VIDEO „Ploaie” de rachete rusești, peste Ucraina. Sirenele antiaeriene sună în aproape toată țara

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.11.2022 - 15:01
Rachetă rusească interceptată de antiaeriana ucraineană. / Foto: euroweeklynews.com

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene au început să sune miercuri pe întreg teritoriul Ucrainei, iar oficiali din cel puţin două regiuni au declarat că apărarea aeriană locală a fost pusă în funcţiune pentru a anihila rachetele ruseşti.

SHARE

Anton Geraşcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, a distribuit o înregistrare video în care se vede cum o rachetă rusească zboară deasupra regiunii Harkov.

Agenţia de presă Interfax Ucraina a anunţat că au fost explozii în mai multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării, citând canale locale din aplicaţia de mesagerie Telegram.

Illia Ponomarenko, de la „The Kyiv Independent”, scrie că o rachetă rusească tocmai a fost auzită deasupra oraşului Bucha, în regiunea Kiev.

Citește și: Rusia, declarată oficial de UE drept „stat sponsor al terorismului”

Forţele ruseşti vizează din ce în ce mai mult infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, în cel mai amplu val de atacuri, de săptămâna trecută, fiind trase peste 100 de rachete.

Zelenski denunţă ''teroarea'' rusă, după atacuri în regiunea Zaporojie, inclusiv asupra unei maternităţi

Cel puţin trei civili, printre care un nou-născut, au fost ucişi miercuri dimineaţa după noi atacuri ruse în Ucraina prin care, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Moscova vrea să răspândească "teroarea", informează AFP.

"Duşmanul a decis încă o dată să încerce să obţină prin teroare şi ucidere de oameni ceea ce nu a putut obţine în nouă luni" de invazie în Ucraina, a declarat Zelenski pe Telegram, promiţând că Rusia "va fi trasă la răspundere pentru tot răul pe care l-a cauzat ţării noastre".

Citește și: România interzice achiziţia şi utilizarea serviciilor software antivirus din Rusia

Cu puţin timp înainte de aceasta, serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat moartea unui nou-născut în urma unui atac rus asupra unei maternităţi în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

"În noaptea de 23 noiembrie, în oraşul Vilniansk din regiunea Zaporojie, o clădire de două etaje ce adăpostea o maternitate a fost distrusă de un atac cu rachete", a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă pe Telegram.

Acest atac o lovit secţia de maternitate a spitalului local, unde se afla o femeie, bebeluşul său şi un medic. În urma acestui atac, "un bebeluş născut în 2022 a murit", a precizat serviciul pentru situaţii de urgenţă, subliniind că mama acestuia şi medicul au putut fi salvaţi de sub dărâmături.

Femeia a fost rănită, a precizat miercuri pe Telegram preşedintele Zelenski. "Statul terorist (Rusia) continuă să ducă război împotriva civililor", a declarat Zelenski.

Serviciul pentru situaţii de urgenţă a publicat o înregistrare video în care pot fi văzuţi membri ai echipelor de salvare încercând să scoată un bărbat pe jumătate blocat în moloz. Potrivit primelor informaţii disponibile, nicio o altă persoană nu se mai află sub dărâmături.

Micul oraş Vilniansk este situat la 45 de kilometri de linia frontului, în nordul regiunii Zaporojie, al cărei sud este ocupat în cea mai mare parte de trupele ruse, după ce Moscova a anunţat anexarea teritoriului la sfârşitul lui septembrie. Pe 17 noiembrie, un atac rus a distrus aici un imobil, ucigând zece persoane, dintre care trei copii.

În regiunea Harkov (nord-est), un alt bombardament rus a ucis miercuri dimineaţa două persoane, o femeie de 55 de ani şi un bărbat de 68 de ani, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram. O persoană a fost spitalizată şi o alta a primit îngrijiri la faţa locului, a precizat guvernatorul, potrivit căruia bombardamentul a lovit un imobil rezidenţial şi un spital.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a înregistrat peste 700 de atacuri împotriva unor clădiri din domeniul sănătăţii de la declanşarea invaziei ruse în februarie, ceea ce constituţie, potrivit organizaţiei, "o încălcare manifestă" a dreptului internaţional umanitar.

OMS a mai atenţionat că iarna aceasta va fi una extrem de grea pentru milioane de ucraineni, după o serie de lovituri ruse devastatoare asupra infrastructurilor energetice ale acestei ţări care cufundă regulat Ucraina în beznă şi în frig.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te