Imagini rare cu un SAM ucrainean S-125 (Sa-3) care interceptează o dronă rusă deasupra părții de sud a țării.
Citește și: VIDEO Ultimele pregătiri, în Danemarca și SUA, pentru asaltul cu avioane F-16 împotriva Rusiei
Rare footage of a Ukrainian S-125 (Sa-3) SAM intercepting a Russian drone over the southern part of the country. pic.twitter.com/7ZsZbViMce
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 8, 2024
S-125 Neva/Peciora este un sistem de apărare antiaeriană sol-aer.
Este capabil să atace ținte mai mici decât sistemele de apărare aeriană anterioare și, fiind mai modernă, este mult mai rezistentă la contramăsuri electronice. Este o rachetă comandată prin unde radio, care folosește ca propulsor propergol solid.
Citește și: VIDEO China poate forța un război pe care SUA nu l-ar putea evita. Japonia și Filipine, implicate
Zelenski vizitează frontul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii ridicate recent în provincia nord-estică Harkov ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse, aceasta fiind o zonă în care atacurile şi bombardamentele ruseşti s-au intensificat în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de oameni şi muniţii, relatează marţi agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, trupele Kievului se confruntă cu asalturi ruseşti pe fronturile de nord-est, est şi sud, în faţa cărora armata ucraineană a început să sape tranşee şi şanţuri anti-tanc şi să amenajeze structuri defensive, cum ar fi blocurile piramidale de beton denumite "dinţi de dragon", pentru a stopa înaintarea ruşilor şi a nu le permite acestora să străpungă frontul.
Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca "linia Surovikin", numele generalului rus artizan al acestei defensive. Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse pe trei axe de atac în provinciile Zaporojie şi Doneţk.