S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.08.2024 - 17:10
Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk. Directorul general al companiei de stat ruse de energie nucleară Rosatom s-a plâns de încercările Ucrainei de a captura centrala.

SHARE

S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk.

Într-un apel telefonic cu șeful Agenţiei International Atomic Energy (AIEA), Rafael Grossi, directorul general al companiei rusești Rosatom a reclamat că acțiunile forțelor armate ucrainene în regiunea de vest a Rusiei, Kursk, reprezintă o „amenințare directă” pentru centrala nucleară din apropiere.

S-a întors roata. Rusia face plângere că forțele ucrainiene opresc centrala nucleară din Kursk

„Acțiunile forțelor armate ale Ucrainei reprezintă o amenințare directă nu numai pentru centrala nucleară din Kursk, ci și pentru dezvoltarea întregii industrii globale de energie nucleară”, a declarat Aleksei Lihacev, a informat cotidianul rus Kommersant, citat de Anadolu.

În apelul care a avut loc vineri seara, directorul general al companiei rusești s-a plâns că de încercările Ucrainei de a captura centrala.

Subliniind situația din ce în ce mai complexă în apropierea centralei electrice, Rosatom a spus că resturi de la rachetele doborâte au fost găsite în apropierea instalației, inclusiv în vecinătatea complexului său de procesare a deșeurilor radioactive.

Vineri seara, o stație de transformare a fost scoasă din funcțiune, lăsând fără curent orașul Kurceatov, cel mai apropiat de stație, a adăugat acesta.

„În acest moment, există un pericol real de atacuri și provocări din partea forțelor armate ale Ucrainei la centrala nucleară.”

„Situația actuală nu numai că afectează negativ funcționarea normală a centralei nucleare din Kursk, dar și compromite direct postulatele de securitate și securitate nucleară formulate de șeful AIEA în 2022 și, prin urmare, subminează încrederea în industria energiei nucleare în ansamblu, ", a comunicat Rosatom.

Situația este identică celei de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, pe care forțele ruse au ocupat-o, în prealabil dezafectând instalații și lăsând fără curent populația ucraineană.

Citește și: VIDEO Trupele Ucrainei, lângă centrala nucleară din Kursk, Rusia. Putin retrage trupe din Harkov

Grossi a cerut „tuturor părților să exercite o reținere maximă pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave”, o avertizare pe care a făcut-o și în cazul centralei nucleare ucrainene Zaporojie atacată de ruși..

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat că peste 76.000 de locuitori au fost evacuați din regiunea Kursk, unde luptele cu trupele ucrainene au intrat în a cincea zi.

Citește și: VIDEO Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”

Locuitorii așezărilor situate în apropierea graniței cu Ucraina și a zonei în care au loc confruntări au fost plasați în locuri de cazare temporară, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Artiom Șarov, la o conferință de presă la Kursk.

El a spus că 60 de puncte de cazare temporară pentru cei care părăsesc teritoriile de la granița cu Ucraina au fost organizate în opt regiuni, inclusiv Kursk.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te