Alimente care ajută femeile să amâne menopauza. Întăresc oasele, reduc tensiunea și stimulează memoria
Alimente care ajută femeile să amâne menopauza. Întăresc oasele, reduc tensiunea și stimulează memoria. Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, organismul lor trece prin schimbări hormonale care pot afecta oasele, tensiunea arterială și memoria.
Alimente care ajută femeile să amâne menopauza: întăresc oasele, reduc tensiunea și susțin memoria. Alegerea alimentelor potrivite poate contribui la întârzierea apariției simptomelor menopauzei, întărirea oaselor, menținerea tensiunii în limite normale și susținerea funcțiilor cognitive.
Alimente care ajută femeile să amâne menopauza. Întăresc oasele, reduc tensiunea și stimulează memoria
Un studiu publicat online de Journal of Epidemiology and Community Health a descoperit o legătură între tipul de alimente consumate în mod regulat de femei și vârsta la care au intrat în menopauză. Mai exact, s-a constatat că femeile care consumau în mod regulat porții de paste și orez rafinate au trecut prin schimbare mai devreme, în timp ce femeile ale căror diete s-au concentrat mai mult pe pește, fasole și alte leguminoase au început menopauza la o vârstă mai înaintată.
Citeşte şi: Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri
Alimentația influențează debutul menopauzei
Fiecare porție zilnică de pește gras, fasole și alte leguminoase consumate de o femeie a fost asociată cu o întârziere medie de 3,3 ani a debutului menopauzei. Și pentru fiecare porție suplimentară de paste și orez rafinate consumate de o femeie în fiecare zi, menopauza a fost în medie cu 1,5 ani mai devreme.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un aport mai mare de doi nutrienți, vitamina B6 și zinc, pare să întârzie menopauza - cu 0,6, respectiv 0,3 ani. În plus, vegetarienele din studiu au ajuns la menopauză la o vârstă mai fragedă decât persoanele care consumă carne.
Dieta și vârsta la menopauză
Nu este clar de ce s-a întâmplat acest lucru, dar cercetătorii au speculat că antioxidanții din leguminoase și acizii grași omega-3 din anumite tipuri de pește ar putea avea un efect protector asupra ovulelor unei femei, ajutând în esență la conservarea lor mai mult timp și întârziind debutul menopauzei.
Citește și: Ești la pensie? Cum să ții post corect ca să nu ajungi în spital. Greșelile frecvente ale românilor
Pe de altă parte, sursele de carbohidrați rafinați din dietă ar putea accelera menopauza, au sugerat autorii studiului, deoarece aceste alimente cresc riscul de rezistență la insulină, care ar putea interfera cu producția de hormoni.
Vârsta la menopauză și sănătatea ta
Vârsta la care treceți prin această schimbare poate avea implicații asupra sănătății dumneavoastră viitoare. Cercetările anterioare au asociat anumite riscuri pentru sănătate cu menopauza care apare fie foarte devreme (înainte de vârsta de 40 de ani), fie târziu (vârsta de 55 de ani sau mai mult). Trecerea prin menopauză la o vârstă mai fragedă a fost asociată cu o densitate osoasă mai mică și un risc mai mare de osteoporoză, boli cardiovasculare, depresie și - în unele cazuri - deces prematur.