VIDEO Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.08.2024 - 14:11
Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor? - Foto: Profimedia Images
Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor? - Foto: Profimedia Images
Rusia invadată de Kiev, ziua 6 - Foto: X/front_ukrainian
Rusia invadată de Kiev, ziua 6 - Foto: X/front_ukrainian

Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor? Rușii își întăresc pozițiile la 8 kilometri de centrala din Kursk, asaltată de ucraineni și dau foc centralei Zaporojie.

SHARE

Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor?

Forțele ucrainene au înaintat 30 de kilometri în adâncime pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, lângă granița cu Ucraina, iar noi linii de apărare au apărut în apropierea centralei nucleare Kursk (NPP).

La 11 august, Ministerul rus al Apărării a susținut că rușii au împiedicat o tentativă de străpungere a ucrainenilor în apropierea așezărilor Tolpino și Obșchii Kolodez din regiunea Kursk, situate la aproximativ 25 și 30 de kilometri de granița ruso-ucraineană.

Ucraina înaintează în Kursk, rușii dau foc la centrala Zaporojie. Care e nivelul radiațiilor?

Filmări publicate online și confirmate de BBC au arătat și atacuri ale Rusiei în apropierea satului Levșinka, la aproximativ 25 de kilometri distanță de graniță.

Corespondenții BBC au asistat la un flux constant de vehicule blindate și tancuri care se deplasează în direcția Rusiei în orașul ucrainean Sumi, care se învecinează cu regiunea Kursk.

Coloanele blindate au ca însemn triunghiul alb, simbol al „operațiunii speciale” a Ucrainei în Rusia. Imagini din satelit arată tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei.

S-a raportat că până în prezent, ucrainenii au luat peste 1.000 de prizonieri ruși.

Fotografiile, analizate de BBC Verify, mai arată că Rusia construiește noi linii de apărare în apropierea centralei nucleare Kursk, mai multe linii de tranșee fiind nou construite la 8 kilometri de fabrică, potrivit European Pravda.

În „contrapartidă”, rușii au creat un incident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de forțele lui Putin.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, pe Telegram, că rușii au declanșat un incendiu pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP).

„Energodar. Din Nikopol vedem că ocupanții au declanșat un incendiu pe teritoriul Centralei nucleare Zaporojie. Acum, nivelul radiațiilor este normal. Totuși, atât timp cât teroriștii ruși rămân în controlul centralei nucleare, situația nu este normală și nu poate fi. Încă din prima zi de ocupare a ZNPP, Rusia o folosește exclusiv pentru șantajarea Ucrainei, a întregii Europe și a lumii.

Așteptăm reacția lumii, precum și reacția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acest lucru. Numai controlul ucrainean asupra CNE Zaporojie poate garanta revenirea la normal și poate facilita o siguranță deplină”, a scris Zelenski pe Telegram, potrivit European Pravda.

Rapoarte neoficiale susțin că rușii au incendiat o mare cantitate de anvelope de automobile în turnul de răcire.

Citește și: S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk

Aceasta poate fi o provocare sau o încercare de a instiga la panică în așezările de pe malul drept al fostului lac de acumulare.

Alte surse susțin că înainte de izbucnirea incendiului s-au auzit explozii, iar rușii spun că a fost un atac cu drone al forțelor ucrainene.

Citește și: VIDEO De ce îi e frică lui Putin de rachetele SUA Tomahawk din Germania. Până unde pot lovi?

În ziua a șasea de la invadarea Rusiei de către trupe ucrainene, bătălia se dă pentru centralele nucleare, Zaporojie - Ucraina, Kursk - Rusia, o escaladare ce se poate oricând transforma într-o criză nucleară.

În noaptea de 5 - 6 august, Ucraina a intensificat bombardamentele în regiunea Kursk. Barajul de artilerie a fost urmat de o incursiune a infanteriei ucrainene, sprijinită de tancuri și vehicule blindate, în apropierea orașului Sudja.

Vineri seara, regiunea Lipețk din Rusia, adiacentă Kursk, a suferit un atac masiv cu drone, care a incendiat un aerodrom militar și a deteriorat infrastructura energetică, potrivit autorităților.

Ministerul rus al Apărării a raportat că luptele în regiunea Kursk continuă, menționând că aviația rusă a efectuat lovituri asupra pozițiilor forțelor ucrainene „invadatoare” și a angajat unități de tancuri.​​​​​​​

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te