VIDEO România vrea să cumpere un batalion de tancuri Abrams. Costă 500 de milioane de dolari

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.03.2023 - 21:07

România vrea să cumpere un batalion de tancuri Abrams. MApN va cere aprobare Parlamentului pentru această achiziție din Statele Unite, anunță generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

SHARE

Oficialul a declarat în podcastul ”Observatorului militar” al MApN că urmează să fie trimisă către Parlament cererea privind achiziția de tancuri americane Abrams, celebrele tancuri americane pe care le așteaptă și Ucraina.

Generalul-maior Teodor Incicaș a confirmat că e vorba de un batalion, ceea ce înseamnă că țara noastră va avea 54 de tancuri americane de ultimă generație în dotare.

România vrea să cumpere un batalion de tancuri Abrams. MApN va cere aprobare Parlamentului

”Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile.

De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, și două tipuri de rachete pentru avioane F-16.

Citește și: UE vrea să cumpere la comun muniție în valoare de 1 miliard € pentru Ucraina. Banii, din contribuții

În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul-maior Incicaș la podcastul ”Observatorului militar” al MApN.

Întrebat de ce MApN a ales acest model de tanc american, generaul Incicaș a precizat că acest tip de tanc ”are o unicitate în realizarea misiunilor”.

Citește și: EXCLUSIV Apele Române au măsurat debitele pe Chilia și Bîstroe: „Nu sunt modificări semnificative”

”Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, acesta este cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor.” - a mai spus generalul. 

Un tanc american M1A2 Abrams costă în jur de 8,92 de milioane de dolari bucata.

Super tancul american Abrams

Aprobat pentru producție în 1990, M1A2 reprezintă îmbunătățirea tehnologică a armatei americane a modelului de bază M1A1 și cel mai modern tanc de luptă din lume.

În aparență similar în exterior cu M1A1, cele mai notabile modificări exterioare la M1A2 sunt reproiectarea postului de armament al comandantului (CWS) și adăugarea unui vizor termic independent al comandantului) în partea stângă a turelei, în fața trapei încărcătorului. La nivel intern, însă, M1A2 a fost reproiectat radical pentru a profita de o tehnologie mai nouă.

Abrams Tanc/ FOTO: Profimedia Images

Cea mai notabilă dintre aceste îmbunătățiri este adăugarea Sistemului de informații între vehicule (IVIS). Sistemul IVIS permite schimbul automat și continuu de informații între vehicule. Prin încorporarea informațiilor furnizate de un sistem de poziționare/navigație (POSNAV) la bord, comandanții unităților pot urmări automat locația și progresul elementelor subordonate, fără a solicita echipajelor vehiculelor.

În plus, pozițiile inamice pot fi identificate, trasate și diseminate, în timp ce rapoartele și cererile de artilerie pot fi formatate, transmise și procesate automat. În cele din urmă, măsurile de control grafic al hărților și ordinele operaționale pot fi distribuite rapid prin intermediul sistemului IVIS.

Pentru a asigura securitatea informațiilor, toate transmisiunile de date IVIS sunt dirijate prin sistemul radio SINCGARS al M1A2. Îmbunătățind metoda de predare a țintei comandantului de tanc "vânător-ucigaș" comandantului de tancuri și a tunarului, metodă de predare a țintelor, inițiată pe Leopardul II german, M1A2 face un pas mai departe, oferind comandantului de tancuri un vizor termic independent.

Acest vizor CITV îi permite comandantului să scaneze independent țintele în toate condițiile meteorologice și prin obscuritățile câmpului de luptă. În plus față de IVIS și CITV, M1A2 încorporează o serie de îmbunătățiri electronice suplimentare.

Distribuirea energiei electrice în întregul tanc a fost îmbunătățită, bazându-se pe mai multe căi, astfel încât, în cazul în care o conductă este avariată, energia poate fi totuși livrată unei componente printr-o cale alternativă. Afișajul instrumentelor de bord ale șoferului a fost îmbunătățit cu un afișaj digital mai detaliat, iar vizorul principal al artileristului a fost stabilizat pe două axe pentru o precizie sporită.

Aprobat pentru punerea în aplicare în 1995, M1A2 SEP (System Enhancement Package) este un program de actualizare și standardizare a tehnologiei, prin care flota de M1 și M1A2 a armatei va fi adusă la un standard comun. Cele mai notabile dintre modificări vor fi introducerea unei unități auxiliare de putere standard sub blindaj și adăugarea unei unități de aer condiționat și răcire a compartimentului echipajului.

Alte modificări în interiorul vehiculului vor include modernizări ale sistemului IVIS (afișaj color, tastatură de dimensiuni normale, capacitate de generare de hărți digitale și grafice și capacități de recunoaștere vocală), modernizări ale ansamblului de vizibilitate primară a artileristului și îmbunătățirea sistemelor de intercomunicații și de comunicații radio ale tancului, potrivit military.com.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te