VIDEO Rușii își abandonează mașinile și pleacă pe jos, fără apă și fără mâncare spre „libertate”

DE Daniel Toșa | 27.09.2022 - 09:18
Rușii își abandonează mașinile și pleacă pe jos, fără apă și fără mâncare spre „libertate” - FOTO: Twitter/TpyxaNews
Rușii își abandonează mașinile și pleacă pe jos, fără apă și fără mâncare spre „libertate” - FOTO: Twitter/TpyxaNews

Rușii au luat cu asalt granițele din Finlanda sau Georgia după ce Vladimir Putin a „sunat mobilizarea” pentru război. La granițele Federației Ruse e o haos total. Oamenii încearcă să treacă și pe jos prin munți, după ce mai multe zvonuri spun că Putin ar închide granițele.

SHARE

Sentimentul unei ferestre de închidere a dus la scene turbulente la frontierele terestre ale Rusiei cu Georgia, Kazahstan și Mongolia - țări care nu necesită viză pentru rușii în vizită. În special, a avut loc o aglomerație la singurul punct de trecere a frontierei ruse cu Georgia, la poalele munților Caucazului Mare.

"Mulți oameni au decis să își abandoneze mașinile, nu au apă, nu au combustibil, nimic", a declarat luni un rus de la granița ruso-georgiană care a dorit să rămână anonim.

"Este un haos total", a declarat Logvin, care a trecut în cele din urmă granița sâmbătă, după ce a așteptat 34 de ore într-un ambuteiaj de nouă kilometri.

Citește și: FOTO Buncărele de lux în care miliardarii vor să se pună la adăpost de Apocalipsă

Luni erau aproximativ 3.500 de mașini aliniate la punctul de trecere a frontierei, potrivit oficialilor locali. Iar mai mulți bărbați aflați la graniță au declarat pentru The Moscow Times că au văzut trupe rusești pe un transportor blindat de trupe.

"Nu există benzinării. Cea mai apropiată toaletă este la doi kilometri de graniță. A trebuit să ne apărăm locul la coadă. M-am simțit ca într-o bătălie", a declarat Logvin.

Citește și: Rafila: „Era de așteptat o creștere a virozelor, având în vedere că școala a început mai repede”

Chiar înainte de a ajunge la graniță, Logvin a spus că a fost oprit de poliție și a fost nevoit să ia o rută alternativă, conducând pe un drum secundar, noaptea, pe o ploaie torențială.

„Nu vreau să mor pentru nimic”

Unii oameni au trecut granița cu Georgia chiar și pe scutere și biciclete pentru a ocoli mulțimea mare și blocajele din trafic.

În cele patru zile de la anunțarea primei mobilizări a Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 260.000 de bărbați de vârstă militară au părăsit țara, a relatat duminică presa independentă Novaya Gazeta Europe, citând o sursă de la Kremlin.

"Mi-a luat doar 30 de minute pentru a lua decizia de a zbura din țară", a declarat un moscovit de 30 de ani, care a solicitat anonimatul pentru a putea vorbi liber.

"Nu vreau să mor pentru nimic".

Zborurile de la Moscova către Baku, capitala Azerbaidjanului, au fost anunțate pentru aproximativ 665.000 de ruble (11.314 dolari) în weekend.

Războiul a „intrat” în casele rușilor

"Este un miracol că am reușit să îmi cumpăr biletul de avion ieri", a declarat un rus care a sosit luni în capitala armeană Erevan și care a solicitat anonimatul.

El a adăugat că biletul a costat cât o mașină second-hand de bună calitate.

Biletele de avion și de tren s-au epuizat chiar mai repede decât la începutul lunii martie, când zeci de mii de persoane au fugit din țară în urma invaziei Ucrainei, potrivit Irinei Lobanovskaia, care a creat săptămâna trecută un ghid online pentru cei care doresc să plece.

"De data aceasta nu mai există nicio îndoială că există un război, că este real", a declarat Lobanovskaia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliștilor că "nu a fost luată nicio decizie" privind oprirea bărbaților aflați în vârstă de recrutare de a părăsi țara.

Însă bărbați ruși care au ieșit recent din țară au declarat că polițiștii de frontieră ruși i-au interogat cu privire la dosarul lor de serviciu militar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te