VIDEO Război în direct. Armata azeră atacă pozițiile armene cu drone turcești și rachete israeliene

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.09.2023 - 09:25
Război în direct. Armata azeră atacă pozițiile armene cu drone turcești - Foto: mil.am (imagine cu caracter ilustrativ)
Tensiune în Nagorno Karabah. O tânără protestează în fața armatei armene - Foto: Profimedia Images (Imaghine cu caracter ilustrativ)
Efectele războiului din Nagorno Karabakh - Foto: Profimedia Images

Război în direct. Armata azeră toacă pozițiile armene cu drone turcești și rachete israeliene. Armata azeră a preluat controlul a peste 90 de poziții militare armene în timpul „măsurilor antiteroriste” împotriva forțelor armene din regiunea Karabah

SHARE

Război în direct. Armata azeră toacă pozițiile armene cu drone turcești și rachete israeliene.

Potrivit informațiilor de la acest moment, peste 90 de poziții de luptă aparținând forțelor armate armene și multe dealuri importante din punct de vedere strategic au fost luate sub control de către forțele lor armate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Anar Eyvazov, la Baku.

Război în direct. Armata azeră toacă pozițiile armene cu drone turcești și rachete israeliene

Armata azetră a folosit dronele turcești BayraktarTB2, care au făcut prăpăd în liniile rușilor în războiul din Ucraina, și, pentru prima dată, a fost folosit sistemul israelian cu lansare multiplă de rachete (MLRS) Laura.

Unitățile Armatei Azere au neutralizat poziții de luptă, vehicule militare, lansatoare de artilerie și rachete antiaeriene, stații radio-electronice și alte vehicule militare aparținând formațiunilor forțelor armate armene, se arată în comunicatul ministerului.

Azerbaidjan a declarat că va încheia ofensiva dacă „separatiștii armeni depun armele”, a declarat președintele Ilham Aliev într-un apel telefonic cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Șeful statului a spus că măsurile antiteroriste vor fi oprite dacă separațiștii armeni își depun armele și sunt dezarmați”, a comunicat președinția azeră, adăugând că discuțiile cu Blinken au avut loc marți.

Anar Eyvazov a împărtășit și câteva detalii despre „activitățile antiteroriste” ale armatei azere din regiune, care s-au încheiat cu capitularea soldaților armeni. 

El a subliniat că forțele armene care au rămas fără muniție și-au părăsit pozițiile și au fugit, iar armata azeră nu a deschis focul asupra celor care fugeau.

Ministerul a precizat că nu vizează zone civile și că angajează doar obiective militare legitime folosind „arme de înaltă precizie”.

De asemenea, a mai spus că civilii sunt liberi să părăsească regiunea prin coridoare umanitare, inclusiv unul către Armenia.

Autoritățile armene susțin că cel puțin 32 de persoane, inclusiv șapte civili, au murit și peste 200 au fost rănite în operațiunea militară lansată ieri de Azerbadjan.

Marți, Azerbaidjan a anunțat punerea în aplicare a măsurilor de „contraterorism” în Karabah pentru a se respecta prevederile din acordul de pace trilateral cu Rusia și Armenia pentru a pune capăt conflictului.

Relațiile dintre Azerbaidjan și Armenia au fost tensionate din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, și șapte regiuni adiacente.

În toamna lui 2020, Azerbaidjanul a eliberat mai multe orașe, sate și așezări de sub ocupația armeană în timpul a 44 de zile de ciocniri.

Războiul s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia.

Tensiunile dintre cele două națiuni au continuat însă, în ciuda discuțiilor în curs care vizează un acord de pace pe termen lung.

Joi, o nouă rundă de negocieri la cererea Moscovei

Reprezentanții Azerbaidjanului și cei ai separatiștilor din Nagorno-Karabah vor începe joi negocierile în orașul azer Ievlah, a raportat de agenția rusă Interfax, potrivit thedrive.com

Potrivit Interfax, separatiștii au decis să depună armele, așa cum a cerut Azerbaidjan.

Moscova, care are trupe de „menținere a păcii” în Nagorno Karabah, îndeamnă părțile să revină la respectarea acordurilor trilaterale ale Rusiei, Azerbaidjnului și Armeniei cu privire la Nagorno-Karabah. 

Citește și: “Va pleca Rusia, va veni pacea”. Cum vrea să aplice Azerbaidjan exemplul României în Karabah

„Cel mai important lucru acum este să revenim imediat la respectarea acordurilor trilaterale semnate în 2020-2022, care stabilesc toate măsurile pentru o soluționare pașnică a problemei Nagorno-Karabakh”, se arată în comunicatul Ministerul rus de Externe care îndeamnă ambele părți să oprească ostilitățile și să facă tot posibilul pentru a proteja populația din Nagorno-Karabah și pentru a le apăra interesele.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut „încheierea imediată a luptei” în regiunea Nagorno-Karabah.

Citește și: Moscova s-a supărat că Erevanul face exerciții militare cu SUA. Ambasadorul Armeniei, convocat

 „Secretarul general solicită în cei mai fermi termeni posibil încetarea imediată a luptei, detensionarea și respectarea strictă a încetării focului din 2020 și a principiilor dreptului internațional umanitar”, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te