VIDEO Ucraina a capturat 200 de tancuri rusești în stare de funcționare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.09.2022 - 12:03
Putin „crapă” de nervi. Ucraina a capturat 200 de tancuri rusești în stare de funcționare - FOTO: Twitter/Militarylandnet

Armata ucraineană a capturat recent peste 200 de tancuri rusești. Multe dintre aceste echipamente grele au fost abandonate de militarii lui Putin, altele au fost capturate cu tot cu echipajul care a ales să se predea.

SHARE

Rusia a rămas al doilea mare exportator de echipamente militare din lume, după Statele Unite, iar în perioada sovietică, Moscova a oferit adesea cantități mari de arme așa-numiților "luptători pentru libertate" din întreaga lume.

Scopul era de a răspândi comunismul în țările în curs de dezvoltare, dar acum se pare că unii ruși oferă din nou ajutor luptătorilor pentru libertate, dar într-un mod cu totul neașteptat.

Armata ucraineană a capturat recent zeci de tancuri care au fost abandonate de trupele rusești în fugă. Potrivit unui raport publicat joi de Bloomberg, peste 200 de tancuri au fost confiscate de forțele ucrainene.

O sursă guvernamentală a declarat pentru agenția de știri că unele dintre tancuri includ chiar modele precum T-80 main battle tank (MBT), unul dintre cele mai avansate tancuri folosite în prezent în luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Vehiculele confiscate au fost văzute ca un atu semnificativ pentru Kiev, care continuă să depindă de ajutorul extern din partea Statelor Unite și a aliaților săi europeni. Tancurile rusești vor fi folosite pentru a completa echipamentele produse în Occident. Întrucât Ucraina a făcut parte din fosta Uniune Sovietică, multe dintre tancurile capturate sunt similare cu cele pe care le folosește propria armată de când și-a obținut independența în 1991, în urma dizolvării statului sovietic. Mai mult decât atât, este posibil ca unele dintre vehicule să fi fost chiar produse în Ucraina în perioada sovietică.

Ucraina a primit deja o serie de tancuri sovietice de la o serie de aliați, inclusiv Polonia, în timp ce, la începutul acestei săptămâni, Slovenia a anunțat că va trimite aproximativ 28 de MBT-uri Ucrainei, iar la rândul său va primi în schimb 40 de vehicule militare de transport din partea Germaniei.

Imagine

Ucraina a declarat că forțele sale au recâștigat cel puțin aproximativ 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu în contraofensiva sa recent lansată. Viteza avansului a surprins unele forțe rusești, iar Ucraina a reușit chiar să recupereze o parte din teritoriul controlat de Moscova și de proxeneții săi din 2014.

Deși Rusia nu oferă informații despre pierderile sale militare, o politică care nu este probabil să se schimbe, armata ucraineană a afirmat la începutul acestei luni că a distrus peste 2.000 de tancuri rusești de la începutul invaziei din februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te