VIDEO Psiholog israelian: probabil 25% dintre ucraineni vor suferi efecte posttraumatice după război

DE Remus Cernea | Actualizat: 18.08.2022 - 09:52
Sam Vaknin este profesor în cadrul CIAPS - FOTO: Newsweek

Sam Vaknin este profesor în cadrul CIAPS (Center for International and Advanced Professional Studies) și autor al peste 30 de cărți. El a vorbit, pentru Newsweek România, despre efectele pe termen lung ale războiului asupra oamenilor din Ucraina.

SHARE

Am predat până recent chiar și în Rusia

„Sunt profesor de psihologie într-un un ‘outreach program’ al unui consorțiu de universități în cadrul CIAPS (Center for International and Advanced Professional Studies) și sunt profesor de psihologie și de finanțe la câteva universități din mai multe țări. Am predat până recent chiar și în Rusia, dar am demisionat din poziția pe care o aveam din cauza invadării Ucrainei. Dar am fost profesor acolo pentru aproximativ șase ani. Cunosc foarte bine mediul și oamenii din acea țară, am întâlnit și oligarhi și lideri politici.

Pe de o parte îmi plac foarte mulți oameni de acolo, dar pe de alta sunt foarte alarmat de ceea ce se întâmplă în rândul elitelor din Rusia. S-au radicalizat, au devenit și mai naționaliști, au pierdut contactul cu realitatea, au devenit din ce în ce mai religioși într-un sens rău al termenului, astfel că îngrijorarea mea a crescut. Astfel că în ultimii doi ani am predat doar online pentru că am fost foarte îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă în Rusia.

Rușii îi consideră pe ucrainieni drept fraților lor

Un factor foarte important care este însă adesea neglijat în privința analizei asupra acestui război, este faptul că rușii îi consideră pe ucrainieni drept fraților lor. Chiar așa îi și numesc: frații mai mici. De-a lungul secolelor, începând cu Principatul Kievului, ucrainenii avut o afiliere, dacă nu chiar o afinitate cu Rusia și cu rușii. Sunt foarte multe căsătorii mixte, o mare parte a populației fiind amestecată etnic. Sunt foarte mulți cetățeni care vorbesc limba rusă dar se identifică drept ucraineni. Și sunt și cazuri de persoane care vorbesc doar limba ucraineană, dar se identifică de fapt cu Rusia. Nu este totdeauna o delimitare foarte clară între unii și ceilalți.

Totul este afectat: abilitatea ta de a gândi, de a verbaliza

Este ca o luptă internă între frați. Un frate care îl ucide pe celălalt, precum Cain și Abel din Biblie. Acest cadru general amplifică trauma produsă, în general, de războaie. Este ca într-un conflict familial care duce la vărsare de sânge. Astfel că trauma, în acest caz, este mult mai mare pentru că brutalitatea și barbaria acestui război a fost neașteptată. Cred că destui oameni au anticipat, cu puțin timp înainte de invazie, că ar putea fi atacuri asupra infrastructurii sau asupra forțelor aeriene, spre exemplu.

Dar, pentru că luau în calcul îndelungata istorie comună, foarte puțini ar fi crezut că rușii vor pune la pământ orașe, că vor ucide civili în mod deliberat, că vor ataca centre comerciale, școli și spitale. Chiar și cei care se consideră adversari ai Rusiei și care o privesc ca pe o forță malefică nu s-ar fi gândit că Rusia îi va ataca pe ucraineni pentru că sunt ucraineni. Acesta a fost un șoc masiv din punctul meu de vedere. Iar această situație creează un cadru în care trauma generată de acest război evoluează.

Este foarte probabil că aproximativ 25% din populația Ucrainei va suferi efecte posttraumatice. Iar trauma este o suferință sistemică. Totul este afectat: abilitatea ta de a gândi, de a verbaliza ceea ce gândești, de a avea încredere în alții, de a te aprecia pe tine însuți, de a avea încredere întru un viitor mai bun, de a dormi... Totul este afectat! Trauma este un eveniment sistemic care lovește în toate aspectele modului în care funcționezi. Devii mai puțin empatic, mai puțin capabil de a menține relații. Ai mai multe gânduri intruzive. Ai flashback-uri. Un flashback nu este doar o amintire, ci este  atunci când confunzi realitatea și te întorci mental în momentul evenimentului traumatic. Nu înseamnă doar că îți amintești evenimentul traumatic ci, de fapt, brusc, îl retrăiești.

Sam Vaknin este profesor în cadrul CIAPS (Center for International and Advanced Professional Studies) și autor al peste 30 de cărți. A obținut premii precum Israel's Council of Culture and Art Prize for Maiden Prose (1997), The Rotary Club Award for Social Studies (1976), și Bilateral Relations Studies Award of the American Embassy in Israel (1978). Acest material este o secvență dintr-un interviu mai larg a fost realizat la București și care va fi publicat integral peste câteva zile.

Remus Cernea este corepsondentul Newsweek România în Ucraina.

 

 

            Interviu realizat de Remus Cernea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te