VIDEO 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei, gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.03.2024 - 19:58

Un număr 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei sunt gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla acest lucru. Potrivit șefului Comandamentului Indo-Pacific invazia va avea loc în următorii 3 ani.

SHARE

Amiralul John Aquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific, a declarat miercuri că el crede că armata chineză va fi pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, îndeplinind un obiectiv pe care oficialii militari americani cred că președintele chinez Xi Jinping l-a stabilit pentru a reunifica Taiwanul cu China continentală prin forță, dacă este necesar.

Citește și: VIDEO China mobilizează trupe să înfrunte soldații SUA din Taiwan. Au loc incursiuni nocturne

VIDEO 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei, gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla

DATE CHEIE

Aquilino, care a depus mărturie în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei, condusă de republicani, a declarat că "toate indiciile arată că" Armata Populară de Eliberare (APL) a îndeplinit presupusul obiectiv al lui Xi de a invada potențial Taiwanul până în 2027.

Citește și: VIDEO China revendică un stat indian din est. India răspunde cu o demonstrație a puterii aeriene

Din 2020, APL a adăugat peste 400 de avioane de luptă și 20 de nave de război importante, dublându-și în același timp rachetele balistice și de croazieră, potrivit lui Aquilino, care a spus că China a crescut cheltuielile cu 16%, ajungând la peste 223 de miliarde de dolari

Armata chineză a simulat în ultimii ani operațiuni pe care le-ar desfășura împotriva Taiwanului, a spus Aquilino, inclusiv blocade maritime și aeriene.

CONTRA

Avril Haines, directorul Serviciului Național de Informații, a declarat anul trecut în fața Comisiei bipartizane de informații a Camerei Reprezentanților că "nu este evaluarea noastră că China dorește să intre în război". Yun Sun, director la Stimson Center, un think tank cu sediul în SUA, a declarat pentru The Guardian că ea crede că "pregătirea militară" nu ar determina China să atace. De asemenea, Xi i-a spus lui Biden anul trecut că nu a stabilit un calendar pentru reunificarea Taiwanului cu China, potrivit NBC News, care citează surse anonime care au cunoștință despre discuții.

TANGENT

Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului, a declarat anul trecut că Taiwanul "ia foarte în serios amenințarea militară chineză", adăugând că el crede că "2027 este anul în care trebuie să fim serioși". Maiorul Kyle Amonson și căpitanul în retragere Dane Egli au scris anul trecut că, de asemenea, credeau că China va fi pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027 dacă reunificarea nu se va realiza pe cale pașnică. Ei au spus că Xi va "lua probabil măsuri" pentru a reunifica Taiwanul cu guvernul Chinei continentale până în 2030.

SUA și alți aliați s-au pregătit în ultimii ani pentru un potențial conflict militar între Taiwan și China. Taiwanul este o insulă autonomă care organizează alegeri prezidențiale directe, deși guvernul chinez consideră că Taiwanul este o "parte sacră și inseparabilă" a teritoriului chinez.

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat în ultimii ani, pe fondul creșterii comunicării dintre SUA și Taiwan. În 2016, președintele de atunci Donald Trump a vorbit cu președintele taiwanez Tsai Ing-Wen, prima conversație între liderii SUA și Taiwanului din 1979, potrivit Reuters. Președintele Joe Biden a sugerat în 2022 că armata americană ar apăra Taiwanul dacă insula ar fi invadată de China, deși a indicat la începutul acestui an că SUA nu ar susține independența Taiwanului.

Sursa AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te