FOTO Buncărele de lux în care miliardarii vor să se pună la adăpost de Apocalipsă

DE Elena Andrei | Actualizat: 27.09.2022 - 09:31
Buncăr subteran ca un hotel de 5 stele realizat de Oppidum/foto: Oppidum/Mega
Un buncăr Oppidum proiectat de arhitectul francez Marc Prigent/foto: Oppidum/Mega
Complexul Vivos xPoint, format din 575 de buncăre construite de militari/foto: Terra Vivos X point
Bunker showroom-uri, pe site-ul companiei Vivos xPoint/foto: Terra Vivos

J.C. Cole a fondat Safe Haven Farms, un complex de maximă securitate pentru a rezista la următoarea pandemie sau la următorul dezastru legat de schimbările climatice sau de orice natură. Pentru un preț fabulos, miliardarii pot obține „o șansă de supraviețuire”, promite Cole.

SHARE

Înainte de a veni în Statele Unite, Cole a petrecut 18 ani în Europa, ca președinte al Camerei de Comerț Americane din Letonia. El a fost martor direct la prăbușirea Uniunii Sovietice și insistă că ar trebui să învățăm din greșelile sovieticilor.

„Sunt profund îngrijorat de ceea ce văd că se întâmplă în Europa, în special în ceea ce privește energia și alimentele", a spus el. „Acest lucru se poate întâmpla cu ușurință și aici".

O investiție de 3 milioane de dolari în start-up-ul său nu înseamnă doar admiterea în „cercul de elită”.

„Membrii primesc, de asemenea, o participație într-o rețea potențial profitabilă de francize agricole locale care ar putea reduce probabilitatea unui eveniment catastrofal în primul rând", scrie Douglas Rushkoff în noua sa carte, „Survival of the Richest: Fanteziile de evadare ale miliardarilor din tehnologie" (W.W. Norton).

Cole, în vârstă de 66 de ani, are două ferme în curs de dezvoltare, una în afara orașului Princeton și a doua undeva în Poconos, pe care le descrie ca fiind „o rețea de comunități de ferme rezidențiale secrete, total autosuficiente, pentru milionari, păzite de Navy SEALs înarmați până în dinți", scrie Rushkoff.

Dezvoltatorul, care spune că nu este bogat în mod independent, dar că „s-a descurcat bine în domeniul imobiliar", nu dezvăluie locația exactă a niciuneia dintre ferme, cel puțin nu celor din afară, și nici nu postează fotografii, „securitatea și supraviețuirea la sfârșitul lumii” trebuie ținute secrete față de „restul lumii” care, la momentul critic, ar putea ataca locațiile.

Cole nu este singurul „vizionar” în această afacere.

„Cei mai bogați din lume se izolează din ce în ce mai mult de pericolul real și prezent al schimbărilor climatice, al creșterii nivelului mării, al migrațiilor în masă, al pandemiilor globale, al panicii native și al epuizării resurselor", scrie Rushkoff.

Și în timp ce mulți miliardari au susținut că interesul lor este de a salva lumea - uneori chiar se luptă pe rețelele de socializare despre cine este mai binevoitor - Rushkoff susține că scopul final al super-bogaților este de a se proteja pe ei înșiși.

„Pentru cei bogați și privilegiați”, scrie Rushkoff, „viitorul tehnologiei înseamnă un singur lucru: să scape de noi ceilalți".

Iar bogații își caută buncăre cu stil. 

Rising S Company, cu sediul în Texas, vinde buncăre de lux care ajung până la 9,6 milioane de dolari pentru modelul „Aristocrat" - care vine cu o sală de bowling privată, piscină, uși rezistente la gloanțe și o ieșire secretă, astfel încât să te poți furișa afară în siguranța anonimatului.

Compania californiană Vivos vinde apartamente subterane de lux, transformate din silozuri de rachete și depozite din timpul Războiului Rece în stațiuni Club Med în miniatură, scrie Rushkoff.

Adăposturile de ultraelită, precum The Oppidum din Republica Cehă - prezentat ca fiind "cel mai mare buncăr al miliardarilor din lume" - includ facilități precum lumina naturală simulată a soarelui, un seif pentru vinuri și un loc în care să se fie ascunse proprietăți în fața unor eventuali „străinii ostili”.

Noua Zeelandă a devenit o destinație principală pentru miliardarii care caută un refugiu în ziua Apocalipsei, de la cofondatorul Google Larry Page, 49 de ani, la antreprenorul din Silicon Valley Sam Altman, 37 de ani, care a lăsat să se înțeleagă într-un interviu din 2016 că el și cofondatorul PayPal Peter Thiel au avut o înțelegere reciprocă de a evada cu un avion privat în complexul lui Thiel din Noua Zeelandă la primul semn de colaps al societății.

Thiel deține proprietatea încă din 2011, dar nu făcuse publică știrea.

Buncărele miliardarilor, pe uscat, pe mare sau, într-o zi, poate pe o altă planetă,  constituie în cel mai bun caz o soluție temporară, "mai puțin o strategie viabilă pentru apocalipsă”, scrie Rushkoff.

Oricare ar fi amenințarea de care încearcă să scape - norii toxici, ciuma radiațiile nucleare - toate acestea au un mod de „a se răspândi și de a se infiltra prin cele mai bine gândite baricade".

Mai degrabă, crede Rushkoff, bogații vor să-și creeze orașe independente, o nouă civilizație ultra-liberală, liberă de taxe, reglementări antimonopol și politicieni băgăcioși.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te