avansa tehnologiile hipersonice.
Statele Unite au accelerat dezvoltarea unei suite de sisteme de rachete hipersonice, ca parte a eforturilor sale de modernizare militară. Inițiativele-cheie includ arma de răspuns rapid lansată în aer [ARRW], lovirea promptă convențională [CPS] și sistemul tactic de alunecare rapidă [TBG].
ARRW, al companiei Lockheed Martin, își propune să înarmeze Forțele Aeriene ale SUA cu capacități de lovitură hipersonică.
Proiectul CPS al Marinei este setat să ofere abilități rapide de lovitură globală atât de la submarine, cât și de la navele de suprafață.
Pe frontul armatei, TBG face parte integrantă din strategia sa hipersonică, concentrându-se pe un vehicul de planare lansat dintr-o rachetă.