VIDEO 50 de morți și sute de răniți după un atac israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.11.2023 - 11:15
50 de morți și sute de răniți după un atac israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza - Foto: X/ @MOSSADil

Bombardarea de către armata israeliană a celei mai mari tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza, pentru a "elimina" un lider al grupării islamiste palestiniene Hamas, s-a soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, în ciuda apelurilor de a cruţa civilii.

SHARE

Potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, care controlează Gaza din 2007, bombardamentul de marţi asupra taberei Jabaliya (116.000 de refugiaţi), din nordul teritoriului a făcut "peste 50" de morţi şi sute de răniţi.

50 de morți și sute de răniți după un atac israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza

Armata israeliană a confirmat acest bombardament, precizând că l-a vizat „cu succes” pe Ibrahim Biari, prezentat drept unul dintre responsabilii atacului brutal din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, şi care se afla într-un "complex vast de tuneluri subterane" de unde conducea operaţiunile.

Cu toate acestea, Hamas a negat cu tărie prezența unuia dintre liderii săi în cea mai mare tabără de refugiați din enclavă, a declarat purtătorul de cuvânt Hazem Qassem.

Citește și: Vești proaste pentru românii „captivi” în Gaza. Nu se află pe lista Hamas care le permite să plece

El a acuzat Israelul că încearcă să justifice ceea ce a descris ca fiind o "crimă odioasă împotriva civililor, copiilor și femeilor în siguranță din tabăra Jabalya".

Ambasadorul Riyad Mansour, observatorul permanent al statului Palestina la ONU, a declarat că lovitura a fost o crimă și a îndemnat Curtea Penală Internațională să ia măsuri.

Arabia Saudită condamnă atacul israelian asupra taberei de refugiați

Arabia Saudită a condamnat miercuri "în cei mai fermi termeni posibil" bombardamentul asupra taberei Jabaliya, care "a ucis şi rănit un număr mare de civili nevinovaţi".

Qatarul, implicat în încercările de a rezolva criza ostaticilor deţinuţi de Hamas, a condamnat "un nou masacru" şi a avertizat împotriva operaţiunilor care ar putea "submina eforturile de mediere".

Citește și: Yemen intră în război împotriva Israelului. Transportul crucial de petrol în Marea Roșie, amenințat

Marţi seară, Bolivia a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul, pentru a denunţa "ofensiva sa (...) disproporţionată", potrivit La Paz. La rândul lor, Chile şi Columbia au anunţat că îşi vor rechema ambasadorii de la Tel Aviv.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va reveni vineri în Israel pentru a se întâlni cu reprezentanţii guvernului local, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al cabinetului său, Matthew Miller.

Şeful diplomaţiei americane va face apoi "alte opriri în regiune", a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a preciza următoarele destinaţii sau datele acestui nou turneu, care are loc la doar două săptămâni după precedenta deplasare în regiune a secretarului de stat american.

Blinken a călătorit în Israel pe 11 octombrie pentru a discuta cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu caracteristicile ajutorului acordat de SUA statului Israel pentru ca acesta să poată înfrunta gruparea islamistă palestiniană Hamas în cel mai recent conflict din Gaza.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te