VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.06.2024 - 22:55

VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă. Nava de debarcare amfibie chineză de tip 074 pare să fi fost distrusă de o torpilă cu ghidare în urma unui test sau a unui exercițiu SINKEX.

SHARE

Newsweek a relatat, în ultimele sătpătămâni despre escaladarea tensiunilor dintre China și Taiwan. China a înconjurat în repetate rânduri insula cu avioane și cu nave de război.

Citește și: VIDEO 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei, gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla

China are un regim secretos, de aceea a surprins decizia Beijingului de a publica un video care arată momentul în care un submarin distruge o navă de război. Este, un mesaj, adresat SUA și Taiwan și o demonstrație despre forța armatei Chinei.

China a publicat un videoclip care evidențiază forța submarinelor. În el, se vede cum o navă amfibie de debarcare de tip 074 (numită și clasa Yuhai) este atacată în cadrul unui exercițiu de scufundare (SINKEX) sau al unui test similar.

Aceasta este o privire rară asupra efectelor capacităților de atac submarin ale Chinei.

Videoclipul a fost postat pe platforma de socializare chineză Weibo, iar un clip a fost prezentat și, apoi, pe X.

Din câte se pare, clipul detonarea unei torpile grele cu efect de wake-homing. Indicatorii sunt locul în care arma a lovit și faptul că nava înainta, fie prin forțe proprii, fie sub tracțiune, atunci când și-a găsit sfârșitul planificat.

VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă

Videoclipul arată detonarea torpilei și "ridicarea" navei, ceea ce reprezintă un act adesea catastrofal care rupe chila navei.

Navele Type 074 sunt nave de debarcare amfibie construite la sfârșitul anilor 1990. Au fost construite 15, o duzină pentru Marina Armatei Populare de Eliberare (PLAN) și alte câteva pentru export.

Citește și: China strânge date genetice de la popoarele lumii. Lucrează la o armă ADN devastatoare

Dispunând de 800 de tone, navele de 191 de picioare puteau transporta două tancuri sau aproximativ 350 de soldați pe plajă. Aceste nave se apropie de sfârșitul duratei de viață și sunt încet-încet scoase din uz.

Ca țintă, Type 074 este o alegere interesantă pe baza dimensiunii și a setului de misiuni, dar vânarea și distrugerea unor nave de debarcare similare cu aceasta este cu siguranță în sfera misiunii submarinelor de atac ale PLAN. 

Cum acționează

Aceste efecte pot veni prin intermediul torpilelor grele cu rază lungă de acțiune, care au o viteză și o încărcătură explozivă formidabile. 

Citeşte şi: Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

"Wake Homing devine din ce în ce mai frecvent pe torpilele cu dublă destinație în prezent. Atât torpilele de 53 cm, cât și cele de 65 cm pot avea o logică wake homing, dar torpilele wake homing de 65 cm sunt cu un singur scop și sunt concepute special pentru acest tip de atac.  

Wake homing este o tehnică de ghidare a torpilelor bazată pe urma lăsată de o țintă în mișcare. 

Torpilele de 65 cm cu orientare de tip wake homing, precum 65-76A rusești, sunt torpile mari cu rază lungă de acțiune, concepute pentru a căuta urma unei nave și a o distruge

Torpilele de 65 cm au suficient combustibil pentru a parcurge peste 100 de kilometri la 50 de noduri timp de puțin peste o oră. 

O salvă de acest tip de armă este un ucigaș de portavioane."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te