Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.03.2024 - 19:32
Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping pentru ca polițiști chienzi să patruleze la granițele țării dar și în interiorul acesteia. Serbia a încheiat un acord similar cu China.

SHARE

Viktor Orban s-a înțeles cu oficiali de la Beijing pentru ca polițiști chienzi să patruleze în Ungaria alături de polițiști maghiari, scrie, azi, presa de la Viena consultată de Newsweek România.

Surse guvernamentale maghiare spun că polițiștii chinezi vor patrula la granițele Ungariei și la cele ale Serbiei cu miskiunea de a stopa fluxul de migranți. România are graniță cu ambele state.

Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

Ungaria a ajuns la un acord exploziv cu Republica Populară Chineză: acesta permite polițiștilor maghiari și chinezi să patruleze împreună în Ungaria. Eurodeputații liberali avertizează asupra unei amenințări masive la adresa Uniunii Europene.

Potrivit parlamentarilor, China își urmărește propriile obiective prin acest pact: vrea să monitorizeze cetățenii chinezi din străinătate. În acest scop, regimul de la Beijing a înființat deja aproximativ 100 de secții ilegale de poliție chineză în întreaga lume, relatează portalul online maghiar "Nepszava.hu". 30 dintre acestea ar fi situate în 14 țări din UE. De asemenea, China ar fi înființat un astfel de "centru de urmărire" la Viena.

Siguranța turiștilor ca motiv oficial

Acordul dintre ministrul ungar de interne Sándor Pintér și ministrul chinez al securității publice Wang Xiaohong a fost încheiat în luna februarie. Acesta servește la îmbunătățirea siguranței turiștilor și la granițe, potrivit explicației oficiale. China a încheiat deja un acord similar celui cu Ungaria cu Serbia, țară candidată la aderarea la UE.

Citește și: EXCLUSIV Afacerile comuniștilor chinezi la Universitatea din Cluj: spațiu gratuit, 80% din încasări

Parlamentul European va organiza, prin urmare, o dezbatere privind "activitățile polițiștilor chinezi în Europa" în cadrul sesiunii plenare din 10 aprilie, potrivit presei ungare.

Într-o scrisoare, eurodeputații liberali au subliniat că China se folosește de secțiile de poliție ilegale și de prezența polițiștilor chinezi pentru a monitoriza chinezii care trăiesc în Ungaria, pentru a-i amenința pe dizidenți, pentru a-i reduce la tăcere și pentru a-i forța pe dizidenți să se întoarcă.

Citește și: Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire

Această activitate polițienească secretă și ilegală ar încălca democrația, statul de drept și drepturile fundamentale și ar reprezenta o amenințare masivă la adresa Uniunii Europene și a statelor sale membre, citează "Nepszava.hu" din scrisoare.

Citește și: Armatele SUA și Chinei, față în față la doar 2 km distanță. Americanii blochează invazia în Taiwan

Ungaria subliniază cooperarea cu Austria

Ministerul ungar de Interne a negat orice acuzație și a precizat că un astfel de acord cu China nu este o noutate. La urma urmei, polițiști austrieci au fost deja desfășurați în Ungaria, iar polițiști maghiari în Croația.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te