VIDEO „Potop”, în Brazilia. Cel puțin 60 de morți, circa 70.000 de oameni evacuați din calea apelor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.05.2024 - 09:43
„Potop”, în Brazilia. Cel puțin 60 de morți, circa 70.000 de oameni evacuați din calea apelor - Foto: Profimedia Images

„Potop”, în Brazilia. Inundațiile care au lovit sudul țării s-au soldat cu cel puțin 60 de morți, până la ora actuală. Iar circa 70.000 de oameni au fost evacuați din calea apelor.

SHARE

Inundaţiile care au devastat sudul Braziliei de câteva zile au forţat aproape 70.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, s-au înregistrat aproximativ 60 de morţi şi zeci de dispăruţi, o situaţie dramatică ce afectează în special marea metropolă Porto Alegre, transmite Agerpres, citând AFP.

După ce a menţionat anterior 57 de decese, apărarea civilă a raportat sâmbătă seara un număr de 55 de morţi, iar alte şapte decese fac obiectul unei anchete. De asemenea, sunt 74 dispăruţi şi 107 răniţi.

Mai mult, cel puţin alte două persoane au fost ucise în explozia unei benzinării din Porte Alegre, capitala statului Rio Grande do Sul.

Citește și: Cutremur în dimineața de Paște în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a mișcat Pământul?

„Potop”, în Brazilia. Cel puțin 60 de morți, circa 70.000 de oameni evacuați din calea apelor

Dezastrul este din ce în ce mai evident. Un total de 69.200 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi peste un milion de case sunt fără apă în acest stat brazilian.

Situaţia este "dramatică" şi "absolut fără precedent", a declarat sâmbătă Eduardo Leite, guvernatorul statului în care au fost afectate aproape 320 de localităţi. Temându-se pentru "aprovizionare" şi "linia de producţie", el a cerut un "plan Marshall" pentru a reconstrui regiunea.

O mare parte a municipalităţilor sunt izolate, drumurile fiind tăiate de inundaţii sau alunecări de teren şi comunicaţiile întrerupte.

Serviciul meteo a informat că intemperiile au început să se mai domolească, dar se aşteaptă să plouă pentru încă 24 până la 36 de ore.

Autorităţile au dat ordin de evacuare a anumitor cartiere din Porto Alegre, o metropolă cu aproximativ 1,4 milioane de locuitori, situată la confluenţa mai multor râuri.

Citește și: Trenurile metropolitane, doar un vis în 2024. În 1948, se mergea pe CFR din București la Snagov

Odată cu creşterea apelor râului Guaiba, un râu emblematic din sudul Braziliei, inundaţiile au lovit puternic oraşul, unde aeroportul este închis de vineri. Nivelul râului a atins sâmbătă 5,09 metri, depăşind recordul istoric de 4,76 metri din 1941.

Primarul Porto Alegre, Sebastiao Melo, a cerut populaţiei să raţionalizeze apa, după ce patru dintre cele şase staţii de epurare ale oraşului au trebuit să fie închise.

Duminica "va fi o zi cheie pentru operaţiunile de salvare", a avertizat ministrul Comunicaţiilor Paulo Pimenta, care a venit la faţa locului împreună cu alţi miniştri.

Porto Alegre este capitala unuia dintre cele mai prospere state din ţară, având al cincilea PIB ca mărime şi o producţie în principal agricolă, cu culturi importante de soia, orez, grâu şi porumb.

La nord de Rio Grande do Sul, statul vecin Santa Catarina este, de asemenea, afectat de ploi.

Rio Grande do Sul a suferit deja de mai multe ori de pe urma intemperiilor, în special în septembrie, când 31 de persoane au murit după trecerea unui ciclon devastator.

Potrivit experţilor, aceste fenomene climatice extreme au crescut ca frecvenţă şi intensitate odată cu încălzirea globală.

Brazilia a cunoscut o secetă istorică anul trecut în nord, iar incendiile forestiere au atins un număr record din ianuarie până în aprilie, cu peste 17.000 de focare înregistrate în toată ţara, dintre care mai mult de jumătate în Amazonia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te