Yemen intră în război împotriva Israelului. Transportul crucial de petrol în Marea Roșie, amenințat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.11.2023 - 11:00
Yemenul intră în război împotriva Israelului - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Yemenul intră în război împotriva Israelului. Rebelii Houthi din Yemen au intrat oficial în război cu Israelul după ce au recunoscut că lansează drone și rachete pentru a-i ajuta pe „frații palestinieni”.

SHARE

Yemenul intră în război împotriva Israelului. Nu numai rebelii Houthi declară război Israelului, dar și guvernul yemenit, care până acum era în conflict armat cu rebeli.

Rebelii Houthi fac parte din „Axa de Rezistență” a Iranului, fiind finanțați și înarmați de Teheran, ca și Hamas.

Yemen intră în război împotriva Israelului. Transportul crucial de petrol în Marea Roșie, amenințat

Nu este de mirare că au făcut front comun cu Hamas chiar după atacurile de la 7 octombrie. Ei sunt în război cu guvernul recunoscut internațional al Yemenului din 2014 și controlează capitala Sanaa.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Saree, a declarat că grupul a lansat un „număr mare” de rachete și drone către Israel și că va continua să atace „pentru a-i ajuta pe palestinieni până la victorie”. 

În timp ce Houthi au lansat rachete asupra Israelului de când Tel Aviv a declarat război Hamas, aceasta este prima dată când grupul își revendică public creditul pentru atacuri.

Declarația televizată a confirmat temerile că războiul se răspândește la nivel regional, cu diverși actori regionali susținuți de Iran alăturându-se luptei în timp ce Israelul încearcă să distrugă Hamas în Fâșia Gaza, potrivit express.co.uk.

Vorbind despre un atac lansat marți, Saree a declarat că „forțele armate yemenite confirmă că această operațiune este a treia în sprijinul fraților noștri oprimați din Palestina și confirmă că vom continua să efectuăm mai multe lovituri cu rachete și drone până ce agresiunea israeliană se oprește”.

Atacul de marți a văzut sistemul de apărare antirachetă Arrow utilizat pentru prima dată în conflict.

Sistemul este destinat să elimine rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, spre deosebire de rachetele balistice mai mici lansate adesea de Hamas din Gaza.

Armata israeliană IDF a declarat că „toate amenințările aeriene au fost interceptate în afara teritoriului israelian”.

Nu este clar cum va răspunde Israelul la anunțul privind continuarea atacurilor Houthi, al căror slogan este „Moarte Americii, moarte Israelului, victoria Islamului”.

Ultimul pas către un scenariu terifiant ce ar putea arunca lumea într-un război extins ar fi ca Arabia Saudită să intre în haosul creat. 

De ani de zile, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen, care sunt în război cu Arabia Saudită. 

Recent, rebelii au lansat rachete și drone spre Israel, timp de 9 ore, interceptate în mare parte de distrugătorul american USS Carney desfășurat în Marea Roșie. 

Rebelii și Guvernul au făcut „pace”, uniți împotriva Israelului

Și în timp ce rebelii Houthi amenință direct Arabia Saudită și Israelul, aliații tradiționali ai SUA în zonă, premierul yemenit Maeen Abdulmalik Saeed a avertizat că „navele israeliene din Marea Roșie vor fi vizate” dacă atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza continuă. 

Deodată, conflictul din Yemen între guvern și rebeli a luat o întorsătură „pașnică”.

„Sanaa va contribui și va ajuta la răspunsul la masacrul din Gaza. Americanii au interceptat rachete și drone care erau îndreptate spre Israel și au reușit să doboare pe unele dintre ele, dar unele au ajuns la destinație”, a declarat premierul yemenit, în timpul întâlnirii cu trimisul special al SUA, Tim Lenderking, și cu ambasadorul SUA în Yemen, Stephen Fagin, potrivit agenției oficiale de știri SABA.

Întâlnirea a avut loc în capitala Arabiei Saudite, Riad, Saeed subliniind „poziția fermă a liderilor, guvernului și poporului din Yemen cu privire la problema palestiniană”.

Citește și: Egiptul comasează o armată de tancuri la frontiera cu Gaza. Intră în război contra Israelului?

Marea Roșie este un coridor maritim esențial care leagă Marea Mediterană și Oceanul Indian prin Canalul Suez, simplificând ruta maritimă Europa-Asia și ocolind calea mai lungă a Capului Bunei Speranțe.

Joacă un rol crucial în comerțul global, în special în transportul de petrol și gaze naturale lichefiate din Orientul Mijlociu către piețele internaționale. 

În plus, locația sa strategică și volumul mare de comerț o fac un punct cheie de interes geopolitic și militar pentru multe națiuni.

Citește și: Turcia și Iranul, coaliție pentru Hamas, împotriva Israelului. Poate fi Ankara exclusă din NATO?

Yemenul intră astfel în conflictul regional în spirală, în timp ce milițiile înarmate de Iran, ce alcătuiesc „Axa de rezistență”, atacă Israelul din sudul Libanului, precum și bazele americane din Irak și Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te